Ce alte sporturi de iarnă mai poți practica în afară de schi și de snowboarding

sport iarna

Când vine vorba despre sporturi de iarnă ne fuge mintea, automat, la schi sau snowboarding. Dar, mai nou, iarna ne oferă mult mai multe oportunităţi care pot fi explorate fără clăpari sau boots. Am făcut o listă a tuturor lucrurilor pe care îmi doresc să le încerc sezonul ăsta. Fingers crossed: să ţină zăpada cu mine!

TIROLIANĂ

sporturi iarna

Tiroliana pare a fi o joacă de copii! Dar tiroliana pe timp de iarnă… e altceva! La Cougar Mountain, în Canada, iubitorii de aventură și senzații tari pot încerca Superfly Ziplines, un sistem de tirolinene amplasat deasupra munților, care oferă priveliștiî ce-ți taie răsuflarea. Cum funcționează? Întâi, urci până în vârful Rainbow Mountain cu o mașină 4×4, acolo unde va începe aventura propriu zisă. De acolo, odată ce te-ai echipat și ești conectat la tiroliană, poți începe să „zbori” deasupra ghețarilor, la o înălțime de peste 200 metri, printre văi și păduri. Toate acestea la o viteză de până la 100 km la oră. Cred că tocmai mi-am găsit actvitatea preferată! (tagwhistler.com/tour/ superfly-winter-zipline/)

SHOPPING PE PÂRTIE

sporturi iarna

Parcă știu austriecii ceva atunci când vine vorba despre pârtii și de tot ce are legătura cu ele. Dar au talent și la mâncare și se mândresc cu asta. Așa că s-au gândit să le dea turiștilor ocazia să facă shopping bio și delicios chiar în vârf de munte. În zona Amadé se organizează așa-zisele Farmers’ Market, unde cei mai pofticioși pot cumpăra produse tradiționale, ca brânză, cașcaval sau renumiții wurst, dar și fructe sau legume care provin direct de la producătorii locali. Eu mi-am trecut pe shopping list dulceața de caise, că doar am nevoie de energie pentru snowboarding, nu?! Și dacă nu vezi asta ca un pe un sport în sine, încearcă doar să duci sacoșele cu cumpărături până la cabană! www.skiamade.com

SNOWSHOEING

sporturi iarna

Cu toate că snowshoeing-ul e un sport inventat acum mii de ani, azi a devenit una dintre cele mai distractive alternative pentru sporturile de iarnă convenționale. Așa cum îi spune și denumirea, pentru acest sport ai nevoie de snowshoes, care arată ca niște rachete de tenis. La cât de caraghioși par, nu ți-ai imagina că te pot purta în cel mai sigur mod, în zonele de offpiste, unde zăpada e încă neatinsă de alți turiști. Practic, asta e frumusețea acestui tip de sport: că poți evada din zonele prea aglomerate în propriul tău traseu, prin păduri acoperite de zăpadă, pe vârf de munte, de unde vei avea parte de priveliști wow și de liniște. Unele dintre cele mai frumoase trasee pentru snowshoeing se află în Italia, la Cortina d’Ampezzo, acolo unde, dacă ești suficient de curajos, poți opta pentru excursii de 3-4 zile numai și numai pe snowshoes. (www.tracks-and-trails.com/ holidays/italian-dolomites-snowshoe-alta-via)

SKIYOGA

sporturi iarna

Că trăim într-un ritm alert… nu mai e o noutate deloc. Nici faptul că tot mai multe persoane încearcă să atingă acea stare de mindfulness atât de necesară prin Yoga. Dar skiyoga este, în mod sigur, ceva nou și de încercat. În Austria, la Schladming, poți să exersezi pozițiile tale preferate de Yoga într-un décor montan, acoperit de zăpadă. Parcă o sesiune relaxantă de Yoga, după câteva ore de schi intens, sună chiar bine, nu?! Dacă adaugi și faptul că inspiri și expiri aer curat de munte… starea de mindfulness vine, practic, la pachet cu skipass-ul.(www.schladming-dachstein.at/ en/holiday-activities/yoga)

Foto: Alain Wong on Unsplash, austria.info

Categorii Lifestyle