Cărți noi pentru lecturile din luna mai

Izolare, izolare, dar să mai citim și noi, nu-i așa? Pentru că pandemia ne va mai ține o vreme în casă, trebuie să profităm de toate resursele pe care le avem la dispoziție pentru a ne face viața mai frumoasă… acasă. Prin urmare, după ce am făcut o trecere în revistă a filmelor și a serialelor care se lansează în această lună, a venit momentul să ne ocupăm de noi „provizii”. Beletristice, de această dată.

Cecilia Ahern, Post-Scriptum, editura All

La 15 ani de la apariția bestsellerului P.S. Te iubesc (P.S.: I Love You), Cecelia Ahern ne adduce continuarea poveștii lui Holly. Romanul o surprinde pe eroină la șapte ani de la moartea lui Gerry. Cu șase ani în urmă, a citit ultima dintre scrisorile pe care i le-a lăsat soțul ei. Datorită acestor mesaje extraordinare, Holly a deprins curajul și puterea de a face față pierderii lui. A învățat să zâmbească din nou, să danseze, să cânte și chiar să iubească, regăsindu-și bucuria de a trăi. Dar ecourile trecutului se fac simțite în prezent mai pregnant ca niciodată. Holly se teme că suferința și dorul o vor copleși din nou, atunci când este contactată de membrii Clubului P.S. Te iubesc. Inspirați de gestul lui Gerry, mai mulți oameni ce suferă de boli în stadiu terminal au format acest club. Iar acum îi cer ajutorul lui Holly pentru a le lăsa în urmă mesaje celor dragi.

Hiro Arikawa, Memoriile unui motan călător, editura Humanitas Fiction

Bestseller japonez, care a făcut înconjurul lumii, Memoriile unui motan călător documentează povestea copleșitoare a unui tânăr care, însoțit de motanul său, face un ultim tur de-a lungul Japoniei. Prin vocea nonșalantă a lui Nana, motanul vagabond care renunță la viața trăită în libertate deplină, dar și în pericol, pentru a intra în casa și în sufletul lui Satoru, Hiro Arikawa ne oferă o dovadă desăvârșită a iubirii dintre oameni și feline și ne vorbește despre firele invizibile, dar indestructibile, care ne țin legați de prieteni și de familie.

Peter Swanson, Fata cu un ceas în loc de inimă, editura Litera

Un thriller îndrăzneț, cu nenumărate răsturnări de situație, Fata cu un ceas în loc de inimă este alegerea perfectă pentru cei îndrăgostiți de suspans. Într-o seară obișnuită de vineri, la barul său preferat din Boston, George Foss zărește o femeie frumoasă și își dă seama imediat că este fosta lui iubită din studenție, dispărută cu douăzeci de ani în urmă. Este momentul în care existența sigură și previzibilă a lui George capătă o turnură neașteptată și care îl impinge către o avalanșă de minciuni, secrete, trădări și crime. Din care nici măcar nu e sigur că va scăpa cu viață.

Melanie Benjamin, Femei de Oscar, editura Humanitas Fiction

Autoarea bestsellerului Lebedele de pe Fifth Avenue, Melanie Benjamin ne oferăm acum o incursiune în lumea strălucitoare, dar și plină de provocări de la Hollywood. Într-un univers dominat de bărbați, așa cum era Cetatea Filmului la începutul secolului XX, două femei visează nu doar la o carieră în cinema, ci și să schimbe gustul publicului, venind cu idei curajoase. Una joacă în filme de mare succes, cealaltă scrie scenarii și regizează. Lumea filmului le recunoaște talentul, le premiază cu Oscaruri și le consacră definitiv. Lumea reală se dovedește însă a fi mai puțin generoasă și le rezervă altfel de surprize.

Kamila Shamsie, Focul din casă, editura Polirom

Câștigătoarea Women’s Prize for Fiction în 2018, Kamila Shamsie ne propune o poveste captivantă despre familie și iubire. După ce i-a crescut pe fraţii ei mai mici – gemenii Aneeka şi Parvaiz – de la moartea părinţilor, Isma simte că este liberă. Aceasta obţine o viză de studii care-i îngăduie să-şi împlinească visul de a-şi pregăti doctoratul în America. Isma pleacă la Amherst College, însă îşi face griji pentru Aneeka, sora ei frumoasă şi încăpăţânată, care a rămas în Londra, şi pentru Parvaiz, care se înrolează în ISIS, călcând pe urmele tatălui său jihadist. La scurt timp, în viaţa sa apare Eamonn, fiul unui important politician britanic, un personaj care schimbă complet regulile jocului în familia sa.

James Gleick, Haos, editura Publica

HAOS prezintă unei generații noi de cititori teoria haosului, una dintre cele mai importante inovații în cunoașterea științifică din epoca noastră. De la Efectul Fluturelui descoperit de Edward Lorenz până la calculul constantei universale a lui Mitchell Feigenbaum și la conceptul de fractali dezvoltat de Benoit Mandelbrot, care a creat o nouă geometrie a naturii, povestea țesută de James Gleick se concentrează asupra personalităților fundamentale al căror geniu a deschis o nouă cale pentru știință. În Haos, Gleick face istoria teoriei haosului nu doar fascinantă, ci și accesibilă începătorilor, și ne deschide ochii către o nouă perspectivă surprinzătoare asupra universului.

Stephen King, Institutul, editura Nemira

Un nou bestseller semnat de King, Institutul promite să te țină cu sufletul la gură în această perioadă de izolare. La miezul nopții, într-o casă de pe o stradă liniștită din suburbiile orașului Minneapolis, părinții lui Luke Ellis sunt omorâți și el e aruncat într-o mașină. Totul, în mai puțin de două minute. Luke se trezește la Institut, într-o cameră foarte asemănătoare cu cea din casa lui, însă fără ferestre. Dincolo de uși sunt alte uși. Dincolo de uși sunt alți copii cu talente speciale, care au ajuns acolo la fel ca el. În această instituție sinistră, directorul urmărește să amplifice puterile supranaturale ale copiilor, ca ei să devină arme guvernamentale. Pe măsură ce tot mai mulți dispar, Luke își dă seama că trebuie să evadeze. Dar nimeni nu a scăpat vreodată din Institut.

Foto: Toa Heftiba / Unsplash

Categorii Lifestyle