Cum combinăm culorile în make-up?

Fie că vorbim despre culori puternice sau despre nuanțe mai soft, trebuie să avem întotdeauna câteva reguli simple în minte pentru a realiza un look armonios. Există mai multe variante de abordare a acestei tematici, în funcție de nuanțele cu care ne jucăm în mod normal.

Dacă vorbim despre nuanțe neutre, procesul devine relativ simplu. În principiu, nuanțele neutre se potrivesc cu orice culoare, însă trebuie să avem grijă cum dozăm intensitatea. Dacă realizăm pentru ochi un machiaj neutru, însă intens, în culori precum maro sau gri închis, este ideal să echilibrăm situația prin adăugarea unui ruj mai deschis, chiar nude.

Un alt avantaj al culorilor neutre este acela că pot fi combinate cu succes cu nuanțe aprinse precum roșu, oranj sau roz. Știm deja că atunci când ne dorim să purtăm un ruj aprins, realizăm un machiaj mai discret al ochilor pentru a lăsa toată atenția să se îndrepte către buze.

O altă pată de culoare într-un machiaj neutru poate fi blush-ul. Adăugarea unui strop de fard de obraz poate aduce o îmbunătățire vizibilă look-urilor tale, în special a celor de zi. Acest pas te va face să arăți și să te simți mult mai fresh și plină de viață. Fie că optezi pentru un singur accent de culoare în obraji sau pentru două tușe de culoare, atât în obraji, cât și pe buze, trebuie să știi că acestea trebuie alese în funcție de ten și culoarea părului. Dacă ai un ten măsliniu sau foarte cald, încearcă să nu mizezi pe nuanțe foarte reci, cu excepția situațiilor în care acesta este aspectul contrastant pe care îl dorești. Un alt sfat de luat în seamă este asortarea nuanței de blush cu cea a rujului. Această potrivire aduce întotdeauna armonie în machiajul final. Dacă ai ales să porți un blush peachy, de exemplu, încearcă să alegi un ruj în același ton. Dacă dorești un blush rose, alege un produs de buze cu tentă de rose.

Pentru cele ce își doresc să se joace cu un strop de culoare, există nenumărate variante, trebuie doar să ții cont de câteva reguli simple, de bază. O metodă prin care nu poți da greș este realizarea unui machiaj one tone. Acesta presupune jonglarea unei singure culori la nivelul întregului machiaj, cu diferite variații de nuanțe (mai deschis, mai închis). Exact ca atunci când te îmbraci într-o singură culoare din cap până în picioare și obții look statement pentru care pare că te-ai străduit mai mult decât ai făcut-o (probabil), așa se întâmplă și în machiaj. Am realizat un tutorial pe tema aceasta pe care te invit să îl urmărești aici:

Pentru cele ce simt că sunt mai curajoase din acest punct de vedere, primul pas ar fi stabilirea unei palete cromatice. Pentru început ne putem limita la 2 culori de bază cu ale căror nuanțe să ne jucăm. Putem alege culori mai soft până când ajungem în punctul în care ne simțim pregătite să aplicăm albastru și vișiniu în același machiaj. Alegerea acestei palete cromatice se realizează în funcție de ten, culoarea părului, preferințe personale și outfitul din ziua respectivă, deoarece machiajul poate reprezeta chiar un accesoriu într-o ținută – despre acest lucru poți citi mai multe aici.

Poți alătura culori pastelate cu nuanțe mai calde precum violet și piersică  sau verde deschis și oranj, însă în aceste situații dozarea cantității de culoare este crucială. Cel mai sigur este să începi prin a adăuga puțin câte puțin, un look simplu va fi întotdeauna mai de efect decât unul încărcat.

De aici nu îți rămânde decât să te joci cu produsele și să descoperi ce ți se potrivește cel mai bine. Nu uita că machiajul este o activitate și un element care este menit să te relaxeze și să te bucure, să îți ofere libertate de exprimare, așa că nu trebuie să ții întotdeauna cont de reguli stricte, ci mai degrabă să îți lași imaginația să creeze.

Foto & make-up: Claudia Neacșu