Ce gust are duminica ta? Chef Adi Hădean recomandă souffle de vanilie cu coniac și parfum de măr

Soufflé-ul nu e greu de făcut, așa că uitați cum am procedat eu.

Am luat 4 mere mari, le-am scobit, le-am uns cu pensula pe interior cu un sos făcut din o lingură mare de unt topit, o linguriță de zahăr și o lingură de coniac. Le-am copt la cuptor 8 minute la 160 grade cu convecție (sau 180 fără convecție) și le-am băgat imediat la frigider (nu le-am băgat cu tavă cu tot că se topeau rafturile, dar puteți încerca dacă vreți mai mult decât un soufflé).

Am fiert 170 ml lapte cu o linguriță de esență de vanilie. Până a dat laptele în foc, am frecat 2 gălbenușuri cu 20 grame de zahăr, după care am amestecat 30 gr făină. Mix-ul care rezultă e dens, așa că nu vă speriați dacă se lipește de tel.

in păcate trebuie să vă spun că la deserturile mai sensibile (da, soufflé-ul e sensibil, și lava cake și altele, nu plâng, dar sunt sensibile) trebuie să cântăriți ingredientele, ochiometria rareori dă roade. Turnați treptat laptele fiert peste mix-ul de gălbenușuri, omogenizați, puneți noul amestec în oala în care a fiert laptele și adăugați 20-30 ml coniac. Puneți pe focul mediu spre mic și amestecați continuu până se formează o pastă care stă pe tel (mai mult de 1 minut nu va dura). Imediat cum simțiți că se leagă, luați de pe foc. În cazul în care e prea lichid, repuneți și mai amestecați puțin. E important ca focul să fie domol și să nu lăsați compoziția să fiarbă.

Bateți 5 albușuri cu 50 grame de zahăr ca pentru bezele – când întoarceți bolul cu spuma de albuș deasupra capului, trebuie să nu cadă (dacă se întâmplă să cadă, vă rog nu o refolosiți, chiar dacă ouăle sunt aur în clipele de față).

Puneți spuma de albuș treptat, câte 1/3, peste amestecul de gălbenuș și „împăturiți” de la fundul bolului către vârf până la omogenizare.

Nu amestecați în mixer sau cu telul pentru că veți scoate tot aerul din compoziție, ingredient esențial pentru acest preparat (da, vă trebuie și aer la această rețetă, sper că v-ați plătit taxele către stat).

Puneți mix-ul de soufflé în mere (dar nu vă chinuiți, mai întâi scoateți-le din frigider), încercând să le dați o formă de rachetă/ascuțită. Puteți face lucrul acesta cu un cuțit cu lama lată, vă ajută și compoziția care e ușor de modelat.

Dați la cuptorul preîncălzit la 190 grade cu convecție timp de 10 minute, sau până se ridică soufflé-ul 1-1,5 cm și „capacul” prinde culoare. Am servit lângă un sos/compot făcut din interiorul merelor pe care le-am scobit pe care le-am fiert în puțină apă cu o lingură de zahăr.

Soufflé-ul e considerat ca fiind un desert destul de fancy, cool, impozant, decadent (nu știu cum să-i mai zic) așa că, dacă vreți să impresionați pe cineva, vă amintesc că trebuie servit imediat după ce îl scoateți din cuptor pentru că se dezumflă (el crește cu ajutorul aerului cald, pe care i-l confiscați când îl scoateți din cuptor).Dacă nu aveți chef de mere, îl puteți face în forma de souffe (ramekin) sau într-o cană.

PS: Știu, mai rămân 3 gălbenușuri nefolosite, așa că puteți face o mască de față super bio pentru soție, concubină sau pentru amicul care se îngrijește excesiv de mult.

Cu mare drag și spor!

Text & foto: Adrian Hădean

Categorii Lifestyle