„Cinema, mon amour”, din 21 octombrie pe marile ecrane

cinema-mon-amour

Din 21 octombrie, Transilvania Film aduce în cinematografe filmul documentar Cinema, mon amour, regizat de Alexandru Belc. Filmul va fi proiectat împreună cu un alt documentar, ca bonus special: documentarul Nunți, muzici și casete video, semnat de Tudor Giurgiu.

Cele două filme vor putea fi văzute, începând cu data de 21 octombrie, în cinematografele din București, Cluj, Constanța, Târgu Mureș, Bârlad, Sibiu, Brașov, Gura Humorului, Focșani, Odobești și Adjud.

Cinema, mon amour, o producție HBO Europa, Libra Film și Pink Productions, a câștigat premiul pentru Cel mai bun film documentar la Premiile Gopo 2016. În vară, a rulat în competiția de documentare a Festivalului de la Sarajevo, iar de curând a câștigat Premiul pentru cel mai bun montaj la Docuart. Începutul de octombrie a însemnat deschiderea oficială a TIFF Chișinău, oraș în care tocmai s-a votat demolarea penultimului cinematograf în regim public. Pe 17 octombrie, filmul a avut premiera în Praga, eveniment organizat de ICR Praga, iar între 20 și 22 octombrie, va putea fi vizionat și în Sibiu, la cea de-a 23-a ediție a Festivalului Internațional de Film Documentar ASTRA.

Cinema, mon amour urmărește povestea lui Victor Purice – manager, fost operator și cinefil împătimit, și a celor două angajate ale sale, Cornelia și Lorena. Zi de zi, aceștia se luptă pentru a păstra cinematograful Dacia Panoramic din Piatra Neamț, pe care Victor visează să îl ducă înapoi la gloria de altădată. E o luptă demnă de Don Quijote, pentru o sală imensă, fără încălzire, într-un continuu process de degradare, și pentru care statul, proprietarul de drept, nu oferă niciun ajutor. Deși familia lui Victor trăiește în Italia de mai bine de opt ani, acesta refuză să li se alăture, convins fiind că, în momentul în care va pleca, cinematograful va fi închis și va avea același destin ca majoritatea celorlalte cinematografe din România.

Parte a campaniei „Salvați Marele Ecran!”, inițiată de TIFF, filmul descrie eforturile extraordinare făcute pentru a menține deschise cinematografele vechi din România.

Foto: Transilvania Film

Categorii Lifestyle