Ce cărți noi citim în septembrie

colaj carti

Romane de dragoste, pagini de aventură, povești care te vor inspira: luna aceasta îți propunem șase cărți numai bune pentru serile răcoroase de la început de toamnă.

Luna viitoare, mai exact pe 7 octombrie, va ajunge în cinematografele din România The Girl on the Train, ecranizarea romanului omonim scris de Paula Hawkins, cu Emily Blunt în rol principal. Până atunci însă, noi vă recomandăm să citiți și cartea Fata din tren (editura Trei), bestseller care a făcut înconjurul lumii, fiind comparat cu Fata dispărută a lui Gillian Flynn. Pe scurt, povestea se învârte lui Rachel, o femeie care ia același tren în fiecare dimineață, urmărind de la distanță viața aparent perfectă a unui cuplu. Într-o zi însă, aceasta asistă fără să vrea la o scenă șocantă și, din acea clipă, lucrurile iau o turnură neașteptată.

În Noapte la Lisabona (editura Polirom), scriitorul Erich Maria Remarque ne propune o reîntoarcere în 1942, an în care cel De-al Doilea Război Mondial a cuprins deja mare parte a Europei. Dacă pentru cei prinși deja de valul războiului cu greu se mai poate găsi o cale de scăpare, singura nădejde care ţine în viaţă generaţii întregi este visul de a fugi în America. În Lisabona, un tânăr îşi lasă iubita la hotel şi încearcă să câştige la cazinou banii pentru două bilete cu care să se îmbarce pe vaporul către New York. Rătăcind pe străzi, acesta întâlnește un bărbat misterios care îi propune un târg: trebuie să asculte povestea aventurii vieții sale în schimbul unor bilete de vapor către libertate. Deşi neîncrezător, tânărul acceptă, fără să ştie însă că hotărârea lui de-o clipă îi va schimba pentru totdeauna viaţa.

Ecranizarea cărții lui Dave Egger, O hologramă pentru rege (editura Humanitas), a avut premiera în luna mai a acestui an, cu Tom Hanks în rolul principal. Romanul îl are în prim plan pe Alan Clay, un consultant de 54 de ani care lucrează pe cont propriu, a divorțat și este tatăl unei fete, Kit, studentă, căreia trebuie să-i plătească taxele școlare. Un proiect grandios și un sistem de teleconferințe holografic îl duc pe Alan într-o zonă deșertică a Arabiei Saudite, unde urmează să se ridice o așezare spectaculoasă. Aici, el se împrietenește cu un tânăr saudit, Yousef, șoferul său, care îl inițiază în obiceiurile locale, trecând împreună prin nenumărate aventuri… exotice.

În Grit. Puterea pasiunii și a perseverenței (editura Publica), Angela Duckworth pornește de la propria poveste – aceea de fiică a unui om de ştiinţă care îi deplângea frecvent lipsa de „geniu” – și descrie dificultăţile de care s-a lovit de-a lungul carierei sale de cercetător și autor și care au condus-o spre ipoteza că secretul realizărilor excepționale nu este, de fapt, talentul, ci o combinaţie unică de pasiune şi perseverenţă pe care ea o numește grit. Aceasta le face cunoștință cititorilor cu profesori care lucrează în unele dintre cele mai dure şcoli din lume, cu mulți cadeţi care se chinuie în primele lor zile la Academia Militară West Point şi cu tineri finalişti care se întrec la Concursul Naţional de Rostire pe Litere, reușind să scoată la lumină povești impresionante, adevărate surse de inspirație.

În Amintirea dragostei (editura Humanitas), de Jim Fergus, facem cunoștință cu Bogart Lambert, supranumit „Bogey“, care, în primăvara anului 1916, părăseşte ferma familiei lui din America pentru a se înrola în Legiunea Străină şi a lupta împotriva nemților în Marele Război. Rănile fizice, dar şi cele sufleteşti suferite în timpul războiului îl vor maturiza înainte de vreme pe Bogey, care va alege ulterior să plece la Paris, în loc să se întoarcă la ferma părintească. În oraşul poeţilor şi al pictorilor boemi, el o cunoaște pe fermecătoarea Chrysis Jungbluth, iar întâlnirea lor stârnește o pasiune neaşteptată, trăită cu intensitate de amândoi.

În Făcut pentru creație (editura Publica), Carolyn Gregoire și Scott Barry Kaufman descoperă misterele minților creative și clarifică o serie de paradoxuri – de exemplu, meditația mindfulness și visarea cu ochii deschiși, seriozitatea și joaca, deschiderea și sensibilitatea, singurătatea și colaborarea – pentru a demonstra că doar acceptându-ne propriile contradicții ne putem utiliza cu adevărat cele mai profunde resurse ale creativității. Fiecare capitol explorează unul dintre cele zece atribute și obiceiuri ale persoanelor inventive: joaca imaginativă, pasiunea, visarea cu ochii deschiși, singurătatea, intuiția, deschiderea spre experiențe noi, meditația mindfulness, sensibilitatea, transformarea dezavantajelor în avantaje și gândirea diferită.

SHOP THIS STORY!

Categorii Lifestyle