Chef Nicolai Tand: Mie îmi place să îmi caut inspirația în lucruri concrete

E un personaj ce îmbină cu succes rafinamentul cu spiritul neaoș. Îi place să cunoască oamenii care vorbesc despre rețete sau secrete din bucătărie, îi place să călătorească, să încerce gusturi și combinații noi. Iubește tradițiile românești, dar în același timp este deschis la tot ce-i nou. Astăzi, descoperim o altă față a bucătarului Nicolai Tand.

Primul lucru pe care îl faci dimineața…

Pregătesc mâncare pentru copii.

Faci cumpărături online?

Eu sunt genul clasic și mă duc prin magazine, atunci când apuc. Partea faină e că Monica, soția mea, e cea care se ocupă de shopping și atunci asta e o îndeletnicire cu care eu nu sunt foarte familiar.

Ce radio asculți? Ce gen de muzică?

Am dimineți și dimineți… Uneori sunt cu urechile pe Rock FM, alteori ascult ce mai povestesc Buzdugan și Morar, în unele seri, când merg spre casă, simt nevoia de Chill FM. Depinde foarte mult de zi.

Ce site-uri sau blogguri de cooking urmărești?

Mie îmi place să îmi caut inspirația în lucruri concrete. Îmi place să cunosc oamenii care îmi vorbesc despre rețete sau secrete în bucătărie, îmi place să călătoresc, să încerc gusturi și combinații noi, sunt foarte pasionat de street food. Așa că, merg direct la sursă atunci când vreau să descopăr ceva nou.

Ce imagine să află pe ecranul telefonului tău?

O fotografie cu Monica, Ilona și Iancu.

Care este gadgetul tău preferat?

Telefonul. Deși de multe ori aș vrea să scap de el, e unul din gadget-urile care îmi ușurează activitatea și mă ajută să economisesc timp, iar timpul este extrem de prețios pentru mine.

Ce îți place să mănânci?

Aș mânca oricând un antricot de vită cu sare grunjoasă, fix așa cum îl prepar eu La Cantine de Nicolai. Uneori, mi-e dor și de gusturile din copilărie și atunci mai iau câte o gogoașă de la Nicolai To Go pentru că sunt făcute după rețeta mamei mele.

Cum arată playlistul tău?

Inedit. Variat. Surprinzător. De la Frații Petreuși sau melodii de pe Valea Izei, pentru că nu degeaba sunt moroșan, la melodii vechi franțuzești sau Metallica, Queen, Pink Floyd.

Cel mai tare restaurant din lume, după părerea ta?

N-aș putea niciodată să fac eu un asemenea clasament, ar însemna că am încercat sute sau mii de locuri și nu e cazul. Pot însă să vă spun unde aș vrea să ajung. Îmi doresc să gust ceva făcut de Chef Alain Passard, pentru că este extraordinar ce poate să facă cu legumele și grija pe care o are pentru ele. În restaurantul lui din Paris, L’Arpège, a fost o vreme când gătea exclusive legume. E un adevărat personaj și un bucătar excepțional.