Ce gust are duminica ta? Chef Adi Hădean recomandă un tort la rece

Astăzi, puteți încerca o rețetă mai specială- un desert cu dragoste. Tortul fără coacere, cremos, răcoros, cu praline cu căpșuni, dulce de leche de casă și puțin spumant îi va încânta cu siguranță pe cei dragi.

Am început cu prepararea unui borcănaș cu dulce de leche, pentru care am folosit 500 de mililitri de lapte gras, 250 de grame de zahăr și o linguriță de bicarbonat. Am pus toate ingredientele într-o crăticioară pe foc, iar după ce s-a topit zahărul, am dat focul la mic, lăsând să clocotească încet. Am amestecat frecvent, luând și spuma făcută de lapte.

Când a  început să capete culoarea caramelului, i-am acordat maximă atenție și am început să amestec continuu.

Are tendința să se umfle, așa că îl mai luam de pe foc, amestecând continuu, iar apoi îl așezam din nou pe flacără, până a căpătat consistența de caramel. Treaba asta a durat cam o oră și un sfert. Eu sunt de părere că merită din plin efortul, este mai gustos decât dulce de leche din comerț. Singura parte urâtă ar fi curățarea vaselor, dar nu e nimic ce niște apă fierbinte nu rezolvă.

Am trecut la prepararea crustei pentru tort. Am folosit un pachet mare de biscuiți digestivi, pe care i-am zdrobit și i-am pus într-un bol. Am adăugat o lingura de cacao neagră, una de zahăr pudră și o mână de nuci zdrobite. Am amestecat și am legat amestecul cu 50 de grame de unt topit.

Am pus compoziția pe baza unei tăvi de 18 centimetri și am presat bine.

Pentru conținutul tortului am folosit 2 cutii de mascarpone, câteva căpșuni făcute piure, puțin vin spumant și zahăr pudră. Întâi am mixat brânza cu zahărul pudră, cam 4-5 linguri, apoi am adăugat căpșuni.

Am adăugat câteva linguri de spumant și 5 grame de gelatină hidratată în prealabil, și am mai mixat 1 minut. Am turnat crema peste crustă și am dat tortul la rece până am pregătit pralinele de ciocolată.

Pentru acestea am folosit 100 de grame de ciocolată neagră și 4-5 căpșuni.

Întâi am făcut pereții pralinelor – am uns formele de silicon și le-am dat la rece 10 minute.

După ce s-a întărit ciocolata, am adăugat căpșuni tocate. Apoi am acoperit cu restul de ciocolată și le-am dat la frigider până s-au întărit, după care le-am scos din forme.

Apoi am scos tortul de la frigider și am pus dulce de leche (nu fierbinte), praline și căpșuni. Un tort cu dragoste pentru cei dragi!

Categorii Lifestyle