Cele 3 reguli de aur ale tenului sănătos

Ne așteaptă încă o perioadă de provocări de toate felurile. Sănătatea fizică este importantă, la fel și echilibrul emoțional. Orice deviere, chiar și sub forma unor coșuri, ne poate distruge echilibrul fragil din această perioadă, așa că trebuie să ne concentrăm mai mult pe binele nostru. Amintește-ți de prima regulă a călătoriilor cu avionul: înainte să ajuți pe cel de alături, asigură-te mai întâi că ești tu bine! Cum scapi de stresul coșurilor? Acestea sunt cele 3 reguli de aur ale tenului sănătos.

1. Tratamentele locale, cu prioritate

Tratamentele agresive nu sunt soluția la care să apelezi la primele semne de iritație ale pielii, însă tratamentele locale, da. Desigur, acestea trebuie aplicate doar pe acea mică zonă inflamată, nu pe toată fața și nu pe toată zona acoperită de mască. Există foarte multe variante: de la produsele pe bază acid salicilic sau arbore de ceai, la cele pe bază de sulf. Nu este indicat să iei antibiotice sau să aplici creme cu cortizon fără rețetă și fără recomandarea medicului. Nu sunt recomandate nici peelingurile chimice, microdermoabraziunea sau alte tratamente dermatologice agresive. „În cazul unor episoade ușoare de inflamare, aplică la nivelul leziunilor produse antiacneice care conțin benzoil peroxid, acid salicilic sau diverși retinoizi topici. La ora actuală, industria farmaceutică dezvoltă produse noi adresate pacienților cu acnee menite să îmbunătățească rezultatele tratamentului antiacneic. Mă refer la: loțiunea cu tretinoin 0,5%, loțiunea cu tazarotene 0,45%, crema cu trifaroten (un retinoid nou), spuma cu minociclina 4%, o combinație incapsulată de benzoil peroxid și tretinoin, crema cu clascoteron 1% (un agent antiandrogenic cu rezultate promițătoare în studiile clinice). De asemenea, există multe produse care se adresează microbiomului cutanat alterat în acnee. Acestea au scopul de a îmbunătăți bariera cutanată și de a reduce inflamația”, explică Mihaela Iulia Mihăescu, medic specialist dermato-venerologie, clinica Hebra Dermatologie.

Tratamente pentru îngrijirea pielii afectate de coșuri și acnee:

Roll-on anti-imperfecțiuni Acné Acute Spot, Madara, 49 lei (miobio.ro)

Soluție exfoliantă Just Salicylic Acid, Revox, 28 lei (bewellstore.ro)

Black Tissue Mask Detox Anti-Blemish, Iroha, 25 lei

2. Cei mai importanți pași, zi de zi: Makeup & Mineral SPF

Protecția solară se aplică zilnic și iarna? Da, dacă stai mult timp afară. „Ultima etapă de îngrijire a pielii, după demachiere și hidratare, include protecția solară și machiajul. Toate persoanele care suferă de acnee ar trebui să se protejeze de soare. Masca de protecție nu te protejează de radiațiile UV, în plus riști, la finalul unei zile însorite, să ai o linie de bronz demarcată de mască. Ecranele solare sunt de două tipuri: minerale, care reflectă radiația UV, și chimice, care absorb radiația UV. Principalele ingrediente din ecranele minerale sunt oxidul de zinc și dioxidul de titan. Printre ingredientele recent adăugate ecranelor solare sunt de menționat fitolazele, enzime reparatoare de ADN incapsulate în liposomi care protejează pielea și previn cancerul cutanat,” detaliază medicul Mihaela Iulia Mihăescu. Factorul de protecție solară poate fi găsit și aplicat separat sau poate fi inclus în formula cremei de zi sau a fondului de ten sau a altor produse de makeup. Dacă are o formulă îmbogățită cu SFP și cu ingrediente de hrănesc pielea, fondul de ten poate acționa și ca tratament. „Ca și în cazul ecranelor solare, pentru persoanele cu ten gras sau acneic recomand produsele de machiaj minerale care conțin oxid de zinc și dioxid de titan. Alege formule cu textură ușoară, non-comedogene, hipoalergenice și fără parfum,” explică medicul dermatolog.

3. E important și ce mâncăm?

Din ce în ce mai multe voci susțin cu tărie că este la fel de important să alegem corect și ce mâncăm, nu doar ce aplicăm pe piele pentru a nu avea reacții nedorite. „Rolul dietei în acnee este în continuare destul de controversat. Se pare totuși că dieta occidentală bogată în zaharuri rafinate, amidon, gluten, produse lactate ar avea un efect inflamator prin afectarea florei gastro-intestinale. La polul opus, sunt studii care demonstrează beneficiile dietei mediteraneene bogate în legume, cereale integrale, fructe, grăsimi sănătoase (ulei de măsline, pește, nuci, alune etc), și ale consumului de alimente cu indice glicemic scăzut (care reduc inflamația și biodisponibilitatea androgenilor). Pe de altă parte, poți ajuta pielea acneică alegând suplimente nutritive care conțin zinc, nicotinamida, mio-inozitol (reduce nivelul de testosteron și îmbunătățește sensibilitatea la insulină), probiotice,” susține Mihaela Mihăescu.

Foto: PR, Hepta