Cele mai memorabile rochii de la Premiile Oscar

Pentru că tot se apropie cea de-a 90-a ediție a decernării premiilor Academiei Americane de Film, am decis să facem o trecere în revistă a celor mai memorabile look-uri de pe covorul roșu al Oscarurilor din toate timpurile. Rochiile de mai jos au fost incluse fie pe liste de best dressed, fie în topurile worst dressed, dar un lucru este cert – au rămas în memoria colectivă, devenind iconice.

Julia Roberts în Valentino la Premiile Oscar din 2001

Una dintre cele mai memorabile rochii ale Juliei este cea pe care a purtat-o în anul în care a câștigat premiul Cea mai Bună Actriță pentru rolul său din Erin Brockovich. Există câteva lucruri aparte legate de această rochie: 1. Julia a fost încurajată de nepoata sa (pe atunci copil, în prezent o actriță cunoscută – Emma Roberts) să aleagă rochia sconcs” dintre toate opțiunile pe care le luase în calcul pentru ceremonie. 2. Deși a fost purtată în 2001, rochia făcea parte din colecția Valentino din 1982, lucru care a deschis drumul pentru ca mai multe actrițe să aleagă, ulterior, rochii vintage pe covorul roșu, în defavoarea unor ținute din cele mai recente colecții ale designerilor. 3. Valentino Garavani a declarat că momentul în care Julia a purtat rochia respectivă reprezintă, pentru el, highlight-ul carierei de 45 de ani, și că faptul că actrița a ales acea rochie este o mare onoare pentru el.

Jennifer Lawrence în Dior la Premiile Oscar din 2013

Toată lumea își amintește momentul când Jennifer Lawrence s-a împiedicat în drum spre scenă pentru a-și ridica premiul pentru rolul din Silver Linings Playbook. Dar actrița a declarat că rochia este chiar motivul pentru care a căzut. Într-un interviu post-Oscaruri, Jennifer a spus că avea în minte pe toată durata ceremoniei un singur cuvânt – cakewalk, cakewalk, cakewalk” – și nu își putea da seama de ce sau ce înseamnă. După ce s-a împiedicat, și adus aminte că stilista ei îi spusese de fapt să rețină mantra kick, walk, kick walk (mai exact, să împingă rochia cu piciorul înainte de fiecare pas tocmai ca să evite să calce pe ea).

Hilary Swank în Guy Laroche la Premiile Oscar din 2005

În anul când a câștigat premiul pentru Cea Mai Bună Actriță pentru rolul său din Million Dollar Baby, Hilary Swank a purtat o rochie semnată Guy Laroche la crearea căreai au fost folosiți în jur de 25 de metri de jerseu de mătase. În locul variantei clasice cu decolteu adânc în partea din față, farmecul rochiei a fost bazat pe un decupaj generos în partea din spate, punând în valoare spatele perfect modelat al actriței.

Angelina Jolie în Atelier Versace la Premiile Oscar din 2012

Angelina Jolie nu a făcut nimic special pe covorul roșu de la ceremonia din 2012, în afară să… fie Angelina Jolie. Cu toate acestea, rochia ei și modul în care a pozat în ea a devenit o imagine absolut iconică și un punct de referință din acel moment pentru toate momentele red carpet similare (precis ai văzut de multe ori de atunci și până în prezent diverse vedete încercând să recreeze look-ul și mood-ul, luând-o drept exemplu pe Angie).

Cher în Bob Mackie la Premiile Oscar din 1988

E ceva obișnuit să vedem în prezent așa-numitele naked dresses” pe covorul roșu, dar Cher a fost prima care a introdus acest concept. Unul dintre cele ai memorabile look-uri ale sale este cel din 1988, când a purtat o creație Bob Mackie care părea compusă dintr-un strat subțire de tulle pavat cu cristale în locurile strategice. De fapt, pe dedesubt, exista un schelet bine structurat care asigura faptul că materialul nu se va mișca din loc, astfel încât să producă eventuale wardrobe malfunctions”.

Halle Berry în Elie Saab la Premiile Oscar din 2002

În afară de Cher, care era oricum deja cunoscută pentru look-urile sale ieșite din comun, nu multe vedete s-au aventurat până prin anii 2010 să poarte rochii… aproape inexistente pe covorul roșu, în special la evenimente atât de serioase” precum ceremonia decernării premiilor Oscar. Rochia Elie Saab pe care Halle Berry a purtat-o la în 2002 a deshis drumul pentru . De asemenea, tunsoarea pixie a avut un moment de mega popularitate în anii 2000, iar Halle a fost un pion important în promovarea acestui tip de haircut.

Demi Moore într-o creație proprie la Premiile Oscar din 1989

Rochia – dacă o putem numi așa, pentru că include, totuși, o pereche de pantaloni de ciclism – este privită drept una dintre cele mai dezastruoase ținute din istoria Oscarurilor, dar nu poate nimeni să nege că este absolut memorabilă. Actrița a ales să își creeze propria ținuta – nu e clar de ce a crezut că ar fi neapărat o idee bună să asorteze un șort din spandex cu un corset din dantelă și o trenă din brocart.

Nicole Kidman în Balenciaga la Premiile Oscar din 2007

Este remarcabil cum rochia lui Nicole Kidman e cât se poate de modernă și actuală 11 ani mai târziu. Funda supradimensionată a făcut ca rochia să rămână în memoria colectivă, și a pus-o pe Nicole pe listele de best dressed de pretutindeni la momentul evenimentului.

Björk în Marjan Pejoski la Premiile Oscar din 2001

Probabil una dintre cele mai controversate rochii din toate timpurile, rochia-lebădă a lui Björk a fost recreată și referențiată ani de-a rândul după apariția pe covorul roșu. Părerile legat de ea au fost, încă de pe atunci, împărțite – unii au spus că este cea mai urâtă rochie purtată vreodată la Premiile Oscar, alții au apreciat originalitatea. Artista a comandat ca două rochii identice să fie create pentru ea, având în vedere că nu putea fi curățată precum o ținută obișnuită. Ulterior, a purtat a doua rochie-lebădă la shootingul pentru fotografia de copertă a albumului Vespertine. Rochia a fost parodiată în fel si chip (în afară de momentele în care s-a făcut referire la ea în diverse filme și seriale, Ellen de Generes a purtat o reiterare a rochiei la cea de-a 53-a ediție a Premiilor Emmy, Kevin James a recreat look-ul la People’s Choice Awards în 2002, iar în 2014, colecția haute couture Valentino a apărut o replică fashionable a rochiei-lebădă).

Marion Cotillard în Jean Paul Gaultier la Premiile Oscar din 2008

Marion are reputația impecabilă în ceea ce privește ținutele red carpet, dar rochia trompe l’œil creată pentru ea de către Jean Paul Gaultier în 2008 este una dintre cele mai apreciate ținute pe care le-a purtat vreodată. O alegere cât se poate de inspirată pentru seara în care Marion a câștigat premiul pentru Cea Mai Bună Actriță pentru rolul său din La Vie En Rose.

Foto: hepta.ro, oscar.go.com

CITEȘTE ȘI:

Toate detaliile despre gala Premiilor Oscar din acest an