Cărţi romantice pe care să le descoperi în februarie 2020

Februarie este luna iubirii, cu tradiţionalul Dragobete şi Valentine’s Day, sărbătoarea pe care aproape toată planeta a adoptat-o cu succes, în program, motiv pentru care şi selecţia noastră beletristică de acum va avea o tematică mai mult sau mai puţin romantică. Iată care sunt titlurile pe care merită să le descoperi în următoarele săptămâni.

Isabel Allende, O lungă petală de mare, editura Humanitas

O carte despre toleranţă, dragoste şi solidaritate, Isabel Allende descrie, cu măiestria care o caracterizează,  povestea unor întâlniri absolut impresionante. În august 1939, poetul Pablo Neruda organizează plecarea din portul Bordeaux a legendarei nave Winnipeg, care va duce la Valparaiso peste 2 000 de refugiați spanioli. Pornind de la acest fapt istoric, dar și din propria experiență a exilului, Isabel Allende explorează povestea medicului Víctor Dalmau și a pianistei Roser Bruguera, nevoiți să fugă din calea trupelor franchiste. Primiți cu multă căldură în Chile, atât Victor, cât și Roser reușesc să se integreze, dar lovitura de stat încheiată cu moartea președintelui Salvador Allende îi va forța să părăsească și această țară. Puterea de a spera și de a rezista pe care au dobândit-o în Spania tinereții lor îi va salva încă o dată, în cele mai dificile clipe din viaţă.

Irina Reyn, Soţia imperială, editura Nemira

Prin acest volum presărat cu mult suspans, Irina Reyn conturează povestea de excepţie a Împărătesei Ecaterina, femeia care a domnit şi a dominat într-o lume a bărbaţilor. În prim-plan se află Tanya Kagan, specialistă în artă rusească la o casă de licitații din New York, care se pregătește pentru cea mai importantă licitație din viața ei: un medalion cu Ordinul Sfintei Ecaterina. Pe măsură ce apar tot mai multe întrebări legate de acest Ordin și febra licitației crește, Reyn îi poartă pe cititori prin lumea fascinantă a Ecaterinei, faimoasa împărăteasă din secolul al XVIII-lea, care a deținut medalionul și care, surprinzător, se confrunta cu aceleași tensiuni și probleme ca o femeie de azi. În plus, romanul este o poveste despre căsnicie şi lansează o întrebare importantă: ce se întâmplă cu un cuplu, sau chiar cu o întreagă națiune, când soția e mai puternică decât soțul ei?

Jojo Moyes, Vara în care te-am întâlnit, editura Litera

Autoarea bestsellerului Înainte să te cunosc (Me Before You), Jojo Moyes, revine cu o nouă poveste învăluită în intrigă şi romantism. În anii ’50, Merham era un orășel adormit de pe litoralul englezesc, unde nu se întâmpla niciodată nimic interesant. Cel puțin, așa îl vedeau Lottie și Celia, fetele familiei Holden, care visau să plece să exploreze lumea și să-și trăiască viața. Așa că, atunci când un grup de artiști nomazi se mută în casa numită Arcadia, o frumoasă clădire Art Decó aflată chiar pe malul mării, Lottie și Celia sunt atrase de stilul de viață boem al acestora. În scurt timp, însă, întâmplările din casă au consecințe tragice pentru toți cei implicați.

Tracy Chevalier, Un singur fir, editura Polirom

După ce Primul Război Mondial i-a răpit fratele şi logodnicul, Violet Speedwell a devenit o „femeie de prisos”, fără şansa de a avea familie. La 38 de ani, lucrează ca dactilografă pentru o companie de asigurări. Dorinţa de independenţă o îndeamnă să se mute la Winchester, la mică distanţă de mama ei (o femeie înrăită de doliu). Într-o zi în care vizitează catedrala din oraş, nimereşte la o slujbă unde se sfinţesc pernele de rugăciune cusute de grupul de brodeze al bisericii. Aici, Violet se împrieteneşte cu exuberanta Gilda, care trăieşte o poveste complicată. Însă şi Violet, la rândul ei, are propriile secrete: e atrasă de Arthur, un clopotar însurat. Când perspectiva unui nou război apare la orizont, eroina trebuie să lupte din toate puterile să prindă rădăcini într-un loc deloc potrivit… femeilor de prisos.

Louisa May Alcott, Micuţele doamne, editura Corint

O poveste care a făcut istorie şi care şi astăzi, la peste 150 de ani de la apariţia cărţii, continuă să fie apreciată, Micuţele doamne explorează maturizarea a patru surori (Jo, Meg, Beth şi Amy) în timpul Războiului Civil din America, patru personalităţi diferite, care luptă să rămână unite şi să combată prejudecăţile epocii. Noua ecranizare a cărţii, în regia Gretei Gerwig, are premiera în România luna aceasta. Din distribuţie fac parte Saoirse Ronan, Emma Watson, Timothée Chalamet, Chris Cooper, Laura Dern, Louis Garrel, James Norton, Bob Odenkirk, Meryl Streep şi Florence Pugh.

Zeruya Shalev, Viaţa amoroasă, editura Humanitas

Din prima clipă în care îl întâlnește pe Arie, un prieten al tatălui ei, Yaarah este atrasă irezistibil de bărbatul mai în vârstă. Adulterul începe să devină sinonim cu autodistrugerea, pentru că toate reperele vechii sale existențe îi scapă printre degete. În momentul în care descoperă o cutie cu fotografii erotice, își dă seama că cel care a subjugat-o sexual poate urmări o răzbunare peste timp. Viaţa amoroasă este o carte senzuală și reflexivă, torențială și purificatoare, care explorează o viaţă aflată în plin zbucium.

Foto: Siora Photography / Unsplash

Categorii Lifestyle