Cinci dădace de poveste din filme care ne inspiră

Bonă, dădacă, guvernantă – o mulțime de nume penru persoana care ne înlocuiește atunci când suntem departe de copii. Cele mai cunoscute dădace de pe ecran te ajută s-o găsești pe cea mai potrivită pentru copilul tău.

Trebuie să fie și responsabilă, și descurcăreață, și amuzantă, și așa, și pe dincolo. De-a lungul timpului, realizatorii de filme și seriale au creat personaje memorabile. Însă în realitate, bona ideală e tot mai greu de găsit, pe măsură ce pretențiile noastre cresc. Și pentru că e perioada vacanței mari și s-ar putea să fii și tu în căutarea unei dădace permanente sau ocazionale, îți amintim de câteva dintre cele mai celebre. Sperăm să te inspire și să te ajute să găsești mai repede superdădaca de care ai nevoie pentru liniștea ta și siguranța celui mic. 

Mary Poppins

  • Din filmul: Mary Poppins (1964)
  • Jucată de: Julie Andrews

Supercalifragilisticexpialidocious! Sigur ai încercat și tu măcar o dată să pronunți repede și fără poticneli cuvântul inventat de cea mai cunoscută reprezentantă a dădacelor din lumea întreagă. Mary Poppins a intrat în memoria colectivă cu ale sale puteri magice, care o făceau să zboare cu ajutorul unei umbrele, pentru a-i găsi pe cei doi copii ai bancherului londonez în casa căruia aterizase.

Prietenoasă, magică, mereu veselă, ea este, probabil, întruchiparea bonei pe care toți ne-am fi dorit să o avem în copilărie. Cu Mary Poppins, totul este distractiv, chiar și treburile casnice, pentru că știe cum să îmbrace totul sub forma jocurilor cu care îi atrage pe Jane și Michael, copiii avuți în grijă. Este o tehnică foarte bună atunci când ai de-a face cu copii cu personalități puternice. Și cine nu are un astfel de copil în ziua de azi? 🙂

Așa că, atunci când te întâlnești cu bone în vederea unei posibile angajări, nu uita ca, pe lângă competențele pedagogice clasice, să le întrebi cât de bine știu să cânte, să danseze și cât de mult râd într-o zi. 🙂 

Doamna Doubtfire

MRS. DOUBTFIRE, Matthew Lawrence, Lisa Jakub, Robin Williams, Mara Wilson, Sally Field, 1993, TM & Copyright ©20th Century Fox Film Corp. All rights reserved.
  • Din filmul: Mrs. Doubtfire/Doamna Doubtfire, tăticul nostru trăsnit (1993)
  • Jucată de: Robin Williams

Pelicula aceasta a câștigat Premiul Oscar pentru machiaj și Globul de Aur pentru Cel mai bun film și Cel mai bun actor (Robin Williams) într-un rol principal.

Totul începe cu un divorț dureros, când Daniel pierde custodia celor trei copii în favoarea soției sale, Miranda. Pentru a-și putea vedea copiii mai des decât prevedea legea, Daniel recurge la o decizie pe cât de inedită, pe atât de trăsnită: se deghizează într-o femeie în vârstă și se angajează ca bonă pentru propriii copii.

Principala calitate doamnei Doubtfire? Este o ascultătoare excelentă. Este bunică blândă pentru copii și mamă înțeleaptă pentru Miranda, care i se confesează în cele mai mici amănunte.

Atunci când cauți o bonă, calități ca încrederea, bunătatea, grija sunt esențiale pentru a-l face pe cel mic să coopereze. Un copil care va avea parte de sprijin și ghidaj lin din partea adulților, se va simți iubit și în siguranță să dea frâu liber creativității, să fie el însuși.

Dădaca McPhee

  • Din filmul: Nanny McPhee/Dădaca McPhee (2005)
  • Jucată de: Emma Thompson

Nanny McPhee are un băț pe care-l folosește în educarea celor șapte copii neastâmpărați, orfani de mamă și cu un tată (Colin Firth) depășit de situație. Însă nu e un băț care aduce durere, e un băț magic. Misterioasă, aspră, dar iubitoare, ea aduce ordinea și responsabilitatea în viața copiilor neascultători pe care trebuie să-i disciplineze. Nanny McPhee se impune prin forță și susține educația conservatoare. Impasivă, ea analizează situația înainte de a trece la atac. Întotdeauna își păstrează calmul – una dintre cele mai eficiente metode de a-i face pe copii să coopereze și să asculte. Este un personaj ale cărui tehnici trebuie să le urmărești și urmezi, dacă ai și tu de-a face cu copii gălăgioși și puși pe harță.

Nanny McPhee le explică liniștit despre consecințele posibile ale acțiunilor lor. Ea îi învață pe cei mici cum să înceteze lupta, cum să fie darnici, să lucreze împreună, să fie curajoși și încrezători. 

Maria

  • Din filmul: The Sound of Music/Sunetul muzicii (1965)
  • Jucată de: Julie Andrews 

Care este arma secretă a unei bone în încercarea de a face puțină pace între frați pe timp de război (la propriu)? Așa cum este evident încă din titlu: muzica. Acest muzical îndrăgit spune povestea unei guvernante care îi învață pe copiii unui ofițer de marină văduv să fie fericiți prin magia muzicii.

Maria este o tânără călugăriță care, prin entuziasmul său debordant, nu-și prea găsește locul la mănăstire. Așa că este trimisă să aibă grijă de copiii unui căpitan care-și crește cei șapte copii cu o mână de fier, potrivit rigorii profesionale. Distracție? Copiii nu au auzit de așa ceva în casa lor. Maria hotărăște să schimbe sunetul vocii răsunătoare și poruncitoare a tatălui cu unul melodios, cu ajutorul lecțiilor de canto și al instrumentelor muzicale. Ea îi îndeamnă pe copii să formeze o trupă muzicală. Până la urmă, nu doar cei mici, ci și tatăl acestora este cucerit de tânăra dădacă. Cei doi se vor căsători și, mai târziu, ea va scrie povestea adevărată care va inspira acest film cu multiple premii Oscar.

Fran Fine

  • În serialul: The Nanny/Dădaca (1993)
  • Jucată de: Fran Drescher 

Râsul ei molipsitor îi urmărește și astăzi pe fanii acestui serial de comedie care și-a făcut fani atât în rândul copiilor, cât și al adulților. 🙂 Fran Fine este o dădacă atipică. Și nu doar prin râsul ei celebru, destul de greu de digerat, ci și prin aspectul sexy (talie de viespe, ciorapi negri, fustă scurtă, ruj roșu) și prin principala ei regulă: nicio regulă. Dar asta nu îi împiedică pe copiii de care trebuie să aibă grijă să o adore, pentru că este distractivă, iubitoare, deschisă, vulnerabilă – este ea însăși. Poate că nu excelează în educația clasică și nici nu ajunge întotdeauna la rezolvarea conflictelor pe drumul cel mai drept, însă Fran este o maestră în inteligența emoțională. Iar principala lecție pe care ne-o dă această bonă ieșită din tipare este că nu vom ajuge prea ușor la inima copiilor dacă vom încerca să jucăm un rol doar pentru a le fi plac. Copiii miros ușor impostura, în schimb, vor aprecia mereu autenticitatea.

Foto: PR

Categorii Lifestyle