Cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa

piete-de-craciun

Deși nu sunt cea mai mare fană a iernii, pentru că nu mă înțeleg deloc cu frigul, Crăciunul este de departe sărbătoarea mea preferată. Ador tot este legat de Crăciun, de la bradul împodobit și colindele lui Dean Martin sau Frank Sinatra (de fapt, lista poate continua, pentru că, recunosc, nu sunt mofturoasă deloc la colinde, iar White Christmas, varianta lui Bing Crosby, este fără doar și poate una dintre plăcerile mele vinovate) la mirosul de cozonac din casă și atmosfera aceea de liniște și bucurie. Nu știu voi, dar eu am senzația că există un soi de pact al bunătății pe care îl fac oamenii în prag de sărbători și, orice ar fi, trebuie să îl respecte.

Peste câteva săptămâni inaugurez o nouă tradiție și merg pentru prima dată la o piață de Crăciun în altă țară, dar, sinceră să fiu, nu aș refuza nici varianta clasică: o excursie la Sibiu (târgul din centrul orașului este minunat în fiecare an) sau la Timișoara, care, anul trecut, a arătat foarte drăguț și… festiv.

Și pentru că în ultimele luni am făcut un research despre cele mai frumoase piețe de Crăciun din Europa, astăzi o să vă povestesc despre orașele în care merită să dați o fugă în luna decembrie!

Strasbourg
Strasbourgul este magic indiferent de sezon, cu toate acele clădiri pline de culoare situate de o parte și de alta a Rinului, cu podurile și fortărețele sale medivale care arată senzațional. Piața de Crăciun de aici are o tradiție de sute de ani, fiind cea mai veche din Franța și, desigur, printre primele din Europa. Celebra Christkindelsmärik din Strasbourg va fi împărțită în mai multe zone tematice, așa că nu ratați Place Broglie, locul unde a fost organizat primul târg de Crăciun în 1570, Place Kléber sau Place de la Cathédrale, de lângă Catedrala Notre-Dame din Strasbourg.

Praga
Evident că Praga, orașul basmelor, nu putea lipsi din această competiție. În centrul vechi (Staroměstské náměstí) este o adevărată nebunie de sărbători. Bradul uriaș, căsuțele de unde poți cumpăra de toate, de la decorațiuni pentru casă și jucării din lemn, la specialități pragheze absolut delicioase, scena pe care urcă artiști de folk: totul pare o poveste fascinantă! În plus, la câteva minute de piața central se află și Piața Wenceslas, cu un târg de Crăciun la fel de frumos.

praga

Hamburg
Chiar dacă și Berlinul merită trecut pe listă în prag de sărbători, cred că Hamburgul este câștigător în sezonul festiv. Orașul se transformă pur și simplu, în fiecare zonă sunt organizate diferite târguri de Crăciun și evenimente speciale. Iar de luminițe nici nu mai vorbesc. Dacă mergeți în vacanță cu cei mici, dați o fugă la Spielzeuggasse, o celebră străduță unde își dau întâlnire comercianții de jucării din lumea întreagă. Locul este pur și simplu magic, plin de ispite, de la jucării din lemn, de care și adulții vor fi cuceriți, și obiecte din ceramică, la dulciuri, ciocolată și turtă dulce din regiuni cu tradiție ale Germaniei, precum Aachen și Nürnberg. În plus, nu trebuie să ratați nici piața din centrul istoric, Rathausmarkt, caruselele cu aer vintage sau căsuțele din lemn de pe malul Elbei.

hamburg

Innsbruck
Când vine vorba de Austria, e destul de greu să alegi o singură destinație pentru vacanța de iarnă și asta pentru sunt multe care arată absolut, iar zăpada e cu siguranță un mare, mare, plus. Innsbruck-ul este renumit pentru centrul său, Altstadt, care arată senzațional în timpul sărbătorilor (și nu numai), dar și pentru combinația perfectă între arhitectura clădirilor și peisajul montan. Pe lângă târgurile de Crăciun, vizitați și Castelul Ambras, Turnul Stadtturm și urcați cu funicularul Hungerburgbahn pe munte: priveliștea este spectaculoasă! Și, cel mai important, nu plecați de aici fără să încercați o delicioasă Kiachln, un fel de gogoașă specifică zonei Tirolului, cu sos de merișoare.

innsbruck

Budapesta
Budapesta este alegerea mea pentru vacanța din decembrie și de-abia aștept să beau un vin fiert și să mănânc un kürtőskalács în Piața Vörösmarty. În plus, am tot auzit și citit despre festivalul de iarnă de la Budapesta, care este organizat în fiecare an în Parcul Városháza, așa că de-abia aștept să merg acolo și să mă plimb printre zecile de standuri pline de… Crăciun. Tot în Parcul Városháza va fi împodobit și cel mai mare brad din Budapesta, iar la câțiva pași de parc, mă așteaptă zecile de magazine decorate festiv de pe Deák Ferenc, celebra Stradă a Modei din Budapesta.

#christmasmarket #basilica #budapestnudapesthungary 📷 @liliyastravels

O fotografie postată de Budapest (@budapest_hungary) pe

Foto: hepta.ro, Instagram

Categorii Lifestyle