Concluzia oamenilor de știință: „Covid-19 ar putea fi doar începutul”

Mai mulți oameni de știință consideră că pandemia de coronavirus este probabil să fie urmată de focare de boli și mai mortale și distructive, cu excepția cazului în care cauza lor, distrugerea habitatelor, ar fi oprită, informează The Guardian.

Profesorii Josef Settele, Sandra Diaz și Eduardo Brondizio au condus cel mai cuprinzător studiu de sănătate la nivel global efectuat vreodată, iar rezultatele acestuia au fost publicate pe în 2019 de platforma interguvernamentală Science-Policy Platform on Biodiversity and Ecosystem Services (IPBES). Concluzia a fost că societatea societatea umană este în pericol din cauza declinului accelerat al sistemelor naturale de susținere a vieții pe Pământ.

Într-un articol publicat de curând, alături de dr. Peter Daszak, care pregătește următoarea evaluare IPBES, aceștia au scris: „defrișările agresive, extinderea necontrolată a agriculturii, agricultura intensivă, dezvoltarea minieră și a infrastructurii, precum și exploatarea speciilor sălbatice au creat o furtună perfectă pentru răspândirea bolilor”.

Aceste activități provoacă pandemii prin aducerea mai multor persoane în contact și în conflict cu animalele sălbatice, de la care provin 70% din bolile umane emergente, au spus ei. În combinație cu urbanizarea și creșterea explozivă a călătoriilor aeriene globale, acest lucru a permis unui virus inofensiv din liliecii asiatici să aducă „suferințe umane nespuse și să oprească economiile și societățile din întreaga lume. Aceasta este mâna umană în apariția pandemiei. Cu toate acestea, [Covid-19] poate fi doar începutul. ”

Pandemiile viitoare vor avea loc mai des, se vor răspândi mai rapid, vor avea un impact economic mai mare și vor ucide mai multe persoane dacă nu suntem extrem de atenți la impactul posibile ale alegerilor pe care le facem astăzi”, au spus oamenii de știință.

Citește mai mult aici!

Categorii Lifestyle