Care sunt trendurile în design interior pentru sezonul toamnă-iarnă #deco

Omid Ghannadi și Valentin Ionașcu, cei doi arhitecți care fac parte din echipa Visuri la cheie, ne dezvăluie cele mai HOT tendințe în materie de design interior. Culorile pământii, îmbinate cu elementele vegetale, materialele naturale și mobilierul minimal, cu piese rotunjite- sunt direcțiile principale pe care mizează specialiștii din domeniu.

„Nu știu dacă are legătură cu toamna, dar simt în ultimul timp o tendință puternică spre culori pământii și materiale naturale. Eu însumi caut din ce în ce mai des terracota, dusty pink, taupé și nuanțe similare. Și texturile sunt foarte tactile. Ratanul are un come-back binemeritat, covoarele pufoase, pattern-uri geometrice de inspirație sud-americană și tencuielile rugoase, care dau greutate peretilor. În același timp obiectele decorative din lut iau locul porțelanului si mobilierul greu, din lemn masiv, care înlocuiește celebrul mobilier minimal. Era de așteptat că după atâția ani de căutare scandinavă, noile tendințe să se îndrepte către ceva mai palpabil și opulent, cum este pământul.” Spune pentru Alistmagazine.ro arhitectul Omid Ghannadi.

„Noile tendințe se manifestă printr-o revenire a minimalismului, o epurare a detaliilor și întoarcerea către materiale naturale. Culorile predominante sunt cele pământii, îmbinate cu elemente vegetale naturale sau stilizate. Verde olive, ocru, cărămiziu sunt culori care aduc căldură în casă și care realizează o armonie cu spațiul exterior. Putem folosi aceste culori ca fundal sau în piese de mobilier, cu o abordare curajoasă, vibrantă, plină de contrast.

La nivelul mobilierului se simte emergența formelor curbe, ca o direcție distinctă. Inspirate din anii 60-70, piesele rotunjite se întorc, cu mici accente moderne. Sunt mai armonioase, conferă căldură spațiului, invită la dialog, la apropiere. Acest lucru este de înțeles, mai ales acum când avem nevoie să ne aducem aproape energia liniștitoare a naturii. Tot din această nevoie preferăm elementul vegetal, îl aducem în spațiul construit sub diverse forme: textile, corpuri de iluminat, tapet sau obiecte decorative. Sunt studii care atestă că încorporarea directă sau stilizată a elementelor naturii în mediul construit reduce stresul și echilibrează nivelul tensiunii arteriale și a ritmului cardiac, dar totodată crește productivitatea și creativitatea. Cu toții ne dorim asta, nu-i așa?!

Odată cu necesitatea mutării activităților de lucru și învățare acasă, din cauza pandemiei, spațiile multifuncționale sunt poate cea mai importantă direcție a designului interior, în 2020. În ultimii ani tendința a fost pentru open space, așadar reorganizarea într-un spațiu multifuncțional este posibilă. O dublare a spațiului și a funcționalității este cea mai frecvent întâlnită în zonele de bucătărie și sufragerie. Zona de dining poate deveni ușor si o stație de lucru, alături poate de un loc de joacă unde cel mic este supravegheat de părintele care gătește, manâncă, muncește și socializează în același spațiu”, ne-a spus Valentin Ionașcu, arhitect Visuri la cheie (PRO TV).

Categorii Lifestyle