Cum arată apartamentul din Paris în care a locuit și a lucrat Coco Chanel

coco chanel apartament paris

Rue Cambon 31 este, probabil, cea mai cunoscută adresă din Paris pentru pasionații de modă, deoarece este locul în care trăit și a lucrat Coco Chanel (1883 – 1971) și în care încă se află primul magazin al celui mai cunoscut brand de modă din lume.

Coco Chanel a cumpărat clădirea de pe Rue Cambon din Paris în 1918, pentru a-și extinde atelierul de pălării cu care își începuse activitatea în modă și cu care avea mare succes. Situată în primul arondisment, la o aruncătură de băț de Place Vendôme și de Hotel Ritz, clădirea este construită în stil clasic- cu linii curate, cu o arhitectură simetrică și cu proporții stricte. Adresa a devenit punctul-zero de comandă al afacerii Chanel și avea atât funcția de magazin, cât și de atelier, salon, dar și de locuință a celei care reinventat moda feminină.

coco chanel apartament paris

coco chanel apartament paris

coco chanel apartament paris

Clădirea include o scară din marmură, centrul de atracție pe care coborau manechinele la prezentări și locul în care Coco Chanel se ascundea pentru a putea urmări acțiunea din sală fără să fie văzută. Scările duc către apartamentul privat pe care l-a ocupat Coco Chanel – un spațiu nu foarte mare, dar intim, al cărui decor a rămas aproape neschimbat până astăzi. ”În acest apartament, poți înțelege universul lui Mademoiselle Chanel”, spunea Odile Babin, arhivarul Chanel, citată de Crfashionbook.com. ”Mademoiselle Chanel ura ușile și prefera să pună în locul lor paravane, doar-doar musafirii uitau să plece, deoarece nu-i plăcea deloc să stea singură”, adaugă Babin.

coco chanel apartament paris

coco chanel apartament paris

Apartamentul este decorat într-un stil eclectic, luxos, cu multe elemente de inspirație asiatică, precum paravanele cu imprimeuri cu flori de camelie. Simbolurile casei Chanel se regăsesc peste tot în locuință – motivele florale, suprafețele negre, lucioase și texturile bogate, cum ar fi canapeaua pe care obișnuiau să ia loc prietenii apropiați, precum Elizabeth Taylor, Pablo Picasso, Alberto Giacometti, Igor Stravinsky sau Salvador Dalí. Nu lipsesc nici obiectele de artă decorativă, cu valoare sentimentală, cum ar fi leii venețieni din aur (semnul zodiacal al lui Coco Chanel era Leul), cutiile de tutun cu gravuri minuțioase (Coco Chanel era fumătoare și prefera țigările Gitanes), o mână sculptată, din aur, realizată de Giacometti, și caii din metal, în stil chinezesc. Rafturile erau pline cu cărți legate în piele, iar alături de acestea, Coco Chanel avea și un birou antichizat, din lemn, iar candelabre de cristal, realizate la comandă, atârnau de tavan.

coco chanel apartament paris

Apartamentul sofisticat era, într-un fel, o extensie a personalității celebrei proprietare, care nu-și amenajase aici niciun dormitor. Coco Chanel prefera doar să traverseze și să intre la Ritz, locul în care a înnoptat timp de 34 de ani și pe care l-a putut numi a doua casă. De fapt, aici este locul în care și-a dat și ultima suflare, în 1971. Ca fapt divers, înainte de a veni la salonul de pe Rue Cambon 31, Coco Chanel telefona în prealabil pentru a le acorda timp angajatelor să parfumeze spațiul cu Chanel N°5, mirosul ei semnătură.

În prezent, structura clădirii a rămas neschimbată, cu patru studiouri funcționale, dintre care două sunt dedicate croitoriei și două creației, iar casa Chanel deține acum întreg lanțul de clădiri, de la numărul 23 și până la 31. Studioul în care a lucrat Karl Lagerfeld (directorul casei, decedat anul trecut) e situat la etajul 3, laolaltă cu alte ateliere.

Apartamentul în care a locuit Coco Chanel este frecventat acum doar în rare ocazii – pentru conferințe de presă speciale și pentru anumite ședințe foto.

Foto: Hepta, Instagram @elfena2000, @xxpetitecheriexx, @blondinkaiztokyo, YouTube – @BellisVintage