Cărțile lunii septembrie: lecturi pentru început de toamnă

Toamna aceasta începe cu multă poftă de citit, dar și cu noutăți beletristice captivante, volume care nu ar trebui să lipsească de pe noptiera pasionaților. De la povești de dragoste și până la thrillere care te vor ține în suspans până la ultima pagină, iată care sunt romanele must-read în septembrie. 

Paula McLain, Când stelele se întunecă, editura Humanitas Fiction

Autoarea bestsellerului Soția din Paris, Paula McLain revine acum cu o poveste foarte personală despre lupta unei femei cu demonii propriului trecut. În prim-plan se află Anna Hart, un detectiv specializat în dispariții de persoane, care se întoarce la Mendocino, orașul de pe coasta nordică a Californiei unde a locuit până la optsprezece ani împreună cu ultima familie socială în grija căreia a fost dată cu mult timp în urmă. Devastată, epuizată și asaltată de pierderea cumplită pe care a suferit-o de curând, Anna se oferă să ajute discret poliția locală în rezolvarea unui caz misterios. 

James Suzman, Munca, editura Publica

Munca definește cine suntem. Ea ne determină statutul și dictează cum, unde și cu cine ne petrecem cea mai mare parte a timpului. Dar oare suntem programați genetic să muncim atât de mult pe cât o facem? Oare și strămoșii noștri din Epoca Pietrei au trăit pentru a munci și au muncit pentru a trăi? Și cum ar putea arăta o lume în care munca joacă un rol mult mai puțin important? Pentru a răspunde acestor întrebări, James Suzman prezintă o istorie grandioasă a „muncii” de la originile vieții pe Pământ până în prezentul tot mai automatizat, aducând în discuție unele dintre cele mai profunde presupuneri pe care le facem despre persoanele care suntem. 

Mario Vargas Llosa, Vremuri grele, editura Humanitas Fiction

Un roman inspirat dintr-o istorie tulburătoare, Vremuri grele zugrăvește tabloul fascinant și tragic al Americii Latine din a doua jumătate a secolului XX. În anii ’50, în Guatemala, interesele companiilor americane sunt amenințate de reformele președintelui Jacobo Árbenz. În urma unei lovituri de stat atent orchestrate cu sprijinul CIA și al dictatorului dominican Trujillo, guvernul democratic este dat jos de Carlos Castillo Armas, care instaurează un regim de teroare și declanșează un ciclu al violenței ce va marca nenumărate destine.

Paula Hawkins, Focul mocnit, editura Trei

Paula Hawkins, autoarea cărții Fata din tren, o poveste care a făcut înconjurul planetei și care a fost ecranizată în 2016, ne propune acum un nou thriller intens. Când un tânăr este găsit măcelărit pe o barcă ancorată la un chei londonez, suspiciunile planează asupra a trei femei. Laura, o tânără cu probleme, este ultima persoană văzută pe barcă, după o aventură de-o noapte cu victima. Carla este mătușa tânărului ucis, deja îndurerată după moartea surorii ei. Iar Miriam este vecina băgăcioasă care ascunde informații poliției.

James Withey, Cum să bagi depresia în depresie, editura Pagina de Psihologie

Depresia e o povară copleșitoare, ce poate afecta pe oricine și care ne poate face să fim de nerecunoscut, în ochii noștri și ai celor din jur. Nu mai suntem cine obișnuiam să fim. Ne simțim mici și inutili, rușinați de ce am devenit, iar aproape orice lucru din viața noastră, oricât de mărunt, presupune un efort prea mare pentru noi. Cartea de față cuprinde 40 de modalități prin care să-ți refaci viața, deși ai depresie. Metodele sunt inspirate de experiența personală a autorului, care a învățat să trăiască bine cu tot cu depresie. În plus, a consiliat nenumărați alți oameni, învățându-i să recunoască minciunile pe care le spune mintea pe fond depresiv

Philippa  Gregory, Ținutul mareelor, editura Polirom

Alinor, o tânără vindecătoare din Anglia secolului al XVII-lea, care-şi duce traiul sărac în ţinutul izolat al mareelor, aşteaptă sub luna plină din ajunul Sânzienelor să întâlnească fantoma bărbatului ei dispărut, în speranţa că va fi eliberată de legământul căsătoriei şi se va putea declara, în sfârșit, văduvă. Îl întâlneşte, în schimb, pe James, un preot aflat în misiune secretă, pe care se oferă să-l călăuzească prin mlaştina primejdioasă, pecetluindu-şi astfel soarta fără să ştie.

Foto: Pixabay

Categorii Lifestyle