Cine este designerul român care reinterpretează încălțămintea Nike

ancuta sarca nike

Designerul român Ancuța Sarca a creat mai multe modele noi de pantofi din încăltăminte sport Nike uzată, iar rezultatul este unul cel putin inedit.

Pantofii sport Nike au fost transformați de românca școlită la Cluj în perechi de pantofi cu toc, cu o formă cu totul și cu totul diferită față de cea originală, dar pastrând, totuși, tușa inconfundabilă a brandului. Pantofii sunt scoși la vânzare într-un concept store londonez, LN-CC, și fac parte din campania Conscious inițiată de magazin, prin care se încurajează reciclarea și refolosirea articolelor vechi într-unele noi.

View this post on Instagram

weekend got me like 🤦🏻‍♀️ (#upcycled 👡 by me) #sustainable #sustainablefashion

A post shared by ANCUȚA SARCA (@ancutasarca) on

În condițiile în care industria de textile una dintre cele mai plouate și cantități imense de stocuri de haine și de încălțămainte nevândute sunt distruse anual, iar rezultatul este unul foarte poluant, marile branduri propun noi modalități de a crea lucruri noi din cele vechi. Brandul ZARA, spre exemplu, si-a propus ca până în 2025 să produca numai articole din materiale sustenabile, care nu au un impact negativ asupra mediului.

View this post on Instagram

Made myself a dress #easteroutfit #lol

A post shared by ANCUȚA SARCA (@ancutasarca) on

Ancuța Sarca locuiește la Londra și a absolvit Universitatea de Artă și de Design de la Cluj și a lucrat, printre altele, ca asisstant designer al casei Ashish. Apoi a decis să pornească pe drumul propriu și s-a apucat de creat încălțăminte, iar modelele ei au atras imediat atenția. Încălțămintea creată de Ancuța Sarca este realizată din piese mai vechi, în care aduce o infuzie de nou printr-un design aparte. ”Ideea mi-a venit când m-am mutat și mi-am dat seama că am foarte multe perechi de pantofi pe care nu le mai port, iar majoritatea erau modele sport sau kitten heels. Mi-a părut rău sa renunț la ei și am decis să găsesc o soluție prin care să le pot purta din nou, să le dau o nouă față”, povestește Ancuța pentru Vogue Australia.

ancuta sarca nike

Colecția ei pantofi-hibrid – o combinație de sneakers Nike, cu tocuri, a fost creată cu gândul de a feminiza acest tip de încălțăminte. ”Am vrut să plasez trainerii într-o lumină nouă, diferită față de scopul lor strict pentru sport, am vrut să depășesc puțin normele și să poată fi purtați într-un context nou”, adaugă Ancuța Sarca.

Foto: Hepta