Ce cărţi mai citesc bărbaţii? Ne spun Dragoş Bucurenci, Cristian Şimonca, Adi Hădean, Călin Goia şi Cosmin Gogu

carti

Serile răcoroase de toamnă sunt numai bune pentru cărţi, vechi sau noi, care te fac să uiţi de tot preţ de câteva ore şi câteva zeci de pagini. I-am întrebat pe Dragoş Bucurenci, Cristian Şimonca (Blogu lu’ Otravă), Adi Hădean, Călin Goia (Voltaj) şi Comin Gogu ce cărţi i-au inspirat pe ei, aşa că avem pentru voi noi propuneri la capitolul must read.

Dragoş Bucurenci, bucurenci.ro: „Jordan Ellenberg, How Not to Be Wrong: The Power of Mathematical Thinking. După ce o să citești cartea asta, o să înțelegi de ce se uită matematicienii și statisticienii la restul lumii cum mă uit eu la oamenii care nu se spală pe mâini după ce merg la toaletă. Serios acum, e o carte indispensabilă pentru oricine aspiră la titlul de homo sapiens. Apoi, Tom Holland, Rubicon: The Triumph and Tragedy of the Roman Republic. Se citește pe nerăsuflate, iar continuarea (Dinasty) e la fel de captivantă. Dacă s-ar învăța istoria Romei în școală așa cum o povestește Holland, am fi cu toții mult mai câștigați. Pentru că cine nu învață din istorie este mereu sortit s-o repete. Nu în ultimul rând, Alain De Botton, The Course of Love. La aniversarea de zece ani a căsătoriei lor, soția lui De Botton s-a îmbrăcat în negru pentru că a văzut-o ca pe «înmormântarea multora dintre speranțele ei». Cartea își propune să facă K.O. teoria romantică despre dragoste și relații și să pună în loc un model mult mai pragmatic și mai realist. Nu spuneți «Da» înainte să citiți această carte!”

Cristian Şimonca, Blogu lu’ Otravă: „Citesc acum un interviu făcut de un tip, Stig Björkman, cu Woody Allen, despre filmele lui. E pur şi simplu un interviu pe mai multe capitole, fiecare capitol este despre un film de-al lui. Sunt unele filme pe care eu nu le-am văzut, dar cumva cartea te trimite să îi şi vezi şi filmul, te face curios, vrei să înţelegi la ce s-a gândit el de fapt. Ar mai fi Open, autobiografia lui Andre Agassi, care e foarte tare, începe cu penultimul lui meci de la US Open, cu Baghdatis, şi, tot aşa, îţi spune cum e fiecare minge, cum îl durea spatele şi atunci, fiind generaţia YouTube, te duci şi cauţi meciul Agassi-Baghdatis şi vezi cum a stat treaba. E un pic romanţată, povesteşte şi despre relaţia lui cu Brooke Shields, cum ea voia să meargă la party-uri, în timp ce el voia să stea acasă, practic înţelegi de ce nu a mai mers treaba între ei. Revenind la cărţi, Murakami îmi mai place foarte mult. Îmi aduc aminte de Iubita mea, Sputnik, pe care am citit-o în două zile, nu m-am mai dat jos din pat şi am citit-o cap-coadă.”

Adi Hădean, adihadean.ro: „Cartierul Tortilla, de John Steinbeck, pentru că ne arată ce înseamnă să fii dedicat cu adevărat băutului și băuturii. Dacă vrei să nu rămâi un diletant când vine vorba de beție, citește cartea lui Steinbeck. Abatorul cinci, de Kurt Vonnegut, pentru că e cel mai candid manifest împotriva războiului, pe care l-am citit până acum. Evanghelia după Isus Cristos, a lui Jose Saramago, pentru că e intersant să privești lucrurile pe care le vedeai într-un singur fel, și din altă perspectivă.”

Călin Goia, Voltaj: „Citesc multe cărţi de parenting în perioada asta. Am început acum Dragoste în vremea holerei, a lui Gabriel García Márquez. Şi mi-au mai plăcut foarte mult Portretul lui Dorian Gray, de Oscar Wilde, şi Extrem de tare şi incredibil de aproape, de Jonathan Safran Foer.”

Cosmin Gogu, fotograf: „O să aleg Maestrul şi Margareta, al scriitorului rus Mihail Bulgakov, În căutarea timpului pierdut, de Marcel Proust, şi 1984, de George Orwell.”

SHOP THIS STORY!

Categorii Lifestyle