Ce am învățat de la personajele din filmele și serialele HBO GO? Yes, I can. And I do.

Să aleg un film de pe HBO GO pentru o seară relaxată în familie, a fost destul de dificil pentru mine, de-a lungul anilor. Criteriul principal de selecție: toată lumea din familie să-l poată vedea fără să dau skip.

De Adriana Moscu, feature editor A List Magazine. 

Când devii mamă la 20 de ani și-un pic, vei petrece alături de copiii tăi cei mai nebuni și nonconformiști ani din viață. Nu a fost ușor să fiu o mamă tânără și să împac nevoile mele cu ale copiilor mei, dar am reușit să ne întâlnim undeva la mijloc de fiecare dată, iar producțiile cinematografice difuzate de HBO GO nu au făcut excepție.

Așa se face că, în 90% dintre cazuri, în ultimii 18 ani ne-am uitat împreună la filme potrivite pentru toate categoriile de vârstă. Din fericire, am avut ce vedea. Și, chiar dacă uneori am chef de un film mai dark, îmi este clar că personajele puternice din filmele și serialele cu mesaj pozitiv mi-au modelat deciziile și m-au inspirat strălucit de-a lungul timpului. Unde mai pui că au fost o sursă de distracție foarte la îndemână. Cinci dintre ele sunt preferatele mele.

1. Mrs. America

Unde-s multe, puterea crește. Betty Friedan, Gloria Steinem, Shirley Chisholm, de exemplu. Serialul a cărui acțiune se petrece în anii ’70, la începuturile mișcării feministe în SUA, are în prim plan personaje feminine extrem de puternice și bine conturate, cu un cuvânt de spus în societate, temerare și cu scopul comun de a oferi femeii locul meritat în societate, deși abordările lor sunt adesea diferite. E un serial care m-a învățat că dacă vrei să câștigi o cauză, trebuie să-ți transformi adversarul în prieten. Și să vă găsiți punctele comune.

2. Game of Thrones

Leading ladies everywhere. Poate că femeile din Game of Thrones sunt adevărate badass, dar, până la urmă, ce lecție mai potrivită pentru o femeie care trăiește în secolul nostru? Da, e-adevărat, avem drepturi și libertăți mai mult ca în oricare altă epocă, dar mișcarea #MeToo, bunăoară, ne-a demonstrat că mai e mult până departe, că încă avem de luptat cu prejudecăți și discriminări de gen. Daenerys Targaryen cuceritoarea, călare pe dragon, conducând o armată de bărbați, neînfricata Arya Stark, care face dreptate familiei cu sabia în mână, Brienne cea războinică, Missandei cea fidelă cauzei, sau Cercei cea neîndurătoare – sunt exemple de forță feminină care te ajută să te scuturi la nevoie și să renunți cu ușurință la statutul de victimă.

3. The Durrells

Grecia, Corfu, soare, mare, cer senin, faună lucuriantă și animale exotice. Și, pe deasupra, un umor nebun, englezesc, căruia nu-i poți rezista. The Durrells este un serial cu totul și cu totul fascinant. Patru copii, mai mici și mai mari, mai înțelepți și mai năbădăioși, gravitează în jurul unei mame văduve, care decide să pună capăt vieții pline de lipsuri din anosta, deprimanta și bătrâna Anglie și să se mute cu cățel și purcel (pe cei din urmă i-a adăugat, de fapt, odată sosiți la noua locuință) pe cea mai frumoasă insulă elenă. Nici aici viața nu e mai ușoară, dar, cel puțin e infinit mai însorită. Merită să-l vezi, mai ales acum – va compensa cu vârf și îndesat vremea de-afară.

4. Coco

Recunosc, sunt genul care plânge (foarte) ușor la filme. Și am mereu grijă, atunci când sunt în sala de cinema, să nu se aprindă luminile înainte să apuc să-mi șterg repede lacrimile cu un șervețel sau măcar cu dosul palmei. Din fericire, am văzut acest film într-o seară de iarnă, între două sărbători, în pat, cu laptopul în brațe,  pe post de somnifer. Și, pentru că nu mai era nimeni care să mă vadă, am dat drumul la adevărate șuvoaie de lacrimi. Asta pentru că mi-am amintit încă o dată de regretele pe care le am pentru că nu am studiat muzica. Puștiul din film, în schimb, o face. Merge până la capăt. Te-ai prins, ideea este să-ți urmezi pasiunea. No matter what.

5. Harry Potter

Recunosc, am cu această serie un soi de love-hate relationship. Am văzut-o la început la cinema și am concluzionat că nu-mi mai doresc încă un scenariu de aventură cu puști teribiliști. Plus că eram în perioada în care adoram dramele și filmele horror. Cu timpul, au apărut în peisaj fetele mele și de data asta ne-am uitat la micii vrăjitori împreună. Entuziasmul lor m-a molipsit și pe mine. Și am văzut întregul plot cu alți ochi. Sunt acolo niște lecții de viață pe care ar fi bine să ți le însușești la vremea (și vârsta) potrivite: vorbește despre ce te apasă, prețuiește prietenia, cere ajutor părinților sau celor mai experimentați ca tine atunci când e cazul, crede în tine, găsește-ți locul potrivit, nu renunța niciodată, s-ar putea să descoperi surprize plăcute acolo unde nici nu te aștepți, înfruntă-ți temerile, ești mai puternică decât crezi și te poți descurca de una singură. Așa-i că am dreptate?

Foto portret: Vlad Stănescu

Foto filme: PR

Categorii Lifestyle