Ce gust are duminica ta? Chef Hădean ne propune… tort cu mere, caramel și nuci

img_5799

Am învățat că un pic de fantezie n-a făcut rău nimănui și, în consecință, am luat această rețetă clasică de tort răsturnat și m-am jucat puțin cu ea. I-am adăugat nuci, pentru că-mi plac, alune caju prăjite și sărate pentru contrastul de gusturi și pentru că-mi place caramelul sărat, și puțin fistic, de dragul diversității. În plus, am folosit zahăr brun pentru caramel.

Merele sunt importante la tortul acesta. E bine să nu fie prea dulci dar nici acre, să nu fie prea tari și să nu fie mari. Le speli, le cureți de coajă, le tai în două, le scoți alveolele cu semințe.

img_5806

Ungi o tavă cu unt, presari peste unt zahăr brun, din belșug. N-o să pui prea mult, se lipește de unt cât trebuie. Zdrobește o lingură de alune caju și presară-le peste zahăr. Așază merele cu scobitura în sus, peste alune, presară puțin zahăr peste ele și niște miez de nucă zdrobit (cam două linguri). Pune tava tava în cuptor, la 200 de grade Celsius, pentru un sfert de oră. Fie 180 și câteva minute în plus, dacă nu ai de unde să-i dai 200 de grade.

img_5807

Pregătește aluatul pentru blat. Cântărește 130 de grame de făină și tot atâta zahăr. Amestecă o jumătate de plic de praf de copt cu șofran în făină. Separă cinci ouă. Amestecă bine gălbenușurile cu o lingură de ulei și una de zahăr (alt zahăr decât cele 130 de grame cântărite deja). Încorporează în amestec o linguriță de levănțică (flori uscate) sau de semințe de anason. Amestecă bine apoi bate albușurile cu cele 130 de grame de zahăr până obții o spumă moale.

img_5804

img_5805

Amestecă gălbenușurile cu făina apoi încorporează spuma de albuș în amestec. Între timp vei fi scos tava din cuptor. Las-o să se răcorească zece minute apoi toarnă compoziția pentru blat peste mere. Coace tortul la 180 de grade până trece testul cu scobitoarea (dacă înfigi o sobitoare în blat și o scoți curată, blatul e copt). Lasă tortul să se răcească zece minute, răstoarnă-l pe un platou și lasă-l să se răcească de tot.

img_5803

img_5802

img_5801

img_5800

Text și foto: Adrian Hădean (hadean.live)

Categorii Lifestyle