Chestionar de festival: la TIFF cu Cristian Șimonca (Blogu lu’ Otravă)

cristian simonca

Cristian Șimonca (www.bloguluotrava.ro) merge de ani buni la Cluj, la Festivalul Internațional de Film Transilvania, și este unul dintre oamenii de la care afli întotdeauna titluri super-interesante. Și cum cea de-a 16-a ediție TIFF începe chiar mâine, m-am gândit că este momentul perfect pentru câteva noi recomandări cinematografice.

Așadar, dacă aveți drum la Cluj între 2 și 11 iunie, iată care sunt propunerile sale!

3 filme pe care vrei să le vezi la TIFF 2017: În primul şi în primul rând vreau să văd Despre trup şi suflet / On Body and Soul – marele câştigător al Festivalului Internaţional de Film de la Berlin din acest an. Filmul o să ruleze în avanpremieră naţională la TIFF în prezenţa actriţei Alexandra Borbély şi sunt tare curios de ce a făcut Ildikó Enyedi. Urmează un film despre care am auzit numai lucruri de bine. King of the Belgians este o comedie scrisă şi regizată de Peter Brosens şi Jessica Woodworth. Filmul a avut premieră sold-out la Festivalul de la Veneţia, iar Variety l-a catalogat ca fiind o „încântătoare farsă despre contradicţiile monarhiei, ale Belgiei şi ale Balcanilor”. Şi abia aştept să îl văd pe Alec Secăreanu – care joacă rolul principal în Tărâmul binecuvântat / God’s Own Country, descris de critici că fiind răspunsul britanic la Brokeback Mountain. Recent premiat la Sundance şi la Berlin, debutul regizorului Francis Lee urmăreşte povestea de dragoste emoţionantă, dar lipsită de sentimentalisme, dintre un tânăr fermier britanic şi un muncitor român.

Filmul pe care pariezi că va câștiga trofeul Transilvania: Merg pe mâna celui mai nou film făcut de Francis Lee – God’s Own Country, filmul în care joacă Alec Secăreanu.

Invitatul special pe care îl aștepți cel mai mult anul acesta la TIFF: Vorba celor de la Şuie Paparude: „Ce bine e să fii Alain Delon.” Este unul dintre actorii mei preferaţi şi abia aştept să îl văd la Cluj anul acesta.

Cel mai bun film românesc din ultimul an: Sieranevada este unul dintre cele mai bune filme româneşti pe care le-am văzut vreodată. Scenariul este atât de autentic, iar actorii sunt geniali. Anul ăsta cred că cel mai bun film românesc prezent în festival este Ana, mon amour. Trebuie văzut neapărat: Mircea Postelnicu şi Diana Cavallioti sunt minunaţi.

Alți invitați speciali pe care ai vrea să îi vezi la TIFF în următorii ani: Gaspar Noé este regizorul meu preferat şi mi-ar plăcea să îl revăd. A fost în România de două ori şi este unul dintre cei mai fascinanţi oameni din industrie. La actori am două nominalizări: Christoph Waltz şi Monica Bellucci.

Prima ta experiență la TIFF… A fost impresionantă. Vedeam 3-4 filme pe zi. Mi s-a părut fascinant. Oraşul are un vibe deosebit în perioada aia, lumea e foarte mişto, filmele sunt foarte bune, party-urile sunt top. E un dolce far niente pe care merită fiecare să îl încerce pe propria piele.

Un moment special de la edițiile trecute ale festivalului: Anul trecut, momentul în care Sophia Loren a urcat pe scenă festivalului şi a fost premiată. Este una dintre actriţele mele preferate şi m-a impresinat să o văd pe viu.

După filme, spune-mi 3 locuri cool din Cluj: Olivo Caffe pentru mic-dejun, Yolka pentru un fresh şi Prosecco Van – cea mai cool maşinuţă de la TIFF.

CITEȘTE ȘI:

INTERVIU – Cristian Șimonca (Blogu lu’ Otravă): „În treaba asta, cel mai mult contează să fii constant”