Ce gust are duminica ta? Încearcă rețeta de chocolate lava cake de la chef Hădean

chocolate-lava-13

Unul dintre cele mai populare deserturi postate vreodată pe blogul meu cu rețete e cea a unui desert cu ciocolată, aparent complicat, dar cu siguranță foarte simplu de făcut. Azi, când internetul e plin de imagini cu mici ori mari capodopere ale patiseriei, chocolate lava cake pare pentru mulți de un banal învechit, dar luați aminte la ce vă spun: dacă nu sunteți de față când o faceți, vă veți confrunta cu un eșec foarte dulce, cu gust de ciocolată.

Pentru opt porții trebuie să faceți asta: amestecați cu un tel 3 ouă de dimensiune medie la temperatura camerei, 3 linguri de făină și 3 linguri de zahăr, până când obțineți o compoziție fină, cremoasă. Topiți 200 de grame de unt (82% grăsime) cu 400 de grame de ciocolată neagră (55% cacao), într-o cratiță cu fund gros, pe foc mic. Nu vă zgârciți când cumpărați ciocolata, așa cum fac multe dintre localurile care vând acest desert, oferind experiențe cu gust de magazin second hand. O ciocolată bună e decisivă pentru calitatea desertului. Până ați terminat de citit considerațiile mele, amestecul de ciocolată și unt se va fi răcit puțin. Puteți să-l turnați, în fir subțire și câte puțin, în compoziția făcută la început. Amestecați repede, dar nu vă grăbiți, dacă turnați prea mult, prea repede și prea cald, veți transforma ouăle cu zahăr și făină într-un soi de omletă dulce.

chocolate-lava-07

Pentru copt folosiți forme de unică folosință pentru cupcakes sau cești de cafea rezistente la cuptor, sau vase pentru souffle. Ungeți formele cu unt în interior și tapetați-le cu zahăr (ajută la scoaterea desertului din formă), dar nu uitați să curățați buza formei pe tot conturul, până la o adâncime de 4-5 milimetri. Dacă nu faceți asta, veți avea o creștere neuniformă și o coacere la fel.

Încingeți cuptorul la 200 de grade Celsius și puneți formele în ele. Coaceți pentru 10-12 minute, cu coacere de sus și de jos. Desertul e gata când arată la suprafață ca pământul uscat de secetă.

Trebuie să știți că s-ar putea să o dați în bară urmând întocmai aceste indicații, de aceea vă recomand să coaceți mai întâi un singur desert pentru a vedea cum se comportă cuptorul vostru în raport cu el (poate nu-s tocmai 200 de grade în interior, poate-s mai multe ori mai puține, caz în care va trebui să ajustați puțin timpul de coacere în jos ori în sus).

chocolate-lava-10-2

Gata. Să-mi spuneți cum a ieșit.

Text și foto: Adrian Hădean (www.hadean.live

Categorii Lifestyle