Ce spune părul tău despre sănătatea ta?

Deşi nu întotdeauna îi acordăm atenţia cuvenită, părul nu determină doar ce coafură sau tunsoare ni se potriveşte, ci ne oferă detalii importante atât despre starea lui de sănătate, cât şi a întregului organism. În plus, în funcţie de tipul de păr, e atât de simplu să îi personalizezi programul de îngrijire. Cu atât mai mult dacă apelezi la ajutorul unui specialist. (Jill Sander SS17)

Dacă părul tău devine din ce în ce mai subţire şi mai uscat, şi cade, nu ar strica să te vadă un endocrinolog. Specialiştii ne avertizează că este absolut normal să ne cadă între 100 şi 150 de fire de păr pe zi. Totuşi, dacă simpla ştergere cu prosopul după spălat sau periatul se încheie cu mult păr căzut (uneori chiar smocuri), este timpul să verifici dacă ai sau nu o problemă cu tiroida. Totodată, dacă remarci că părul îţi pică mai des decât de obicei (dar nu îngrijorător de mult)  e foarte posibil ca alimentaţia ta să fie săracă în proteine, vitamine şi minerale şi fier. Ajustând regimul tău alimentar, lucrurile se vor ameliora.

Cu cât apar mai multe fire albe, cu atât stresul atinge cote alarmante. Mai ales, dacă ne confruntăm cu acestea de timpuriu. Nu e deloc un secret că stresul afectează întregul corp. La nivelul fibrei capilare, stresul oxidativ afectează celulele care produc pigmentul. Într-adevăr, genetica poate influenţa apariţia firelor de păr albe, fără să aibă vreo legătură cu stresul. Dacă treci însă printr-o perioadă solicitantă şi remarci această schimbare, specialiştii îţi recomandă să îţi faci timp pentru o oră de yoga, un masaj sau o sesiune de meditaţie, care să te ajute să te deconectezi.

Senzaţia de mâncărime a scalpului şi mătreaţa sunt fără îndoială două dintre cele mai detestate probleme. Atunci când te lupţi cu una dintre aceste neplăceri, mai întâi trebuie să îţi dai seama dacă sunt provocate de un scalp uscat sau de o dermatită. Cea din urmă apare din când în când şi dispare în timpul verii. De asemenea, poate fi provocată de stres. Important este să apelezi la ajutorul unui medic în cazul în care nu îţi poţi da seama care este cauza. Tot el îţi va recomanda tratamentul potrivit.

Foto: hepta.ro