Ce titluri nu trebuie să ratezi la Festivalul Internațional de Film Experimental București (BIEFF 2018)

Așa cum ne-a obișnuit în ultimii ani, Festivalul Internațional de Film Experimental București BIEFF revine cu cea de-a opta ediție, care va avea loc între 26 martie și 1 aprilie la Cinema Muzeul Țăranului & Cinema Elvire Popescu. Evenimentul celebrează și de această dată experimentul în cinema și artele vizuale, iar titlurile propuse sunt unele cu foarte mult potențial.

Noi am identificat șase dintre ele, așa că aruncați un ochi pe recomandările de mai jos și… poate ne vedem cu voi la film!

Jeannette, the Childhood of Joan of Arc – 26 martie & 29 martie

Sunt puține figuri feminine care ne-au fascinat de-a lungul istoriei mai tare ca Ioana d’Arc, ala BIEFF 2018 deschide seria proiecțiilor cu un film despre acest personaj emblematic, Jeannette, the Childhood of Joan of Arc, în regia lui Bruno Dumont. Suntem în Franța anului 1425, în plină desfășurare a Războiului de 100 de Ani, tânăra Jeannette, aflată încă la frageda vârstă de opt ani, își păzește oile în satul Domremy. Într-o zi, îi împărtășește prietenei sale Hauviette că nu mai poate suporta să vadă suferința cauzată de englezi. Madame Gervaise, o călugăriță, încearcă să o aducă pe tânăra fată cu picioarele pe pământ, dar ea e ferm hotărâtă să lupte cu arma în mână pentru mântuirea de suflete și pentru eliberarea Regatului Franței. Călăuzită de propria credință, fetița va deveni Ioana d’Arc.

A Doll’s Eyes – 27 martie & 29 martie

Ce au în comun o păpușă și monstrul acvatic, rechinul lui Steven Spielberg? Aceiași ochi negri și reci, în a căror privire se cufundă Jonathan Wysocki, care își analizează amintirile traumei pe care a trăit-o demult, după ce a văzut prima oară filmul Jaws. Acesta pornește într-o călătorie de descoperire a sinelui, încercând să își dea seama de ce l-a afectat pelicula lui Spielberg atât de tare.

The Rain Is Gone – 26 martie & 31 martie

Regizorul Noam Enbar propune o poveste emoționantă despre o lume pe care o cunoaștem mai puțin, dar care ascunde fapte și întâmplări incredibile. Holot este un centru de detenție situat în deșertul israelian, în apropiere de granița cu Egiptul. Centrul adăpostește solicitanți de azil din Eritreea și Sudan, oameni care nu pot fi trimiși înapoi în țările lor, dar nici nu au vreo speranță de a fi admiși în Israel din cauza politicii acestei țări privind azilul și refugiații. În aceste condiții, regizorul de teatru Chen Alon și cineastul Avi Mograbi au inițiat un atelier teatral la care au participat câțiva dintre ei, cu situații dintre cele mai precare. Iar Noam Enbar a creat prin The Rain Is Gone o compoziție care e în același timp o improvizație și o lucrare bine structurată, performerii fiind participanții la atelier.

Into All That Is Here – 28 martie & 31 martie

Un film extrem de provocator și incitant, Into All That Is Here pornește pe un teritoriu al explorării dorințelor carnale care apar după traversarea unei perioade întunecate. Laure Prouvost pătrunde adânc în subconștientul personajului său, analizându-i fanteziile, sentimentul eliberator de după o perioadă îndelungată de întuneric.

Dark Adaptation – 28 martie & 31 martie

Un film puternic experimental, Dark Adaptation urmărește modul în care ochiul uman se adaptează la condiții de întuneric, devenind mai sensibil la nivele de luminozitate scăzută. Lucrând într-un studio întunecat, cu o singură sursă de lumină și filmând pe peliculă pozitivă de 16mm, Gehman explorează fenomene vizuale aflate la limita perceptibilității, creând imagini corespondente celor experimentate cu ochii închiși. Filmul avansează ideea că imagini puternice pot fi generate chiar de sistemele corpului însuși; în acest sens, Dark Adaptation reprezintă traseul epic al unei călătorii interioare.

The Green Fog – 1 aprilie

Filmul care va încheia ediția BIEFF din acest an, The Green Fog este regizat de Guy Maddin, Evan Johnson și Galen Johnson. În prologul peliculei apare un comutator pe care o mână îl răsucește din poziția „vorbește” în poziția „ascultă”. Într-un studio de cinema, un bărbat cu cătușe la mâini și pistolul la tâmplă privește imaginile de pe ecran. Se vede o hartă, un deget indică orașul San Francisco. Mai mulți reporteri stau în fața unei clădiri, gata să transmită știrile printr-un difuzor; publicul așteaptă înfricoșat. Apare podul Golden Gate, scăldat în lumină verde; furtuna se întețește, străzile orașului sunt pustii. Structura acestui film realizat de Guy Maddin, Evan Johnson și Galen Johnson aduce un omagiu filmului Vertigo, regizat de Hitchcock: un montaj amețitor de imagini cunoscute și necunoscute din filme și emisiuni TV, toate având legătură cu San Francisco Bay Area.

Detalii pe www.bieff.ro.

Foto: BIEFF

Categorii Lifestyle