Câtă apă trebuie să bei zilnic?

apa

Secretul unui ten de fotomodel? Apa, spune Karlie Kloss! Tot apa este „ingredientul-minune” al muşchilor lui Wolverine, se jură Hugh Jackman. Deci, câtă apă trebuie să bem pentru a figura pe lista celor cu un corp numai bun de afişat pe coperta Sports Illustrated?

Opt pahare de apă pe zi sau… freestyle?

Dietomanii şi toată lumea bună a sportului au ȋmbrăţişat acum câţiva ani regula celor opt pahare de apă pe zi, dar adevărul este că poţi avea nevoie de o cantitate mai mare sau mai mică de apă, ȋn funcţie de vârsta pe care o ai, de câtă mişcare faci, starea de sănătate, mediu şi anotimpul ȋn care te afli.

Vârstă. Copiii, adolescenţii şi persoanele ȋn vârstă trebuie să bea mai multă apă fie pentru că sunt ȋn creştere, fie pentru că un organism ȋmbătrânit are nevoie de mai mult lichid pentru a se menţine optim hidratat. De altfel, cele mai frecvente cazuri de deshidratare apar ȋn cazul bebeluşilor şi bătrânilor.

Sport. Evident, cei care fac sport sau au un job solicitant din punct de vedere fizic trebuie să bea mai multă apă, fără a exagera ȋnsă, pentru că aşa cum deshidratarea duce la probleme de rinichi şi creştere ȋn greutate, un consum exagerat de lichide poate genera demineralizare şi anemiere.

Stare de sănătate. Pentru mai toate problemele de sănătate, cel mai bun remediu este creşterea cantităţii de lichid pe care o bei, pentru că apa elimină toxinele din organism şi ȋntăreşte sistemul imunitar. Incredibil câte lucruri bune poate face acel banal lichid incolor!

Mediu şi anotimp. Cei care trăiesc la munte sau la malul mării, ȋn medii care solicită corpul, au nevoie de mai mult lichid. De asemenea, iarna şi vara, atunci când temperaturile sunt extreme iar aerul condiţionat usucă aerul din birou şi apartament, organismul necesită mai mult lichid pentru a funcţiona optim.

Cum ȋţi dai seama de câtă apă ai nevoie

Fiecare organism este unic şi are nevoie de o cantitate diferită de lichid, astfel că ascultându-ţi corpul este cea mai bună metodă pentru a-ţi da seama câte pahare de apă trebuie să bei zilnic.

Ȋn caz de dileme, ai la ȋndemână un test infailibil (dar destul de… neplăcut) – vezi ce culoare are urina. Dacă este de o nuanţă ȋnchisă, nu bei destulă apă, iar dacă este incoloră, bei prea multă.

De asemenea, atunci când ai o senzaţie inexplicabilă de foame, migrene, ameţeli sau o stare de somnolenţă, cele mai frecvente semne care indică o deshidratare severă, bea mai ȋntâi un pahar de apă pentru a vedea dacă nu setea este cauza.

Trucuri pentru a bea mai multă apă

  • Pune un pahar de apă pe noptieră pentru a ȋncepe ziua hidratat ,şi o carafă pe birou.
  • Cumpără-ţi o sticlă de apă cu print haios care să-ţi atragă privirea şi nu vei mai uita să bei apă cu orele.
  • Bea ȋnainte de fiecare masă un pahar de apă şi vei mânca mai puţin.
  • Pune felii de castraveţi ȋn apă pentru o porţie de extra-hidratare sau portocale, fructe de pădure sau orice fruct ȋţi face cu ochiul.
  • Descarcă una dintre aceste aplicaţii care te vor ajuta să nu uiţi să bei apă:
  • Waterlogged, Daily Water Free, Water Your Body sau Carbodroid.
  • Dacă eşti sportiv, bea apă de cocos după antrenament pentru a rehidrata organismul şi reechilibra nivelul de vitamine, minerale şi electroliţi eliminaţi prin transpiraţie.

Ce ţi se poate ȋntâmpla dacă nu bei destulă apă

Te ȋngraşi. Una dintre cele mai frecvente simptome ale deshidratării este „falsa foame”. De asemenea, dacă nu bei destulă apă ȋnainte de masă, vei mânca mai mult, conform rezultatelor studiului realizat ȋn 2010 de către Institutul de Sănătate Publică şi Cercetare a Apei, SUA.

Te ȋmbolnăveşti. Evident că organismul va da rateuri dacă nu-l alimentezi cu lichid ȋn mod normal, iar cele mai frecvente complicaţii sunt dintre cele mai serioase: insuficienţă renală, pietre la rinichi sau boli de inimă.

Vei arăta mai bătrân. O piele care nu este hidratată este mai ridată şi nu are strălucire. De asemenea, toate problemele dermatologice par cu mult mai grave decât sunt de fapt: cuperoza şi acneea sunt mai pronunţate, porii sunt mai deschişi, iar tenul secretă mai mult sebum pentru a compensa pentru lipsa de lichid.

Vei avea stări albastre. Un studiu al Tufts Tufts University, Medford, Massachusetts, a arătat că dacă nu bei suficientă apă zilnic, te vei simţi obosit, anxios, depresiv şi iritat.

Foto: hepta.ro