BREAKING: Hedi Slimane pleacă de la Saint Laurent

hepta_2343800

După luni întregi de speculaţii, Saint Laurent şi Kering au confirmat în această dimineaţă faptul că Hedi Slimane părăseşte rolul de director creativ al casei de modă franceze.

„Ceea ce Yves Saint Laurent a înfăptuit pe parcursul ultimilor patru ani reprezintă un capitol unic în istoria casei. Sunt foarte recunoscător lui Hedi Slimane şi întregii echipe Yves Saint Laurent, pentru  marcarea drumului pe care casa l-a îmbrăţişat cu succes, şi care va contribui longevităţii acestui brand legendar”, a declarat François-Henri Pinault, CEO al Kering, într-un statement public.

Declaraţia lui Pinault menţionează de asemenea că plecarea lui Slimane vine pe urma unei „misiuni de patru ani, care a condus la o repoziţionare completă a brand-ului”.

Slimane a servit timp de patru ani rolul de director creativ şi de imagine al Yves Saint Laurent, după ce, la sfârşitul anilor ’90, a ocupat poziţia de designer al colecţiei Rive Gauche Homme. Din 2012 şi până în prezent, estetica edgy, cu alură rock’n’roll, pe care a imprimat-o colecţiilor casei, s-a tradus prin rezultate remarcabile. Anul trecut, încasările brand-ului au totalizat 974 milioane euro, o creştere faţă de profitul totalizând 707 milioane în 2014. Conform BusinessOfFashion.com, din 2012 şi până în 2014, încasările au crescut anual cu mai bine de 20%, depăşind brand-uri precum Louis Vuitton sau Gucci, în ciuda reţelei de retail mai restrânse – 142 de magazine.

Hedi Slimane

Pe lângă creşterea profitului, Slimane este de asemenea responsabil pentru mişcări controversate care au atras atenţia publicului.

La scurt timp după numirea sa în funcţia de director creativ al casei, Slimane a schimbat numele acesteia din „Yves Saint Laurent” în „Saint Laurent”, şi a mutat studioul de creaţie din Paris în Los Angeles.
Prima sa colecţie, prezentată în octombrie 2012, a creionat debutul stilului rock’n’roll şi androgin pe care Slimane l-a imprimat brand-ului, şi a iscat controverse atunci când Cathy Horyn, critic de modă al New York Times, nu a fost invitată să vizioneze show-ul.

Printre highlight-urile înregistrate de Silmane la Saint Laurent se numără deschiderea unor boutique-uri noi, create sub direcţia artistică a acestuia – un spaţiu de 900 metri pătraţi pe Avenue Montaigne şi un magazin în stil Art Deco în Londra – şi expoziţii foto remarcabile – „Saint Laurent Music Project”, un set de portrete alb-negru ale unor staruri rock precum Courtney Love şi Marilyn Manson, realizate de către Slimane, şi o expoziţie de fotografii prezentată de către Fundaţia Pierre Bergé, sub numele „Sonic”.

hepta_2343801

În iulie 2015, Slimane a semnat prima colecţie YSL haute couture prezentată în ultimii treisprezece ani, iar în luna octombrie a aceluiaşi an, Kering a anunţat o creştere a profitului de 37%, un record al casei.

Ultima colecţie creată de către Hedi pentru Saint Laurent a fost nelipsită de factorul „wow”: Slimane a eliminat trademark-ul sau rock’n’roll şi a pus în schimb în scenă un show haute couture neanunţat, cu un public intim, prezentat într-un salon parizian. Show-ul evocă maniera în care designerii (Yves însuşi, inclusiv), obişnuiau să îşi prezinte colecţiile în trecut, fără a include un fundal muzical, ci doar o persoană care anunţa numărul fiecărui look.

Următoare mişcare în cariera lui Hedi Slimane nu a fost încă facută publică, însă în ceea ce priveşte viitorul casei Saint Laurent, privirile sunt îndreptate către Anthony Vaccarello. Următorul director creativ ce urmează a fi anunţat curând, conform declaraţiei oficiale din această dimineaţă, va fi al şaselea designer al casei, după Slimane, Alber Elbaz, Tom Ford, Stefano Pilati şi Yves Saint Laurent însuşi.

Foto: hepta.ro