Ce gust are duminica ta? Încearcă ruladă cu mascarpone și ciocolată recomandată de Chef Hădean

Nu știu cum sunteți voi când vine vorba de prăjituri. Eu sunt așa: prefer să mănânc mai multă umplutură/cremă/topping decât blat. Așa am fost mereu. Din acest motiv am construit rulada pe care o vedeți aici mai mult ca pe un tunel, un suport pentru crema de mascarpone și ciocolată (o cremă pe care o vând cu succes și singură ori poleită cu cacao, sub formă de trufe).

E un desert ușor de făcut dar, atenție, nu-i un desert din care să poți mânca mult odată, oricât ți-ar plăcea ciocolata.

Pentru o ruladă cumsecade ai nevoie de 300 de grame de mascarpone de bună calitate, 150 de grame de ciocolată neagră și 50 de grame de miere. Asta pentru cremă. Pe care o faci simplu: topești cicolata pe baie de aburi, o lași să se răcească puțin și o amesteci cu mierea și cu brânza (mascarpone e o brânză, n-are un gust specific și tocmai de aceea e folositoare la creme). Ai făcut crema? Bine. Poți să o lași undeva, în cămară poate, până se răcește blatul. Nu ți-am spus dar cred că știi, e bine să începi cu blatul, în felul acesta economisești timp. Așadar pentru blat ai nevoie de trei ouă, trei linguri de zahăr, trei linguri de făină, o lingură de ulei și un plic de zahăr vanilat (Bourbon). Îți mai trebuie o foaie de copt și o linguriță de cacao și una de zahăr pudră, pentru decor.

Trebuie să separi ouăle, să amesteci bine gălbenușul cu zahărul vanilat, cu uleiul și, după ce ai obținut o cremă ușor spumoasă, să adaugi făina cernută (ouăle trebuie să fie la temperatura camerei). Bați albușurile spumă cu o pișcătură de sare și cele trei linguri de zahăr. Spuma nu trebuie să fie foarte tare. O amesteci în compoziția pe care ai făcut-o mai devreme și coci toată treaba asta la 180 de grade Celsius, 20-25 de minute. Nu pui praf de copt, nu pui bicarbonat, n-ai nevoie de un blat crescut prea tare. După ce scoți blatul din cuptor, îl răstorni pe un prosop de bucătărie curat și stropit cu apă. Rulezi ușor și lași blatul împachetat așa până se răcește. Dacă nu faci asta, nu-l vei putea face sul fără să se rupă.

Umpli rulada cu cremă după pofta inimii (s-ar putea să-ți rămână două linguri de cremă, depinde de cât e de lungă tava în care coci blatul). Pudrezi cu cacao și zahăr. Gata. Să fii sănătos.

Text și foto: Adi Hădean (hadean.live)

Categorii Lifestyle