Botoxul și acidul hialuronic folosite împreună: procedura estetică în trend

Domeniul esteticii și al sănătății pielii progresează de la an la an, cu noutăți și informații pe care cu siguranță că îți dorești să le afli și tu. De pildă, există anumite metode sau tratamente estetice la care specialiștii apelează în cadrul protocoalelor personalizate care, folosite altfel decât convențional, produc rezultate spectaculoase, intensificate. Un exemplu este este combinarea toxinei botulinice, adică a botoxului, cu acid hialuronic, pentru efecte vizibile, de durată. Utilizarea concomitentă a acestor două substanțe mai are un avantaj: reduce procesul de degradare a acidului hialuronic, potrivit unui studiu publicat in Jurnalul Societății Americane a Chirurgilor Plastici.

Botoxul versus acidul hialuronic

După vârsta de 30 de ani, o persoană începe să piardă din volumul facial, deoarece scade producția de colagen și de acid hialuronic, precum și stratul de grăsime subdermic, arată specialiștii în estetică. Astfel încep să apară ridurile fine, cele de expresie, iar tenul începe să își piardă încet, încet suplețea și vitalitatea, dacă nu este îngrijit corespunzător.

Toxina botulinică este indicația de primă intenție, în cazul ridurilor etajului superior  facial, adică în zona frunții, a ochilor și între sprâncene, în timp ce acidul hialuronic este indicat în etajele faciale mijlociu și inferior, de exemplu pentru umplerea șanțurilor nazogeniene, a liniilor marionette, potrivit dr. Silvia Stănculescu, medic estetician Avra Aesthetic Institute.

Totodată, botoxul este eficient în ștergerea ridurilor de tip laba gâștii, dar și în procedeele care au ca rezultat subțierea feței, în partea inferioară.

O altă întrebuințare a botoxului este cea de tratament împotriva hiperhidrozei, adică a transpirației în exces.

În ceea ce privește fillerele cu acid hialuronic, acestea au rolul de a netezi ridurile și liniile fine, dând astfel mai multă prospețime chipului și un puternic efect de rejuvenare. Este eficient pe față, decolteu, pe zona gâtului precum și pe mâini. În plus, acidul hialuronic este foarte popular când vine vorba despre conturarea și redefinirea volumului buzelor, în corectarea asimetriilor faciale etc.

Este foarte important ca, înainte de orice tratament care implică botoxul sau acidul hialuronic, pacientul să meargă la o consultație cu medicul specialist estetician, pentru a evalua corect problemele și pentru personalizarea protocolului de tratament.

Importanța combinării botoxului cu acidul hialuronic

Dr. Silvia Stănculescu este de părere că botoxul și acidul hialuronic au rezultate mult mai bune folosite împreună.

„Acesta este un tip de tratament complex, care poate netezi pielea, îi poate reduce denivelările. Cele două substanțe folosite concomitent refac volumele faciale și conferă structură și suport suplimentar feței”, ne spune medicul estetician. Dr. Stănculescu, care a remarcat o creștere vizibilă a popularității celor două produse combinate, în terapiile individualizate, în țara noastră. Există astfel o cerere în creștere pentru aceste două metode.

Cum se realizează procedura?

În medie, un tratament combinat durează 30 de minute iar efectele lui persistă între 6-9 luni. Pacienții sunt informați în scris asupra posibilelor efecte adverse și le este explicat, de fiecare dată, pas cu pas, care sunt micile probleme care pot să apară după tratamentul cu botox și acid hialuronic: mici echimoze, o senzație de amorțire de o oră post-tratament, cefalee timp de 1-2 zile, după cum evidențiază Dr. Silvia Stănculescu.

Ideal, tratamentele trebuiesc făcute de două ori pe an, la interval de 6 luni. Pentru un aspect impecabil, câteodată este nevoie de un retouch la 3 luni.