Ce trebuie să mănânci ca să ai un păr sănătos. Recomandările nutriționistului

Felul în care arată părul tău reprezintă un semn exterior al sănătății interioare. Celulele care alcătuiesc firele de păr necesită un aport regulat de substanțe nutritive. Nutriționistul Gianluca Mech vine cu câteva sugestii despre ce ar trebui să includă dieta ta zilnică, pentru a avea un păr sănătos.

Alimentația echilibrată ajută nu doar din punct de vedere al stării generale de sănătate. Ea poate contribui și la sănătatea părului, atâta timp cât consumăm anumite proteine, minerale și vitamine ce ajută firul de păr să rămână puternic și strălucitor.

„Proteine

Firul de păr este compus din proteine. Așa că este crucial ca dieta ta să conțină la rândul ei proteine. Dacă nu consumi suficiente proteine, părul se degradează, începe să cadă și nu va mai crește așa cum ți-ai dori. Puiul, curcanu, peștele, produsele lactate și ouăle nu trebuie așadar să îți lipsească din alimentație. De asemenea, nu uita nici de sursele vegetariene de proteine. Spre exemplu, leguminoasele și nucile.

Fier

Fierul este un mineral deosebit de important pentru păr. Carența de fier este, de altfel, una dintre cauzele principale ale căderii părului. Foliculii de păr și rădăcinile au nevoie de fier pentru a se dezvolta frumos. Produsele de origine animală, cum ar fi carnea roșie, puiul și peștele, conțin fier cu o biodisponibilitate ridicată. Asta înseamnă că fierul pe care îl conțin se absoarbe ușor în organism. Vegetarienii pot avea în vedere, ca surse de fier, lintea, spanacul și alte legume verzi. Broccoli, kale și salata reprezintă alageri perfecte”, recomandă nutriționistul.

Vitamina C

Vitamina C ajută la absorbția fierului, astfel încât alimentele bogate în vitamina C trebuiesc consumate împreună cu cele ce conțin fier. Și tot ea  este, de asemenea, un antioxidant, deci este foarte benefică organismului. Cele mai bune surse sunt coacăzele negre, afinele, broccoli, kiwi, portocalele, papaya, căpșunele și cartofii dulci. Vitamina C ajută la producerea de colagen, respectiv la sănătatea părului.

Omega 3

Acizii grași omega-3 sunt grăsimi importante pe care corpul nostru nu le poate produce singur. Prin urmare, ele trebuie neapărat incluse în dietă. Acizii grași Omega-3 se regăsesc în celulele care acoperă scalpul și produc uleiuri care mențin scalpul și părul hidratat. Somonul, păstrăvul, macroul, avocado, nucile și semințele de dovleac sunt surse excelente de acizi grași Omega-3”, explică nutriționistul.

„Vitamina A

Vitamina A este necesară organismului pentru a produce sebuum. Acesta este o substanță uleioasă creată de glandele sebacee ale părului și funcționează ca un balsam natural pentru un păr sănătos. Fără sebuum, scalpul și părul se usucă în exces, ceea ce duce la numeroase probleme. Morcovii, dovleacul și cartofii dulci sunt câteva alimente bogate în Vitamina A.

Zinc și seleniu

Un păr și un scalp sănătos necesită consumul unor minerale extrem de importante, în special zinc și seleniu. Carența de zinc poate duce la căderea părului, precum și la uscarea și descuamarea scalpului. Cerealele reprezintă o foarte bună sursă de zinc, alături de stridii, carnea de vită și ouă”, mai spune Gianluca Mech.

„Vitamina E

Soarele deteriorează și părul, nu doar pielea. Alimentele bogate în vitamina E protejează însă firul de păr de efectele nocive ale expunerii la soare. Nucile sunt un aliment foarte nutritiv. Conțin zinc și seleniu, dar și vitamina E. De aceea, ele trebuie să fie neapărat parte a unei diete echilibrate.

Biotina

Biotina este o vitamină B solubilă în apă. Carențele de biotină pot duce la sensibilizarea firelor de păr și căderea în exces a acestora. Câteva alimente bogate în biotină sunt cerealele integrale, ficatul, gălbenușul de ou, făina de soia și drojdia”, este de părere specialistul.