Cele mai frumoase orașe mici din Italia

După prima mea vacanță în Italia, mi-am promis că o să revin în fiecare an aici și o să îi descopăr absolut toate orașele și orășelele fascinante. Nu am fost dezamăgită de niciunul dintre locurile în care am fost până acum, așa că îmi voi ține promisiunea de a vizita în continuare această țară frumoasă, cu peisaje spectaculoase, mâncare bună și povești extraordinare.

Și cum despre Roma, Veneția, Florența și Milano vorbește toată lumea, astăzi voi face o trecere în revistă a orașelor mai puțin cunoscute în rândul turiștilor, dar care ascund adevărate minunății. Iar partea bună este că multe dintre ele se află la o distanță foarte mică de marile orașe, așa că poți oricând să închiriezi o mașină sau să te urci în tren și să ajungi la destinație pentru o excursie de o zi.

Atrani

Situat pe Coasta Amalfi, acest orășel suspendat pe niște stânci arată senzațional! Atrani este eclipsat adesea de popularele Positano și Sorrento, dar acesta nu e neapărat un lucru rău, pentru că astfel scapi de valul de turiști care aleg primele două destinații și te bucuri în liniște de zilele însorite și Marea Tireniană, de peisajele pitorești de aici și, bineînțeles, de restaurantele tradiționale pline de ispite.

Saluzzo

La aproximativ o oră de mers cu mașina de Torino, vei descoperi Saluzzo, un orășel medieval în care vei avea sentimentul că te-ai întors în timp. Printre principalele obiective din Saluzzo se numără La Castiglia, un castel medieval din secolul al XIV-lea, Catedrala din Saluzzo, un edificiu cu o fațadă gotică, dar și Casa Cavassa, un palat renascentist transformat în muzeu.

Collodi

Toscana este una dintre cele mai frumoase regiuni ale Italiei, o zonă căreia ar trebui să îi dedici cel puțin două săptămâni pentru a bifa măcar locurile esențiale. După ce vizitezi deja celebrele Florența, Pisa și Siena, treci la orășelele mai puțin cunoscute și fă un scurt popas în Collodi, satul lui Pinocchio sau, mai bine zis, al omului care l-a creat pe Pinocchio: scriitorul Carlo Collodi. Dacă ajungi aici, mergi în Parcul Pinocchio, un loc dedicat faimoasei marionete, care arată foarte interesant.

Castelluccio

Situat în regiunea Umbria, Castelluccio este satul așezat la cea mai mare altitudine (1452 m) din Munții Apenini. Într-o parte a satului sunt munții acoperiți de verdeață, iar de cealaltă parte sunt câmpiile pline de maci și violete. Așadar, dacă visezi la o vacanță în mijlocul naturii, într-o zonă extrem de liniștită, ia în considerare varianta Castelluccio: este locul perfect pentru reîncărcarea bateriilor!

Alberobello

Dacă ajungi în partea de sud a Italiei, în regiunea Puglia, dă o fugă pentru câteva ore și în Alberobello, un mic oraș aflat la mai puțin de 65 de kilometri de Bari. Vei descoperi aici cele mai frumoase trulli, acele căsuțe din piatră cu acoperiș conic, care arată absolut spectaculos. Complexul de trulli din Alberobello a fost inclus în Patrimoniul UNESCO în 1996.

Belluno

În partea de nord a Italiei, la aproape 100 de kilometri de Veneția, se află Belluno, un orășel alpin cu un centru istoric impresionant, în care vei descoperi cele mai frumoase clădiri renascentiste.

Cefalù

Indiferent ce destinație alegi, Sicilia este întotdeauna o idee bună, așa că o vacanță aici este din start un succes! Toată locurile de pe insulă arată minunat, iar Cefalù, situat pe coasta de nord a Siciliei, nu face excepție. În plus, acesta este situat la mai puțin de 100 de kilometri de Palermo, cel mai mare oraș din Sicilia.

Sperlonga

La jumătatea distanței dintre Roma și Napoli se află Sperlonga, un mic oraș cu ieșire la Marea Tireniană, care, odinioară, era una dintre destinațiile preferate de împărații romani. Dacă ajungi aici, dă o fugă și la Muzeul de Arheologie din Sperlonga, construit pe ruinele casei Împăratului Tiberius.

Foto: hepta.ro, pixabay.com

CITEȘTE ȘI:

Cele mai frumoase orașe mici din Franța

Categorii Lifestyle