Câte grăsimi poți mânca zilnic?

grasimi

Odată cu creșterea în popularitate a dietei ketogenice, grăsimile au devenit cel mai discutat macronutrient la ora actuală. Dacă până mai ieri erau considerate dușmanul siluetei, azi au fost puse la loc de cinste și există diete bazate pe bombe de grăsime (cum ar fi baconul) în numele slăbitului și al unui trai sănătos.

Deci, ce cantitate de grăsime este recomandat să consumăm zilnic pentru o stare bună a sănătății? Sunt patru tipuri de grăsimi:

  1. Grăsimile mononesaturate se găsesc în nuci, avocado și ulei de măsline.
  2. Grăsimi polinesaturate – în nuci, semințe, ulei de măsline, pește. Aici intră și acizii grași omega 3 și omega 6.
  3. Grăsimile saturate – se găsesc în produsele de origine animală șîn lactate
  4. Grăsimile trans – acestea sunt obținute pe cale artificială – numită hidrogenare- prin care grăsimile lichide sunt transformate în substanțe solide. Acest proces a fost interzis în anumite țări, cum ar fi SUA, deoarece aceste grăsimi sunt responsabile de creșterea colesterolului rău – LDL și de scăderea celui bun – HDL.

Dintre acestea patru, nutriționiștii recomandă consumul de grăsimi mononesaturate și de polinesaturate, consumul moderat de grăsimi saturate și evitarea compleă a grăsimilor trans. Grăsimile mononesaturate și polinesaturate îmbunătățesc nivelul colesterolului și reduc riscul de apariție a bolilor de inimaă, a diabetului de tip II. Acizii grași omega 3 ajută la scăderea tensiunii arteriale, la scăderea nivelului trigliceridelor și previn depunerea stratului de grăsime pe artere.

Cum știi câte grăsimi trebuie să consumi zilnic?

Nutriționistii recomandă ca grăsimile să reprezinte 25-30% din totalul caloriilor dintr-o zi.

Monitorizează-ți greutatea

Ține evidența tuturor meselor pe care le consumi și vezi cum stai cu greutatea. Dacă aceasta crește, ori tai din carbohidrați, ori din grăsimi, în funcție de preferințe. Totuși, încearcă să ai o cantitate minimă de grăsime la fiecare masă. Aceasta ajută la instalarea mai rapidă a senzației de sațietate și la menținerea nivelului de zahăr din sânge la un nivel optim. Mesele și gustările ar trebui să fie o combinație de macronutrienți: carbohidrați complecși, grăsimi nesaturate și proteine curate.

Dacă, totuși, vrem să urmăm dieta keto, cum trebuie să procedăm?

Dietele bogate în grăsimi și sărace în carbohidrați sunt la mare modă acum, dar trebuie reținut faptul că greutatea pierdută se datorează limitării carbohidrațildor care favorizează eliminarea apei din organism și nu e o pierdere adevărată de grăsime. În același timp, dietele bogate în grăsimi și sărace în carbohidrați nu le sunt recomandate celor care fac sport. Pentru rezultate optime, trebuie consumată o combinație de carbohidrați, de proteine și de grăsimi.

În ceea ce privește produsele cu conținut scăzut de grăsime, acestea trebuie consumate în special de cei care au un istoric de boli cardiovasculare în familie – cantitatea recomandată fiind de maximum 20% din caloriile zilnice.

Categorii Lifestyle