Cele mai căutate implanturi în 2021, beneficii și riscuri

Corectarea sânilor, indiferent că este vorba despre o augumentare mamară, lifting sau micșorare, a devenit una dintre cele mai cerute intervenții chirurgicale în clinicile de profil. Pacietele își doresc sâni mai mari, ori mai mici decât îi au, să fie simetrici, să pară cât mai naturali. Și evoluțiile din domeniu le susțin dorința, implanturile din silicon ori soluție salină sunt premium și sunt garantate pe viață.

“Efectul intervenției de implant mamar, de exemplu, denumită specific augmentare mamară, constă atât în îmbunătățirea aspectului fizic, cât și în creșterea încrederii în sine și o bună echilibrare psiho-emoțională”, declară chirurgul esthetician Marian Simion.

Care este cea mai potrivită intervenție chirurgicală pentru o pacientă sau alta?

Medicul precizează că augumentarea mamară are ca scop mărirea volumului și îmbunătățirea formei sânilor de mici dimensiuni ori ale căror dimensiuni s-au pierdut din cauza fluctuațiilor de greutate, a unei sarcini, dar nu corectează sânii căzuți. Mastopexia, cunoscută sub denumirea de breast lift sau lifting mamar, ridică sânii și conferă fermitate și simetrie prin îndepărtarea excesului de piele. Este recomandată femeilor care au trecut prin nașteri, alăptare, ori suferă transformări din cauza vârstei. Mastopexia se asociază cu intervenția de implant mamar într-o singură operație. Micșorarea sânilor (reducția mamară) este intervenția pentru înlăturarea excesului de țesut glandular, adipos și a pielii în exces, realizându-se o modelare a sânilor corectă pentru corpul pacientei, care elimină și disconfortul cauzat de sânii prea mari. Disconfortul este asociat cu dureri în zona spatelui, zona lombară, ceafă, zona cervicală și cu dureri în polul inferior al sânului.

Cine alege tipul și mărimea implantului?

“Implantul mamar tip silicon pe care îl folosim cel mai des are capacitatea de a se comporta ca un sân natural. Siliconul nu reacționează imunitar, alergic, chimic, cu țesuturile înconjurătoare sau de la distanță. Implantul de silicon și-a dovedit siguranța din punct de vedere medico-chirurgical în milioane de cazuri”, precizează chirurgul Marian Simion.

Cel mai des utilizat este implantul mamar anatomic, care respectă forma naturală a sânului, proporțiile și anatomia regiunii toracice ale oricărei paciente. În cadrul consultației, medicul face o analiză și recomandă modelul de implant și dimensiunea acestuia. “Consultația este o etapă extrem de importantă pentru viitoarea intervenție chirurgicală și este necesară pentru stabilirea unei relații de încredere între pacientă și medic. Trebuie analizați toți factorii, cum ar fi mărimea și forma sânilor, calitatea pielii, poziția areolelor, consistența și rezistența țesuturilor la nivel toracic, raporturile funcționale și estetice sâni – torace – abdomen. De asemenea se discută despre antecedentele medicale (intervenții operatorii, diverse boli, medicație, fumat, consum de alcool) și sunt realizate mai multe analize obligatorii de sânge, sumarul de urină, o radiografie pulmonară, o electrocardiogramă, o ecografie mamară”, informează medicul. Iar de când cu pandemia, și un test RT-PCR.

Alegerea implantului, așadar, este o decizie comună medic-pacient.

Ce trebuie să eviți după intervenția chirurgicală

Intervenția chirurgicală durează cel mult trei ore. Vindecarea se face în timp, cu dureri reduse, fără tensiune și fără a lăsa în urma o cicatrice inestetică.

După operație, pacienta poartă cel puțin două săptămâni un corset ales în funcție de tipul de implant și volum. Inflamația sau echimozele care apar scad treptat în cel mult 10 zile, odată cu senzația de disconfort. În primele șapte zile sunt interzise mișcări de extensie a brațelor. Ridicarea greutăților trebuie evitată multă vreme și se recomandă o pauză de la sala de fitness pentru circa 2-3 săptămâni.

“O pacientă care nu respectă indicațiile post-operatorii nu se poate bucura pe deplin de rezultat. Organismul se reface mai greu, ori pot apărea complicații”, precizează chirurgul estetician Marian Simion.

Nu se recomandă intervenții chirurgicale la sâni femeilor însărcinate, care alăptează, au boli de colagen diagnosticate, infecții sau stare de sănătate precară, suferințe ale toracelui,  hipersensibilitate la corp străin, afecțiuni maligne ale sânului aflate în tratament, afecțiuni psihice evidente aflate sub tratament.

 

 

Categorii Lifestyle