City-break în Edinburgh: ce să faci trei zile în capitala Scoției

M-am întors de câteva zile din Edinburgh, superba capitală a Scoției, și încă nu mă pot opri din a vorbi întruna despre acest oraș de poveste. Și când spun oraș de poveste, o zic la propriu, pentru că J. K. Rowling a scris o bună parte din seria Harry Potter aici, în acest paradis al palatelor și al clădirilor vechi, unde te simți ca într-un basm medieval în timp ce te plimbi pe străduțele pietruite.

M-am plâns că nu am prins niciodată ploaie la Londra până acum, deși am tot mers acolo, ba chiar în luni diferite, dar cred că acum cineva m-a auzit și a hotărât să aplice legea compensației, pentru că în Edinburgh am avut parte de ploaie din belșug. Dar asta nu a diminuat în vreun fel frumusețea acestui oraș.

Dacă până acum câteva luni nu existau zboruri directe către Edinburgh și trebuia să faci escală fie în Londra, fie în alt aeroport din Europa, începând din octombrie există o companie low-cost care te duce în Scoția în trei ore și jumătate. O altă variantă de transport este o combinație de zbor până în Glasgow (avem conexiune directă București – Glasgow) + tren din Glasgow spre Edinburgh (călătoria durează aproximativ o oră). În rest, aeroportul din Glasgow e foarte bine conectat către centrul orașului, sunt linii speciale de autobuz, cu stații din aproape 5 în 5 metri (sigur, exagerez puțin, dar chiar există multe stații în mai toate zonele orașului, așa că vei găsi o variantă convenabilă indiferent de adresa cazării tale). Iar dacă ai Google Maps-ul pornit, îți va fi chiar foarte ușor să te orientezi!

Atracții turistice pentru trei zile în Edinburgh

Marele avantaj al acestui oraș este că e destul de micuț și că îl poți parcurge în mare parte la pas. Iar trei zile aici sunt îndeajuns pentru a bifa obiectivele principale. Înainte de a începe să povestesc despre ele, țin să precizez că am ales Edinburgh pentru această perioadă pentru Târgul de Crăciun de-aici. E absolut superb, cel mai frumos din câte am văzut eu până acum: e drept că nu l-am prins pe cel din Viena sau pe cel din Londra, dar și acesta arată spectaculos!. De altfel, tot orașul e îmbrăcat de Sărbătoare: magazinele, puburile, restaurantele, hotelurile, chiar și cel mai mic butic: absolut toate sunt decorate festiv.

Cât despre atracțiile de neratat, aș recomanda, în primul rând, două locuri care implică un pic de efort fizic pentru a ajunge la ele. Este vorba de Arthur’s Seat, cea mai înaltă colină din oraș, de unde priveliștea este grozavă (eu am urcat într-o zi cețoasă, dar chiar și așa se vedea grozav de sus). Ce mi-a plăcut enorm a fost faptul că și acum, pe timp de iarnă, Arthur’s Seat era plin de verdeață. Iar parcul dimprejurul lui arăta impresionant.

Al doilea deal pe care l-am urcat în Edinburgh (care, din fericire, a implicat muuult mai puțin efort) a fost Calton Hill, care se află la capătul străzii Princes (da, cu un singur S) și care este inclus în Patrimoniul UNESCO. Aici vei găsi un monument-replică a Parthenonului din Atena, dar și un view superb al clădirilor de pe Princes Street.

Pe lista de must-see e musai să treci și Edinburgh Castle, situat, evident, pe o colină și Palace of Hollyroodhouse, reședința oficială a monarhilor britanici în Scoția, practic, locul unde doarme Regina Elisabeta a II-a atunci când vine în vizită în Edinburgh. Hollyroodhouse merită vizitat și în interior, mai ales că are niște camere decorate fabulos și că a păstrat rămășițele unei vechi catedrale care încă arată impresionant. Iar palatul e înconjurat de o grădină uriașă, cu multă verdeață, un loc excelent pentru o plimbare de relaxare.

Un alt loc pe care nu vei vrea să-l ratezi este Dean Village, un mic sătuc care odinioară era separat de Edinburgh, dar care acum face parte din oraș. Situat de-a lungul râului Leith, Dean Village înseamnă conace istorice, străzi pietruite, podulețe peste apă, culoare și verdeață. Un loc liniștit și frumos, unde vei vrea să faci poze la fiecare colțișor.

Iar dacă mai ai energie pentru a explora Edinburgh, merită bifate și National Museum of Scotland și The Writers’ Museum, ambele cu intrare gratuită și cu multe lucruri interesante de descoperit în interior. Pasionat de legende ceva mai… întunecate? Atunci trebuie să dai o fugă și la cimitir, la Greyfriars Kirkyard, unde J.K. Rowling și-a găsit inspirația pentru multe dintre numele din Harry Potter. Tot aici vei afla și legenda lui Greyfriars Bobby, un terrier care a păzit timp de 12 ani mormântul stăpânului său și care are o statuie în fața cimitirului.

Edinburgh e un spectacol în sine, așa că până și o banală plimbare prin oraș te va umple de bucurie și îți va aduce descoperiri noi. De neratat sunt Princes Street și Royal Mile, dar și o micuță străduță mai puțin cunoscută turiștilor: Circus Lane, cu niște căsuțe absolut senzaționale.

Pentru mine, însă, de departe cea mai frumoasă este Victoria Street, plină de clădiri colorate, un loc despre care se spune că a fost inspirația lui J.K. Rowling pentru Diagon Alley.

Unde mănânci gustos în Edinburgh?

Sunt foodie without a cause, așa că, ori de câte ori ajung într-un oraș nou, caut în adâncimea internetului cât mai multe recomandări de puburi și restaurante cu mâncare yummy. Din fericire, Edinburgh e o adevărată comoară la acest capitol, pentru că găsești aici localuri de toate felurile și prețuri pentru toate buzunarele. În scurta mea aventură aici, am pus pe lista de must-try The Pastry, unde am mâncat cel mai bun mic dejun din viața mea, o combinație de toast cu avocado, bacon și ou poșat, dar și o ciocolată caldă cu mini-bezele la care mă gândesc și acum.

De încercat este și Spoon, un pub care s-a rebranduit și care, acum câțiva ani, era cafeneaua în care J.K. Rowling își scria cărțile. Pentru deserturi de vis și sandwich-uri cum nu ai mâncat nicăieri altundeva recomand Lovecrumbs: sunt puține specialități în meniu, dar toate sunt dumnezeiești. Iar tortul cu măr și scorțișoară e un must!

Pentru un whisky bun nu știu încotro să te orientez, pentru că nu prea beau, dar de un gin savuros la The Jolly Botanist nu te pot priva. Iar dacă vizitezi Edinburgh cu buget redus, îndreaptă-te către The Caley Picture House sau The Library House: vei găsi mâncare bună și băutură decentă fără să cheltuiești prea mult. Prețuri studențești, ce să mai.

Acestea fiind spuse, te las să îți pregătești bagajele pentru Edinburgh. Eu deja plănuiesc să mă întorc cât de curând acolo!

Foto: Unsplash, arhiva personală

Categorii Lifestyle