Controversatul Francofonia, filmul pe care nu trebuie să îl ratezi

fracofonia

Francofonia, cel mai recent film al renumitului regizor rus Alexander Sokurov, va avea premiera luna aceasta, pe 22 iulie. Câștigător al Premiului Fedeora pentru Cel mai bun film european la Festivalul de la Veneția și proiectat la Toronto, San Sebastian, Londra, Salonic sau Göteborg, Francofonia explorează un episod controversat din timpul celui De-al Doilea Război Mondial: soarta operelor de artă din Muzeul Luvru, în timpul ocupației naziste.

În 1938, în preajma celui De-al Doilea Război Mondial, pentru a evita consecințele catastrofale ale primei deflagrații, care a provocat distrugerea a numeroase opere de artă valoroase, tablourile și obiectele din Muzeul Luvru sunt trimise pe ascuns în castele din țară, pentru a fi protejate de bombe, dar și de regimul nazist, care intenționa să confiște o parte dintre ele.

franco

Combinând imagini de arhivă și secvențe filmate, Francofonia spune povestea a doi oameni remarcabili: directorul Muzeului Luvru, Jacques Jaujard, și contele Franziskus Wolff-Metternich, ofițer al celui de-al Treilea Reich. Mai întâi inamici, apoi aliați, cei doi devin motorul din spatele protejării Luvrului în mijlocul unuia dintre cele mai sângeroase conflicte din istorie. Francofonia explorează relația dintre artă și putere, folosind Luvrul ca exemplu viu al civilizației și al modului în care arta ne influențează.

Francofonia este o co-producție Franța-Germania-Olanda.

Foto: Transilvania Film

Categorii Lifestyle