Charleston este cel mai bun film românesc de la TIFF 2018!

Încă nu pot să spun că este cel mai bun film românesc al anului, pentru că mai avem jumătate de an de parcurs și vreau să le acord o șansă și celorlalte titluri. Dar pot să spun că este cel mai bun film românesc pe care l-am văzut în ultimele luni și, evident, este cel mai bun film românesc pe care l-am văzut la #TIFF2018.

Seara trecută, la invitația celor de la Mercedes Benz, am ajuns la Casa de Cultură a Studenților (Cluj-Napoca), pentru a vedea titlul pe care l-am așteptat cel mai mult la această ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania. Aveam așteptări mari de la Charleston încă de acum câteva luni, când am stat de vorbă cu regizorul Andrei Crețulescu și cu Ana Ularu despre acest proiect. Și m-am bucurat să descopăr că filmul nu dezamăgește o secundă.

Pe scurt, Charleston e povestea dulce-amară a unui triunghi amoros absurd, „format” din doi bărbați și femeia pe care au pierdut-o amândoi, un love-story neconvențional, care te face să râzi, să te emoționezi, să vrei să te ridici de pe scaun și să începi să dansezi. E cu dramă, cu un umor genial, cu muzică minunată. Este wow, e pur şi simplu wow.

Charleston a avut premiera mondială anul trecut, la Festivalul de la Locarno, apoi a fost proiectat în cadrul mai multor festivaluri din Europa și Statele Unite, fiind unul dintre titlurile lăudate de criticii și publicațiile internaționale. Dar Charleston vine și cu ceva în plus, vine cu un pachet – poveste, actori, dialog, muzică, umor – care îl transformă într-o peliculă extraordinară pentru public. Și acesta este un lucru uriaș mai ales într-o perioadă în care lumea se tot ceartă pe tema filme de festival versus filme de public. Charleston vine aici și ne demonstrează că se poate și așa, dar și așa. Iar pe 8 iunie intră în cinematografele din toată țara și o să vă convingeți și voi de ceea ce spun.

În Charleston, Șerban Pavlu este Alexandru, bărbatul dur, care își ascunde suferința indiferent de situație și pe care efectiv nu poți să-l „citești”. Și-a pierdut soția, pe Ioana (Ana Ularu), într-un accident cumplit, iar această dramă l-a făcut să se retragă într-un univers ermetic, în care doar el știe ce se întâmplă. Situația se schimbă însă în momentul în care la ușa lui apare timidul Sebastian, interpretat de Radu Iacoban, care îi mărturisește că a fost iubitul Ioanei în ultimele cinci luni. „Mai mult sau mai puțin”.

Întâlnirea lor devine astfel un punct de pornire pentru o călătorie de care amândoi au nevoie pentru a se vindeca după ce au pierdut o persoană pe care au iubit-o enorm, fiecare în felul său. Alexandru este ironic și direct, poate uneori prea direct pentru gustul lui Sebastian. La rândul lui, Sebastian este introvertit și sfios, dar știe să puncteze în momentele decisive și ăsta este lucrul care mi-a plăcut poate cel mai mult la acest personaj: că în ciuda faptului că nu e personajul dominant, că nu e masculul alfa, că are o mulțime de frici și emoții care îl copleșesc, reușește să își apere punctul de vedere. Și, mai ales, dragostea.

Dragostea pe care cei doi i-au purtat-o Ioanei este evidentă pe tot parcursul filmului. De altfel, Ioana este un personaj care, deși nu apare foarte mult, își face simțită prezența într-un mod foarte puternic. Amintirea ei pare să ghideze, ba chiar să controleze călătoria celor doi bărbați pe care i-a lăsat în urmă. Ce mi s-a părut extrem de interesant este că amândoi au cunoscut-o, dar au cunoscut laturi diferite ale Ioanei. Iar acum sunt puși în situația ciudată de a încerca să afle cine a fost și ce și-a dorit ea cu adevărat.

Și dacă tot vorbeam mai sus despre umorul acestui film, cred că se cuvinte să menționez din nou că Charleston este un film la care veți râde. Și veți râde mult. Iar când spun asta, mă bazez pe ceea ce am văzut într-o sală plină de iubitori de film, care nu se mai puteau opri din râs în unele secvențe ale lui Pavlu. În plus, pe lângă cei doi protagoniști și a lor relație disfuncțională, Charleston se bucură de apariția unor personaje secundare care condimentează exact atât cât trebuie această poveste, iar aici nu pot să nu amintesc despre domnul Victor Rebengiuc, care face un rol absolut genial – vă promit că o să vă placă mult de tot!

Bineînțeles, despre Charleston mai sunt o mulțime de povestit. Dar cred că cel mai bine este să mă opresc aici și să vă las să-l descoperiți și voi… din 8 iunie la cinema. Iar dacă tot ce v-am spus mai sus încă nu v-a convins, o să vă mai las o piesă de pe soundtrack-ul filmului. Și vă asigur că o veți pune pe repeat până veți merge să vedeți Charleston.

#tiff2018 powered by #MercedesBenz

Foto: Rollercoaster PR

Categorii Lifestyle