Ce poartă franțuzoaicele (Indiciu: NU berete!)

Am dat zilele trecute peste un articol din Vogue în care Jeanne Damas (IT girl, model, muză, fondatoarea brandului Rouje… şi lista continuă) împărtăşea cititoarelor câteva dintre secretele de stil ale franţuzoaicelor – un soi de listă de DOs & DON’Ts. Cel mai mare DON’T? Beretele.

Da, beretele sunt cool şi, în ultima perioadă, au început să câştige uşor-uşor popularitate, însă contrar a ceea ce vor să te convingă magazinele de suveniruri presărate prin tot Parisul, beretele nu sunt un element emblematic al stilului franţuzesc.

Nu cunosc pe nimeni care să poarte beretă. Acum câteva zile, la un shooting Parisian-style”, era o ţinută care includea o beretă, un trench coat, un top marinière, o ţigară şi buze roşii – toate astea fotografiate în faţă la Notre Dame – deloc” clișeic – şi ne-am dat seama că nimeni nu ştia cum să plaseze bereta corect pe capul meu. Stilistul francez a trebuit să caute pe internet cum se poartă o beretă!”, îşi aminteşte Jeanne.

Ce-i drept, sunt 100% singură că nu am văzut vreodată pe cineva purtând o beretă în Paris – cel puţin nu vreo franțuzoiacă veritabilă (adică nu pun la socoteală turistele entuziaste pe care le-am văzut purtând berete şi tricouri inscripţionate cu I LOVE Paris” în timp ce se fotografiau cu selfie-stick-ul în faţă la Tour Eiffel).

Nu zic să nu porţi vreodată beretă – poart-o, însă nu o face să arate clișeic (adică nu o purta alături de un trench coat, ci mai degrabă alături de o jachetă din piele sau alături de o rochie din denim).

Pe de altă parte, dacă vrei să împrumuți din şarmul franţuzoaicelor, iată câteva alte piese pe care le poţi încerca:

Eşarfe

Eșarfă Emilio Pucci – 1.495 lei – aici; Eșarfă Nordstrom – 165 lei – aici; eșarfă Loro Piana – preț la cerere – aici

Franţuzoaicele nu prea poartă căciuli sau mănuşi decât dacă este foarte frig, însă poartă eşarfe în orice zi în care vremea este altcumva decât super caldă. Adică primăvară-toamnă-iarnă. Indiferent de vreme, nu ai cum să dai greş cu o eşarfă din mătase (imprimată sau nu, după cum îţi place).

Paltoane din lână

Palton Mango – 649,90 lei – aici; Palton Jacquemus – aici; Palton Malene Birger – 2.080 lei – aici

Am văzut multe franţuzoaice în paltoane din lână cu cordon în talie – e un model flatant pentru orice fel de siluetă, căci accentuează talia. În general, pe franţuzoaice ai să le vezi îmbrăcate în haine fără imprimeuri, şi în culori nu foarte aprinse (chiar dacă este vorba despre culori calde, sunt în variante matifiate). Dacă vrei să le împrumuţi stilul, îţi propun fie un palton cu croială dreaptă şi aer masculin, fie unul cu un detaliu inedit, dar subtil (precum un guler cu decupaj atipic).

Rochii petrecute

Rochie Warehouse – 305 lei – aici; Rochie MDS – 1.950 lei – aici; Rochie T by Alexander Wang – 1.265 lei – aici

Nu ai să le vezi pe franţuzoaice în rochii prea extravagante sau în ţinute de tipul fustă peste jeanşi sau rochie transparentă suprapusă peste o altă rochie – chiar dacă sunt opţiuni stylish, sunt prea complicate pentru ele. În schimb, rochiile petrecute, care flatează orice siluetă şi sunt extrem de feminine, reprezintă o opţiune perfectă pentru a recrea acel stil nonşalant al femeilor pariziene.

Pantofi necomplicaţi

Botine Jil Sander – 2.220 lei – aici; Pantofi Zara – 99,90 lei – aici; Botine Mango – 299,90 lei – aici

Franţuzoaicele nu se complică cu barete multiple sau cu pantofi împodobiţi cu cristale, paiete, etc. Tocurile cui sunt OK seara, însă pentru viaţa de zi cu zi, preferă o pereche de sandale sau botine simple, minimaliste, cu toc gros. Pentru că în Paris nu prea ninge, iar dacă se întâmplă, zăpada rămâne în oraş numai câteva zile pe an, nu prea ai să dai peste ghete sau cizme îmblănite, ci mai degrabă peste ankle boots şi pantofi de inspiraţie masculină.

Jeanşi clasici

Jeans Balenciaga – 1.940 lei – aici; Jeans Vetements – preț la cerere – aici; Jeans Topshop – 420 lei – aici

Probabil ai observat deja un pattern – franţuzoaicele nu se complică atunci când vine vorba despre haine. Chiar dacă se poartă jeanşii cropped, franjuraţi, etc, modelele go-to ale lor vor fi tot cele clasice.

Topuri marinière

Pulover J. Crew – 325 lei – aici; Pulover Mary katrantzou – 1.05 lei – aici; Pulover Michael Kors – 1.080 lei – aici

Dacă există vreun clişeu legat de cum se îmbracă franţuzoiacele care să aibă un sâmbure de adevăr, probabil că e cel al topurilor marinière (doar, te rog, nu le purta împreună cu berete şi trench coat-uri). Nu e nevoie să fie neapărat dungi albe şi negre, ci poţi opta pentru vagi deviaţii de la modelul clasic.

Foto: hepta.ro

CITEȘTE ȘI:

Rouje – Colecția chic à la parisienne a modelului Jeanne Damas