City break la Londra: cum profiți la maximum de patru zile

LONDRA CITY

Londra se numără fără, doar și poate, printre cele mai frumoase orașe din lume. Și nu este doar părerea noastră, Vivienne Westwood chiar a afirmat la un moment dat că nu mai există un alt loc ca Londra: „Iubesc acest oraș și cultura sa. Vreau să încurajez oamenii să iubească arta, să aibă încredere că lumea poate fi salvată de cultură”.

Așadar, dacă plănuiești o excursie la Londra în perioada următoare, este timpul să afli cele mai bune trucuri pentru un city break de poveste: de la obiectivele turistice pe care nu ai voie să le ratezi la zonele ascunse pe care trebuie să le descoperi.

  • Înainte să ajungi la Londra, fă-ți măcar orientativ un plan. Sunt foarte multe locuri care merită văzute, așa că ar fi bine să știi de la început ce vrei să vizitezi, pentru ca apoi să îți grupezi obiectivele în funcție de zonă. Vei câștiga astfel timp pentru a te bucura cât mai mult de ceea ce îți oferă Londra.
  • Printre atracțiile turistice londoneze la care trebuie să ajungi se numără Palatul Westminster (clădirea Parlamentului britanic) cu al său Big Ben, Palatul Buckingham, Turnul Londrei, Westminster Abbey și Catedrala St. Paul, British Museum și deja faimosul London Eye.

LONDRA1

  • Verifică dinainte care sunt obiectivele cu intrare gratuită (la majoritatea muzeelor londoneze, între care și British Museum, nu există taxă de intrare) sau dacă sunt pachete la reducere pentru mai multe obiective (de obicei, găsești oferte pentru Sea Life London Aquarium, The London Dungeon și London Eye).
  • Metroul londonez este cel mai rapid mijloc de transport în comun, dar și autobuzele sunt o opțiune bună dacă vrei să admiri orașul: renumitele double-deckers de culoare roșie sunt foarte simpatice și spațioase. Îți poți cumpăra abonamente de o zi sau de weekend sau un Oyster card pentru toate mijloacele de transport în comun londoneze.
  • Planifică-ți o zi întreagă numai pentru zona Westminster și împrejurimile sale. Pornește de dimineață către Westminster Abbey, locul în care s-au căsătorit Prințul William și Kate Middleton (dacă ajungi aici în plin sezon și nu ai cumpărat biletele online, sunt șanse mari să stai la o coadă kilometrică). Dacă te pasionează politica și istoria, dă o fugă și la Churchill War Rooms, muzeul dedicat premierului britanic Winston Churchill, aflat la numai câteva minute de Westminster Abbey. Pornește apoi prin parcul St. James către Palatul Buckingham, unde, la ora 11:30, se schimbă garda, un spectacol pe care în mod sigur nu ai vrea să îl ratezi (programul este același în fiecare zi între aprilie și iulie, iar în restul lunilor oscilează în funcție de vreme). Continuă-ți drumul spre zona Kensington, unde vei avea de stat câteva ore bune. Harrods, iconicul magazin londonez, Muzeul de Știință, Muzeul de Istorie Naturală, Muzeul Victoria & Albert, Palatul Kensington și grădinile sale: iată doar câteva dintre obiectivele pe care le ai de văzut aici.
  • Londra este raiul pasionaților de artă, muzeele de aici sunt absolut spectaculoase. Începe o nouă zi la British Museum, unul dintre cele mai vechi muzee din lume, însă înarmează-te cu multă răbdare pentru că îți va lua câteva ore să îl vizitezi… chiar și pe repede înainte. După o porție de artă, îndreaptă-te către strada Oxford, cu celebrele sale magazine și buticuri de lux. Dacă ideea unei sesiuni prelungite de shopping nu te tentează, mergi mai departe și fă o plimbare prin Soho, Chinatown și Covent Garden (în zonă este și National Portrait Gallery). Încheie-ți ziua cu atracțiile de pe malul Tamisei: Sea Life London Aquarium, Shrek’s Adventure sau The London Dungeon (pentru cei mai curajoși) și London Eye la apus (profită de ocazie pentru a surprinde cele mai frumoase cadre cu Palatul Westminster și Big Ben).

LONDRA 2

  • Petrece-ți cea de-a treia zi la Londra într-un loc plin de poveste: Turnul Londrei. Impunătoarea fortăreață de pe malul Tamisei are o istorie aparte: construcția sa a început în secolul al XI-lea, în timpul cuceririi normande a Angliei, iar castelul s-a transformat ulterior în închisoare și reședință regală. Turnul Londrei este cunoscut drept un loc al torturii, cu o istorie destul de întunecată: în Turnul Însângerat au fost uciși Prinții Edward și Richard, moștenitorii Regelui Edward al VI-lea, din ordinul unchiului lor, Ducele de Gloucester, iar soțiile regelui Henry al VIII-lea, Anne Boleyn și Catherine Howard, au fost executate aici. După lecția de istorie de la Turn, răsfață-te cu o porție de fish and chips și fă o plimbare pe Podul Londrei, unul dintre simbolurile capitalei Marii Britanii. Pornește apoi către Catedrala St. Paul și Muzeul Londrei.

LONDRA33

  • Încheie-ți vacanța la Londra în Notting Hill, celebrul cartier din vestul Londrei în care Julia Roberts și Hugh Grant au filmat pentru pelicula cu același nume. Profită de faptul că ești în zonă și mergi pe Portobello Road, unde vei găsi tot felul de magazine și tarabe de chilipiruri. Cu siguranță nu vei pleca de acolo cu mâna goală!
  • Iar dacă te hotărăști să rămâi la Londra mai multe zile, trece pe lista de must see și muzeul Madame Tussauds, stadionul Wembley, ZSL London Zoo și Tate Modern.

Foto: hepta.ro

Categorii Lifestyle