Burgerii, vedetele meniurilor pe val

burgeri

Dacă ieșiți des prin oraș și studiați meniurile restaurantelor mai mult sau mai puțin hipsterești, veți constata că burgerii sunt în continuare vedete. Ni-i oferă steak house-urile în varianta lor clasică din carne de vită, ni-i reinterpretează vegetarienii cu humus sau quinoa și ni-i ridică la rang de „treat gourmet” chefii care îi combină cu foie gras, brânză de capră sau trufe. Aș compara febra burgerilor care a cuprins românii cu cea a șaormelor, numai și din simplul motiv că există locuri, cel puțin în București, precum Vivo (www.vivofoodbar.ro) unde trebuie să-ți faci rezervare cu câteva ore înainte dacă vrei să prinzi un loc la mesele devoratorilor de burgeri.

Ce poate conține un burger de succes

O chiftea juicy, o chiflă pufoasă, câteva legume sau frunze de salată, poate o felie de brânză, maioneză de casă, puțin ketchup și câțiva cartofi aburinzi pe lângă, prăjiți sau wedges. Cam acesta ar fi punctul de plecare pentru un prânz copios, a cărui valoare, în funcție de dimensiune, sosuri și alte adaosuri delicioase, variază între 400 și 1000 de calorii. Și se pot adăuga multe în compoziție: brânză de capră, cheddar, cașcaval, mozzarella, foie gras, șuncă, ciuperci, vinete, ardei copt etc. Vegetalele sunt aproape inofensive pentru siluete, în schimb, brânza și maioneza, nu! Oricum, dacă vă știți gurmanzi, sigur ați găsit până acum ceva trucuri ca să nu dați peste cap acul cântarului când devorați un burger! 10 kilometri de alergare ar fi unul dintre ele!

Despre marea burgăreală din mai

Ca să vă demonstrez că burgerii sunt super populari, vă spun doar că ei au avut sărbătoarea lor în mai, în București, când mii de oameni au mâncat mii de burgeri în trei zile, că s-au acordat premii și că organizatorii sunt pregătiți pentru ceva și mai mare în 2017. „Burgerii vor mai merge si la anul și vor mai tot merge. Perioada de hype s-a dus, nu mai sunt o modă, dar dacă sunt bine făcuți sau au o rețetă interesantă, se vor consuma mereu la fel de bine. Sunt țări, în Europa de vest, în care trendul acesta n-a prins sau abia acum începe să crească, așa că o să mai dureze ceva vreme. Anul viitor, dacă vom avea sponsori, vrem să mergem cu BurgerFest în caravana prin țară” spune Dragoș Gurăroșie, omul care a văzut potențialul burgerului și l-a transformat în vedeta primului eveniment outdoor al anului, cu muzici bine alese, child friendly și pet friendly.

burgerfest 2

Cum arată un burger câștigător la Burgerfest

Păi arată ca unul normal, numai că un touch de foie gras l-a făcut să obțină votul câștigător al membrilor juriului de la Burgerfest. Ei au acordat primul loc burgerului de la Circus Pub din București (www.circuspub.ro), locul 2 celui de la Hard Rock Café (www.hardrock.com/cafes/bucharest/) și locul 3 celui de la Bistro del’Arte, Brașov – AICI.

Acesta a fost podiumul, însă miile de participanți de la Burgerfest au avut mult mai mult opțiuni de burger, nelipsind cei vegetarieni cu haloumi sau cei din pește cu crochete de mămăligă.

burger castigator cu foie gras
Burger cu foie gras

burger locul 2 hard rock cafe

burger locul 3 cu harissa si vanata
Burger cu harissa și vânătă

Ce bem lângă un burger

Gurmanzii știu că o mâncare bună cere o băutură bună. Așa că nici un burger de calitate nu poate deveni memorabil dacă paringul nu e pe măsură. „În funcție de ingrediente, burgerii merg cu vin roșu, roze sau bere. Tendința e să spui că cel mai bine merg cu bere, dar nu e obligatoriu. Oricum, pe partea de potrivire între alcool și mâncare, discuțiile sunt interminabile și e greu de stabilit niște reguli. Până la urmă totul ține de gust” este de părere Dragoș Gurăroșie, organizatorul Burgerfest.

Ce zic nutriționiștii despre burger

Deși burgerul nu e tocmai salată cu pește, nici nu e încadrat la categoria alimentelor de care ar trebui să ne atingem rar. Nutriționistul Mihaela Bilic ne dă liber la burger, cu câteva mici amendamente. „Burgerul e o banală chiftea din carne tocată, care poate fi varianta practică a unei porții de carne. În funcție de calitatea cărnii și de modul de gătire, putem face din burger un produs premium, dacă e din carne de calitatea întâi, bucăți nobile de pulpă sau mușchi, cu puțină grăsime, tocate în bucăți mai mari și coapte pe plită, în cuptor sau la grătar (nu prăjite în ulei)”, spune medicul reamintindu-ne faptul că trebuie să consumăm cărnuri cu măsură. „Carnea ocupă un sfert dintr-o farfurie ideală și e normal să o asociem cu făinoase (pâine sau cartof sau orez sau paste sau mamaligă). Porția de carne trebuie să fie cât palma (150g), egală cu cea de amidon (făinos). Restul de jumătate de farfurie trebuie umplut cu legume/ verdețuri gătite sau sub formă de salată. Carnea trebuie consumată de 2-3 ori pe săptămână. Nu uitați de pește, care trebuie mâncat cel puțin la fel de des. Poate n-ar strica să facem burgeri și din pește” concluzionează medicul Mihaela Bilic.

Experții în burger

Din fericire, pentru pofta de burgeri există leac, în puburile și restaurantele unde cărnurile de vită, miel sau porc, transformate în chiftele delicioase, sunt la mare căutare. Iată o listă a locurilor unde burgerul este la el acasă, în farfuriile clienților!

– Burger Van – AICI

– Modelier – ADRESA

– Vacamuu – AICI, detalii

– Burger House – Cluj – ADRESA

– Simbio – Detalii, aici

– La Strada Bistro -Timișoara – ADRESA

Text de Angela Ioan. Foto: hepta.ro, Burger Fest

Categorii Lifestyle