Ce cărți noi citim în luna martie

Ce carti noi citim in martie

Nu știm alții cum sunt, dar noi am devenit foarte competitivi la capitolul lectură de când ne-am făcut conturi de Goodreads. Avem un Reading Challenge pentru tot anul, așa că încercăm să stăm în fiecare lună cu ochii pe aparițiile editoriale și să descoperim cele mai interesante povești – că doar avem o „misiune” de dus la bun sfârșit, nu-i așa?

Îți dorești să începi un nou roman, dar nu te-ai hotărât încă pe care să îl alegi? Iată șapte recomandări pentru luna martie.

Prima carte de pe lista noastă? Civilizația spectacolului de Mario Vargas Llosa (editura Humanitas). Scriitorul, care în 2010 a câștigat Premiul Nobel pentru Literatură, ne propune o serie de eseuri și articole pe teme culturale. Vargas Llosa face o trecere în revistă a formelor de cultură și observă că toate acestea traversează o criză profundă.

Continuăm cu Cesare Pavese, unul dintre cei mai apreciați scriitori italieni ai secolului trecut, și romanul Noapte de sărbătoare și alte povestiri (Editura Polirom). E noaptea Sfântului Rocco, o noapte fierbinte, cu poveşti amare şi triste, în care spiritele se dezlănţuie. Muzica sărbătorii străbate întunericul, îi face pe oameni să danseze şi să cânte. Undeva, acordurile răsunătoare ţin treaz un preot care blamează ispitele nopţii, un profesor care descoperă binecuvântata linişte a beznei şi un tânăr care este gata să-şi uite orice fărâmă de umanitate şi să omoare pentru iluzia libertăţii.

Eric-Emmanuel Schmitt este unul dintre autorii noștri preferați, așa că poveștile sale ne bucură foarte mult de fiecare dată. După Elixirul dragostei și Femeia în fața oglinzii, Schmitt revine cu un nou roman: Otrava iubirii (editura Humanitas). Prietene bune, Julia, Colombe, Raphaëlle și Anouchka sunt la vârsta întrebărilor pe care nu îndrăznesc să le rostească, așa că își consemnează în jurnalele personale cele mai ascunse gânduri. Aflăm astfel că în jurul lor dragostea, un sentiment care le este încă străin, modelează destine, unește și destramă familii, pune în primejdie și salvează vieți, ca într-o inegalabilă dramă shakespeariană.

Cartea lui David Ebershoff, Daneza (editura Rao), spune povestea emoționantă a artistului Einar Wegener, prima persoană din istorie care a suferit o operație de schimbare de sex. Totul începe cu o întrebare, o simplă favoare cerută de artista daneză Gerda Wagener soţului ei, Einar, care acceptă să îi fie model pentru o pictură. Aceasta începe să îi facă portretul în atelierul lor, fără să se gândească o clipă la faptul că această scenă le va schimba viețile pentru totdeauna.

În Plânset de copil (editura Trei), David Jackson explorează legătura puternică dintre o mamă și copilul ei într-un mod absolut tulburător. Erin Vogel este atacată şi lăsată inconştientă în apartamentul său. Când se trezeşte, descoperă că Georgia, fiica ei în vârstă de numai şase luni, a dispărut. Lui Erin i se dă o şansă pentru a-și recupera fiica, însă prețul pe care trebuie să îl plătească este unul de neimaginat.

Richard Flanagan revine cu un nou roman emoționant: Să bați din palme cu o singură mână (editura Litera). Într-o noapte geroasă din 1954, o femeie dispare în mod misterios, lăsând în memoria Sonjei, fiica ei de trei ani, doar ecoul unui cântec de leagăn. După ani și ani, Sonja se întoarce în locurile copilăriei, încercând să înţeleagă motivele acestui abandon. Aici, îşi întâlneşte tatăl şi este nevoită să se confrunte cu demonii trecutului: ororile ocupaţiei naziste din Slovenia, ţara ei de origine.

Încheiem propunerile noastre beletristice din această lună cu Cecelia Ahern, autoarea bestsellerurilor P.S. Te iubesc și Suflete pereche (ambele au fost ecranizate), și cu ultimul său roman: Anul în care te-am întâlnit (editura All). „Aveam cinci ani când am aflat că o să mor”: așa își începe Jasmine, protagonista cărții, povestea. Din dorința de a da sens fiecărei clipe, înainte ca viața să ajungă inevitabil la termenul de expirare, Jasmine a lucrat ani la rândul într-un ritm nebunesc, fără zile de concediu medical, fără să se plângă. După ce este concediată cu șase săptămâni înainte de Crăciun, Jasmine se hotărăște să învețe să își trăiască viața din plin.

Shop this story!

Categorii Lifestyle