Ce gust are duminica ta? Chef Hădean propune: „aproape fudge” cu migdale

fudge colaj

Uneori e destul să fii harnic cinci minute pentru a înregistra victorii ale căror ecouri să răsune nu peste secole, dar măcar peste generații, după modelul „făcea mama niște prăjituri/ciorbe/fripturi senzaționale, habar n-am când avea timp să le facă pe toate”. De cele mai multe ori n-avem timp, dar din fericire putem ca măcar din când în când să jucăm inteligent.

Să luăm, de exemplu, acest desert, care nu-i ciocolată de casă, nu e fudge (dar e pe aproape) și cu siguranță nu e greu de făcut. Are nevoie de cinci minute de atenție (șapte dacă ești genul care se panichează) și de o oră în frigider, oră în care poți face… orice. (www.hadean.live)

Pentru opt porții ai nevoie de:

  • 300 grame lapte condensat și îndulcit – se găsește în mai toate magazinele cu specific arăbesc și în unele supermarketuri;
  • 240 de grame de ciocolată neagră cu 55% cacao, 75% dacă preferi mai amar;
  • 50 de grame de migdale crude, decojite;
  • 6-8 frunze de mentă;
  • coaja unei lămâi, dată prin răzătoarea fină – o lămâie bio e indicată pentru asta, are coaja mai curată.

fudge-1

fudge-2

Ca ustensile îți trebuie un cuțit, o răzătoare fină pentru coaja de lămâie, o cratiță de 1-1,5 litri cu fund gros, o tavă de 24-28/20 cm, o bucată de folie de plastic, o spatulă sau lingură de lemn, un tocător din lemn.

fudge-3

Mod de preparare. Taie ciocolata mărunt (se va topi mai repede) și mărunțește migdalele cu cuțitul. Rade coaja de lămâie și spală frunzele de mentă. Pune ciocolata și laptele condensat în cratiță și pune cratița pe foc mic. Amestecă în ea până se topește ciocolata și obții un amestec uniform. Adaugă migdalele și amestecă bine. Ia cratița de pe foc și pune în ea frunzele de mentă și coaja de lămâie. Amestecă din nou. Pune folia de plastic în tavă, întinsă cât poți de bine pe fundul și pe pereții tăvii. Toarnă ciocolata în tavă și nivelează. Poți să mai razi puțină coajă de lămâie pe deasupra, chiar să mai presari migdale, sau, dacă preferi, fistic zdrobit. Pune tava în frigider pentru o oră înainte de servire. Sau două. Uneori are nevoie de mai mult timp să se solidifice integral.

fudge-4

fudge-5

fudge-6

fudge-8

Pentru a porționa desertul scoate ușor din tavă trăgând de marginile foliei. Așază desertul pe tocător și taie cu un cuțit înmuiat în apă caldă.

fudge-9
fudge-11

fudge-12

Text și foto: chef Adrian Hădean (www.hadean.live)

Categorii Lifestyle