Cărți must-read pentru luna aprilie

Pornim în căutarea celor mai frumoase povești, descoperim noutățile beletristice ale lunii și punem la cale un nou #AlistBookClub împreună. Enjoy!

Ludmila Ulițkaia, A fost doar o ciumă, editura Humanitas Fiction

Făcându-și ordine prin hârtii și manuscrise în timpul pandemiei de Covid-19, Ludmila Ulițkaia descoperă un scenariu scris în 1988 și niciodată publicat, din motive politice. Îl găsește uluitor de actual și, astfel, se naște acest microroman bazat pe fapte reale: în 1939, în Rusia, este împiedicată izbucnirea unei epidemii de ciumă. Un cercetător care lucrează la crearea unui vaccin împotriva ciumei se infectează accidental, fără să-și dea seama. În aceeași zi, este chemat la Moscova, pentru a-și prezenta rezultatele. Încep să apară simptomele, iar autoritățile se pun în mișcare pentru a depista toate persoanele cu care a fost în contact și a le izola.

Gianfranco  Calligarich, Ultima vară în oraș, editura Polirom

Dor de o vacanță în Italia, de o escapadă în care să te bucuri de adevărata dolce vita? Cartea lui Calligarich este alegerea care îți va mai alina puțin acest dor, un roman îmbibat de melancolie, tristeţe şi dezabuzare, în decorul luminos al Romei de la sfârşitul anilor ‘60. Protagonistul său, Leo Gazzarra, a plecat în tinereţe din Milano şi acum trăieşte din expediente, căci îi lipseşte dorinţa de a reuşi, de a parveni într-o lume aparent plină de oportunităţi. Intelectual rafinat, dar lipsit de hotărâre, cuceritor, dar fără a se implica niciodată prea tare, alcoolic, dar dispus să renunţe la băutură, Leo este un ratat prin opţiune, pentru care ratarea devine o artă. Iar cînd ajunge să o cunoască pe fascinanta Arianna, între cei doi începe o poveste de iubire sfîşietoare, cu avansuri şi ezitări, ca într-un tangou tensionat al dorinţei, al cărei final nu e nici o clipă previzibil. 

Flea, Acid pentru copii, editura Publica

În acest volum captivant de memorii, legendarul basist și cofondator al trupei Red Hot Chili Peppers își spune povestea fascinantă a vieții, cu toate urcușurile și coborâșurile amețitoare la care te-ai aștepta de la o pușlama din L.A., devenită un star rock celebru în toată lumea. În Acid pentru copii, Flea le face cititorilor un tur foarte personal și revelator al anilor săi de formare, începând din Australia până în suburbiile din New York și, în final, în Los Angeles. Prin intermediul unor anecdote savuroase, al meditațiilor poetice și al unor idei pline de imaginație, dar total nerealiste, Flea face o cronică amănunțită a evenimentelor care l-au format ca artist, muzician și om.

Margaret Atwood, Penelopiada, editura Nemira

Scriitoarea Margaret Atwood, autoarea bestsellerului Povestea slujitoarei, reface dintr-o nouă perspectivă povestea Penelopei, soția fidelă a lui Odiseu, devenită imaginea-simbol a răbdării maritale. Cea care reușește să țină în frâu nu doar Itaca, în absența conducătorului său, ci și sutele de pretendenți care îi stau la poartă, vrând s-o convingă să pună capăt așteptării eroului plecat în Războiul Troian și pierdut pe mare. Această splendidă repovestire contemporană se face din perspectiva Penelopei și a celor douăsprezece slujnice ale ei, adăugând sensuri și straturi noi legendei homerice, pe lângă posibile răspunsuri la întrebările pe care Odiseea le lasă nerezolvate: de ce sunt spânzurate cele douăsprezece fete, la întoarcerea lui Odiseu? Și ce punea la cale, de fapt, „fidela și răbdătoarea“ Penelopa?

Patricia Posner, Farmacistul de la Auschwitz, editura RAO

Cartea explorează povestea unui român care a ajuns să joace un rol important în viața prizonierilor de la Auschwitz. Victor Capesius, cetățean de origine romană, s-a alăturat naziștilor din SS în 1943, la vârsta de 35 ani, și, la scurtă vreme, a ajuns farmacist-șef la Auschwitz. Romanul documentează amănunțit regimul de teroare instituit de Capesius în lagăr, felul în care acesta a scăpat de justiția vremii și, în final, modul prin care un procuror curajos și răbdător a reușit, după 20 de ani de la sfârșitul războiului, să-l aducă pe farmacist în fața judecătorilor pentru a fi acuzat de crimă. Preț Diverta: 30.80 RON

Mark Manson, Arta subtilă a seducției, editura Lifestyle Publishing

Mark Manson, autorul bestsellerului internațional Arta subtilă a nepăsării, ne propune de această dată un volum despre atracție și onestitate. Arta subtilă a seducţiei îţi arată cum să devii un bărbat atrăgător nu cu ajutorul stratagemelor şi replicilor de agăţat ingenioase, ci prin efortul de a te îmbunătăţi pe tine însuţi. Abordarea lui Mark Manson se bazează pe dobândirea siguranţei de sine în relaţiile cu femeile şi, în acelaşi timp, pe exprimarea sinceră a propriei vulnerabilităţi. Cartea se concentrează asupra procesului emoţional al seducţiei, nu asupra parcurgerii mecanice a paşilor unui plan prestabilit, iar scopul ei este să te ajute să creezi conexiuni autentice cu femeile, nu doar să le impresionezi. Preț Diverta: 40.50 RON

Foto: Unsplash.com

Categorii Lifestyle