Care sunt grăsimile sănătoase și cum ne ajută să slăbim

Un stil de viață sănătos, care ne menține silueta armonioasă și o sănătate de fier, include mișcare fizică și o alimentație echilibrat, alcătuită din produse de calitate. Grăsimile sănătoase reprezintă o parte importantă a meniului pe care este bine să îl avem zi de zi. Iată ce spun specialiștii!

“Un procent de 20-30% din aportul de calorii zilnice ar trebui să fie reprezentat de cel provenit din grăsimi. Dacă regimul tău alimentar zilnic presupune consumul a 1500 calorii, 450 dintre acestea este bine să fie reprezentate de grăsimi sănătoase. Această cantitate de calorii poate fi obținută din 50g de grăsimi, consumate pe parcursul unei zile. Un gram de grăsimi bune conține 9 calorii”, declară Irina Alionte (Bodyshape Transformation Center).

Grăsimile din categoria Omega 3 și Omega 6 au numeroase beneficii pentru organism:

  • Reprezintă o sursă de energie importantă;
  • Contribuie la menținerea echilibrului hormonal;
  • Asigură asimilarea corespunzătoare a vitaminelor solubile A, D, E și K;
  • Oferă organismului doi acizi grași esențiali pentru buna sa funcționare: acidul linoleic (ALA) și cel linolenic (GLA).
  • Ajută la reglarea nivelului de colesterol bun în organism;
  • Sunt benefice pentru sistemul cardiovascular, întrucat contribuie la menținerea sănătății inimii;
  • Ajută organismul să își mențină temperatura optimă;
  • Reduc riscul de apariție a afecțiunilor neurodegenerative precum Parkinson și Alzheimer;
  • Contribuie la dezvoltarea fătului, în timpul sarcinii;
  • Stimulează producerea celulelor cu rol de aparare a organismului.

Ce înseamnă grăsimi sănătoase

Grăsimile sănătoase, benefice pentru organism sunt cele nesaturate (mononesaturate și polinesaturate):

Grăsimile mononesaturate – reprezintă o sursă bogata de vitamina E și reduc riscul de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare. Le găsim în măsline, avocado, semințe crude de susan și dovleac, ulei de măsline, nuci, fructe oleaginoase.

Grăsimile polinesaturate – contribuie la reducerea trigliceridelor și a colesterolului din organism și se regăsesc în principal in uleiurile vegetale precum cel de măsline sau în peștele gras precum somonul, păstravul, tonul sau macroul.

În ce alimente găsim grăsimi sănătoase

“Avem o varianțiune mare de alimente care conțin grăsimi sănătoase. Totul ține de dorința noastră de a le include în meniul zilnic: avocado, semințe de in, fructe oleaginoase (nucile, fisticul, alunele de pădure), peștele gras (somonul, tonul, păstravul, heringul și macroul)”, adaugă Irina Alione.

Categorii Lifestyle