Ce gust are duminica ta: chef Hădean recomandă Zuppa Inglese

zuppa inglese 3

Nu-i nevoie să fii un patiser experimentat pentru a putea face acest desert clasic italian, dar e nevoie totuși să fii de față când gătești. Presupune puțin efort și ceva mai mult timp decât suntem de cele mai multe ori dispuși să investim, dar mă gândesc că în unele zile, când ai familia pe lângă tine și vrei să-i bucuri pe cei mici (sau mari), poate găsești dispoziția necesară pentru a construi câteva porții de zuppa inglese. 

Nu are nimic în comun cu supa, chiar dacă numele ar putea să ne păcălească. E alcătuit din pandișpan însiropat cu Alchermes (un lichior care nu se găsește pe la noi prea des și care poate fi înlocuit, din moment ce am văzut versiuni italienești de zuppa inglese care acceptă pișcoturi în loc de pandișpan) și cremă de patiserie, fie doar de vanilie, fie de vanilie și cicolată/cacao. Rețeta aceasta e pentru 10 porții generoase. 

Începeți cu pandișpanul, stă o vreme la cuptor și vă dă răgaz să pregătiți crema. Pentru pandișpan puneți într-un bol mare cinci ouă, 125 de grame de zahăr și coaja unei portocale dată prin răzătoarea mică. Mixați până obțineți o spumă legată dar nu tare. Adăugați treptat 100 de grame de făină albă cernută, amestecată cu 25 de grame de amidon. Turnați compoziția într-o tavă cu diametrul de 28 cm, tapetată cu unt și făină. Coaceți 25 de minute la 190 de grade Celsius. Cuptorul trebuie să fie încălzit înainte de a pune pandișpanul la copt.

zuppa inglese 2

Pentru crema de patiserie aveți nevoie de un litru de lapte (3-3,5% grăsime), 300 de grame de zahăr (e puțin prea dulce pentru gustul meu, dar așa-i rețeta, dacă voi încerca vreodată să reduc această cantitate, voi reveni), 8 gălbenușuri mari, 60 de grame de făină albă cernută, 40 de grame de amidon, o păstaie de vanilie și o fâșie lată de un centimetru din coaja unei lămâi mari (doar partea galbenă). Amestecați gălbenușurile, zahărul, făina și amidonul cu un mixer până obțineți o cremă legată, dar nu foarte tare. Puneți laptele pe foc cu coaja de lămâie și păstaia de vanilie despicată pe lungime și cu semințele scoase și puse și ele în lapte. Când dă laptele în fiert reduceți focul la minim, scoateți păstaia de vanilie și coaja de lămâie, adăugați crema obținută anterior și amestecați cu un tel. Puteți să creșteți focul spre mediu și să țineți crema pe foc până capătă consistența pe care v-o doriți. În principiu, e gata când face bule la suprafață. Răciți crema și păstrați-o în frigider până e nevoie de ea. Dacă doriți să faceți și versiunea cu ciocolată, luați jumătate din crema de vanilie și, cât e caldă, amestecați-o cu 150 de grame de ciocolată neagră (minim 55% cacao, maximum 70%cacao) topită pe baie de aburi.

zuppa inglese 1

Montarea: tăiați bucăți de pandișpan de dimensiunea unui deget mare, însiropați-le cu sirop de fructe de pădure amestecat cu lichior de cireșe și puțină apă călduță (fără lichior, dacă faceți și porții pentru copii). Așezați alternativ în pahare sau boluri/borcănele bucăți de pandișpan însiropat, cremă de vanilie și cremă de ciocolată. Decorați cu fructe de pădure, frunze mici de busuioc sau de mentă. Să fiți sănătoși.

Text și foto: Adrian Hădean (www.hadean.live)

Categorii Lifestyle