„Colentina”, prima expoziție de fotografie a actriței Ada Condeescu

ada-condeescu-foto

O știm din Eu când vreau să fluier, fluier, Loverboy sau Dincolo de calea ferată, o îndrăgim când apare în spectacolele de teatru. Iar acum urmează să-i admirăm și fotografiile din prima sa expoziție, „Colentina”. Ada Condeescu, pentru că despre ea este vorba, și-a extins universul artistic și dincolo de ecran și scene dramatice. Astfel, ea debutează cu un prim proiect fotografic, expoziția „Colentina”, pe 15 decembrie, la Galeria Rotenberg-Uzunov din București.

„Fac fotografie de multă vreme, încă dinainte de vremea studenției. Este vorba de o moștenire de la tata, el mi-a dăruit primul aparat foto pe film, iar în anul doi de facultate am luat premiul pentru imagine la Festivalul Cinemaiubit organizat de UNATC. De altfel, profesorii și oamenii de meserie m-au încurajat mereu și asta a fost foarte important”, spune Ada Condeescu.

Fotografiile incluse în această expoziție cu vânzare constituie un mix contrastant, pornind de la discrepanța dintre griul unui cartier pierdut la marginea Bucureștiului și poetica subtilă a imaginilor, de la geometria urbană, la sălbăticia impredictibilă a naturii. Momente de inspirație într-un sezon plin, fotografiile au fost realizate în timpul filmărilor pentru Dincolo de calea ferată, cea mai recentă producție a regizorului Cătălin Mitulescu, o poveste misterioasă şi tensionată de dragoste, film selecționat anul acesta în competiția pentru Globul de Cristal la Festivalul Internațional de la Karlovy Vary.

„Nu mă limitez la un subiect, încerc să compun cât mai mult în interiorul unei imagini, să fac din asta un exercițiu vizual din care instinctul redă imaginea finală. Mă las în voia lui, și îmi place asta. Văd lucrurile în mintea mea într-o anumită așezare și din asta se naște și nevoia de a fotografia. Fac asta de mult timp, însă abia acum am simțit că e momentul să împărtășesc. E o zona deocamdată neexpusă a mea și mi-a plăcut perioada de mister, acum cred că trebuie să eliberez aceste imagini, să aibă drumul lor”, spune Ada Condeescu.

Expoziția va fi prezentată de Sever Voinescu, redactor șef al publicației Dilema Veche, Pavel Șușară, critic de artă și Mihail Rotenberg, co-fondator al galeriei Rotenberg-Uzunov. „O vom reprezenta pe Ada Condeescu pe termen lung și suntem fericiți că putem sprijini, ca întotdeauna, tineri artiști mai mult sau mai puțin cunoscuți marelui public. Această expoziție este doar începutul colaborarii cu Ada Condeescu,  urmând ca în viitor să participăm la târguri și expoziții internationale de artă”, spune Eduard Uzunov, co-fondator al galeriei de artă Rotenberg-Uzunov.

Eduard Uzunov și Ada Condeescu
Eduard Uzunov și Ada Condeescu

Inițiativa a colecționarilor de artă Mihail Rotenberg și Eduard Uzunov, Galeria de artă Rotenberg – Uzunov este un omagiu adus artei romanești, găzduind opere de mare valoare din arta românească a secolului trecut, dar și remarcabile lucrări de artă contemporană. Situată pe strada Constantin Esarcu, lângă Ateneul Român, Galeria Rotenberg – Uzunov pune la dispoziția colecționarilor și iubitorilor de artă excepționale lucrări semnate de Camil Ressu, Gheorghe Petrascu, Theodor Aman, Oscar Han, Octav Băncilă sau Samuel Muetzner.

Categorii Lifestyle