Cele mai bune seriale din 2019

Nu cred că am mai avut de multă vreme un an atât de bun pentru seriale, cu debuturi foarte, foarte reușite. Printre titlurile deja consacrate (ca Big Little Lies, Barry, Game of Thrones, The Crown, Marvelous Mrs. Maisel), s-au strecurat povești noi, foarte bine realizate, care ne-au ținut cu ochii lipiți de ecran ore în șir. Unele sunt 100%  ficțiune, altele sunt inspirate din fapte reale, din întâmplări care, la timpul lor, au stârnit nenumărate controverse. Toate au, însă, un lucru foarte important în comun: sunt seriale excepționale și nu ar trebui ratate!

Nu a fost deloc ușor să fac selecția de mai jos. Aș mai fi adăugat câteva, asta cu siguranță. Dar am preferat să pun mai multe filtre și să las aici numai debuturile de top din 2019. Toate au un singur sezon, așa că, dacă ați ratat vreun titlu, acum este momentul să recuperați.

Voi ce alt titlu ați mai trece pe listă?

Chernobyl

Din umilul meu punct de vedere, Chernobyl e cel mai bun serial din acest an. Recunosc că, deși am auzit și am mai citit despre acest dezastru nuclear care a distrus vieți și a schimbat atât de multe lucruri, niciodată nu am explorat subiectul în profunzimea lui. Până am văzut acest serial, care mi se pare foarte bine documentat (deși există și păreri care susțin că nu este așa), foarte emoționant, revoltător, intens. Actorii sunt extraordinari (jos pălăria pentru Jared Harris, Stellan Skarsgård și Emily Watson), regia e foarte bună, iar scenografia completează perfect atmosfera sumbră și efectiv te transportă acolo: în mijlocul catastrofei nucleare din 1986, în întunecatul Pripyat, într-o lume coruptă, în care ambițiile de partid valorează mai mult decât viața și siguranța oamenilor. Chernobyl a fost nominalizat la Globurile de Aur, fiind în cursa pentru Cea mai bună miniserie. Cel mai probabil, va obține acest și acest trofeu, asta după ce a luat și Premiul Emmy la aceeași categorie. Serialul e disponibil pe HBO GO.

When They See Us

O poveste la fel de tulburătoare este și When They See Us, miniseria creată de Ava DuVernay (Selma, 13th) pentru Netflix. Serialul documentează celebrul caz Central Park Five: cinci adolescenți de culoare din New York au fost condamnați pe nedrept pentru atacarea și violarea unei alergătoare în Central Park. Minori fiind, aceștia au fost anchetați în absența părinților și a avocaților, interogați și intimidați de polițiștii care au smuls de la ei confesiuni video într-un mod abuziv. În ciuda faptului că au fost goluri uriașe în anchetă și că nu au existat dovezi solide, cei cinci au fost condamnați la ani grei la închisoare. Adevărul, în schimb, a fost cu totul altul și a ieșit la iveală foarte târziu.

The Morning Show

Jennifer Aniston, Reese Witherspoon și Steve Carrell și-au unit forțele pentru acest serial inspirat din cartea jurnalistului Brian Stelter (Top of the Morning: Inside the Cutthroat World of Morning TV) pentru a explora lumea din spatele camerelor, provocările unei emisiuni matinale, scandalurile, rivalitățile și intrigile din culise. Rezultatul mi-a amintit puțin de The Newsroom, e diferit, desigur, dar este și foarte bun!

The Politician

Ca să fiu foarte sinceră, nu prea m-am așteptat să îmi placă The Policitian atât de mult! Dar s-a dovedit a fi un soi de combinație foarte interesantă între Gossip Girl și House of Cards, aș zice. În prim-plan se află Payton Hobart (Ben Platt), un elev de liceu foarte ambițios, care a știut dintotdeauna că vrea să devină Președintele Statelor Unite ale Americii. Dar înainte de asta, trebuie să treacă prin cel mai complicat mediu politic dintre toate: Liceul Saint Sebastian. Pentru a fi ales Președinte al Consiliului Elevilor, a obține un loc la Harvard și a se ține de planul său atent pus la punct, Payton trebuie să își învingă adversarii din liceu fără să își sacrifice moralitatea și imaginea atent șlefuită. Plin de comedie și satiră fină, The Politician oferă o abordare interesantă și original despre ce înseamnă să fii politician. Serialul e disponibil pe Netflix.

Russian Doll

Pe lângă faptul că e unul dintre cele mai haioase titluri din acest an, Russian Doll are și un personaj feminin absolut genial în prim-plan. În ziua în care aniversează 36 de ani și se pregătește de petrecere, Nadia (Natasha Lyonne) moare. Și apoi învie. Iar acest scenariu se repetă din nou și din nou, până când Nadia își dă seama că este prinsă într-o buclă a timpului. Serialul este disponibil pe Netflix.

His Dark Materials

Dacă îți era dor de o poveste de-a dreptul magică și captivantă, care să îți amintească un pic de Harry Potter, un pic de Lord of the Rings, un pic de Pan’s Labyrinth și alte serii fantasy, His Dark Materials este serialul de neratat în 2019. Adaptare a trilogiei omonime semnate de Philip Pullman, serialul o urmărește pe Lyra (Dafne Keen), o tânără aparent obișnuită, foarte curajoasă, care pornește într-o călătorie inițiatică aparte. După ce prietenul său cel mai bun dispare fără urmă, ea descoperă un complot sinistru care implică mai mulți copii răpiți și încearcă să înțeleagă un fenomen misterios numit Praf. Și face toate aceste lucruri în timp ce încearcă să își dea seama de diferențele între bine și rău, să afle cine este cu adevărat de partea ei și cine îi este dușman. Serialul e disponibil pe HBO GO.

Watchmen

E foarte bun Watchmen și e foarte bună distribuția aleasă pentru el (Regina King, Jeremy Irons, Tim Blake Nelson, Andrew Howard, ca să numesc doar câțiva)! Acțiunea serialului are loc într-o realitate alternativă în care supereroii sunt considerați răufăcători. În ciuda acestui fapt, unii dintre ei se adună pentru a începe o revoluție. În consecință, limita dintre bine și rău devine tot mai fină. Iar acțiunea tinde să ia o turnură neașteptată. Serialul e disponibil pe HBO GO.

The Loudest Voice

Russell Crowe este de nerecunoscut în rolul lui Roger Ailes, un important membru al Partidului Republican, consultant al lui Donald Trump în timpul campaniei pentru prezidențialele din 2016, și fondator Fox News, canalul media cu o influență uriașă asupra politicii americane. Serialul este o incursiune în viața acestuia și punctează câteva evenimente definitorii pentru Ailes: atentatul din 11 septembrie, alegerile prezidențiale din 2008 și 2016, dar și acuzațiile de hărțuire sexuală, care au avut consecințe serioase asupra carierei lui. Serialul e disponibil pe HBO GO.

Foto: Netflix, HBO

Categorii Lifestyle