Când este cazul să apelăm la un peeling chimic?

peeling chimic

Deși are o denumire ce poate părea complicată, peelingul chimic este o tehnică non-chirurgicală, non-invazivă, prin care se pot trata sau ameliora diferite probleme ale tenului precum petele solare (hiperpigmentarea ce poate apărea în urmă expunerii excesive la soare), semnele post-acneice (urmele lăsate de acnee) dar și ridurile fine. Procedura se realizează cu ajutorul unor substanțe chimice, acizi diferiți și combinații de acizi, care asigură obținerea unui ten neted, luminos, cu un aspect sănătos. Peelingul chimic constă în aplicarea unuia sau mai multor agenți chimici exfolianți, care înlătură straturile superficiale ale pielii, după care începe procesul de vindecare prin regenerarea epidermei.

Există trei tipuri de peeling chimic, în funcție de nevoile pielii, dar și de profunzimea în care se dorește a fi aplicat tratamentul.

Peelingul chimic este eficient pentru:

  • anumite tipuri de acnee;
  • negi, pistrui, melasma, comedoane, exces de sebum;
  • îmbunătățirea aspectului cicatricilor și a petelor pigmentare;
  • îmbunătățirea texturii și calității pielii, și a tonusului acesteia;

Peeling chimic superficial

Peelingul chimic cu acid glicolic

În ordinea profunzimii în care acționează cele trei tipuri de peeling, începem cu peelingul chimic cu acid glicolic. Acest tip de peeling chimic acționează la nivelul superficial al pielii, este o procedură simplă și poate fi realizată în mai puțin de 40 de minute.

Peelingul chimic cu acid glicolic elimină doar straturile superficiale ce se regăsesc la suprafață pielii, îndepărtând astfel celulele moarte. Rezultatele vizibile încep să se vadă după mai multe ședințe efectuate o dată pe luna, până se ajunge la rezultatul dorit.

Peeling chimic mediu

Peeling chimic cu TCA

Peeling-ul cu TCA este utilizat pentru împrospătarea aspectului pielii, fiind indicat pentru suprafețe ridate superficial. Este important de reținut faptul că peelingul cu TCA nu elimină pielea în exces. În aceste cazuri, este recomandat liftingul facial. Fiind o procedură non-chirurgicală, peelingul chimic nu necesită anestezie (excepție făcând peelingurile profunde), deoarece soluția de peeling acționează precum un anestezic local. În schimb, este necesară sedarea pentru a asigura o stare de relaxare.  Rezultatele se menţin pe o perioadă de un an, după care poate fi reluat tratamentul.

Peeling chimic profund

Peeling chimic cu fenol

Cea mai puternică soluție folosită pentru a realiza un peeling chimic profund este fenolul, fiind folosit în general pentru riduri pronunțate, pete extinse excrescențe pre-canceroase. Spre deosebire de celelalte tipuri de peeling, peeling profund se realizează doar în sala operatorie, sub anestezie generală. În general, sunt recomandate 3-4 peeling-uri medii cu TCA în defavoarea unui peeling chimic profund, pentru a obține un rezultat similar, fără efectele adverse ce pot apărea în cazul peeling-ului profund.

Top 10 fonduri de ten rezistente la transfer