Cristian Mungiu, premiu pentru regie la Festivalul de la Cannes

cristian mungiu

Este cea mai bună, dar și cea mai așteptată veste a acestei săptămâni: Cristian Mungiu a primit premiul pentru regie la Festivalul de la Cannes pentru noua sa peliculă, Bacalaureat. Filmul urmărește povestea unui medic dintr-un orășel de provincie, Romeo (Adrian Titieni), care este nevoit să ia anumite decizii pentru viitorul fiicei sale, elevă la liceu, în prag de bacalaureat. Un incident neașteptat schimbă radical cursul lucrurilor, iar familia se confruntă cu nenumărate complicații.

Cristian Mungiu, care a semnat și scenariul filmului Bacalaureat, a câștigat, în 2007, trei trofee la Cannes cu 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile: Palme dOr, FIPRESCI (Premiul criticilor) și Cinema Prize of the French National Education System. Regizorul a revenit la Cannes doi ani mai târziu cu Amintiri din epoca de aur, nominalizat la secțiunea Un Certain Regard, dar și în 2012, cu După dealuri, pentru care a obținut premiul pentru scenariu.

La ediția din acest an a Festivalului de Film de la Cannes, care s-a încheiat seara trecută, a fost premiat tot pentru regie și francezul Olivier Assayas pentru filmul Personal Shopper. Trofeul Palme dOr a ajuns, în schimb, la britanicul Ken Loach, regizorul filmului I, Daniel Blake, o poveste despre un bătrân bolnav care cere asistență socială din partea statului.

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle