Alina Aliman ∙ February 22, 2022 ∙ 7 min read

În doar patru ani ani, un nume nou în industria de parfumuri a ajuns rapid cunoscut și asta pentru că, spune fondatorul casei, „vei fi mereu surprins de ce vei găsi în sticluțe, amintirea pe care ți-o va evoca ție acel parfum”. Într-o după amiază rece de februarie, am stat de vorbă cu Thibaud Crivelli, CEO Maison Crivelli, în Beautik Haute Parfumerie, despre cum îți alegi un parfum și cât de multe ar trebui să ai, de fapt, în dulap. 🙂 Dar și despre inovațiile tot mai dese în industria aromelor și cum reușim noi, consumatorii, să ne descurcăm în labirintul notelor din ingrediente de care n-am auzit vreodată. 

Și-a început cariera lucrând pentru parfumerii și branduri mari din Asia; a locuit în Paris și Londra și fiecare dintre aceste experiențe și-a pus amprenta asupra modului în care vede parfumurile și competiția. „Când te gândești la un parfum, nu e mereu vorba doar despre miros; contează la fel de mult ambalajul, marketingul, designul sticlei sau al magazinului. Ca atunci când vezi o pictură – nu doar imaginea contează, ci și atmosfera expoziției, lumina și muzica, ce-ți spune artistul care îți prezintă lucrările, sentimentele tale atunci când o vezi”, spune Thibaud Crivelli.

Maison Crivelli e o casă de parfumuri cu o istorie relativ recentă. Însă a ajuns cunoscută rapid în lume – parfumurile se vând deja în 250 magazine (și e-shops) din 40 țări. Ce moștenire credeți că va lăsa ea în istoria parfumurilor? 

Atunci când am pus bazele acestui brand mi-am dorit foarte mult să surprind oamenii. Am vrut să propun parfumuri de care oricine să se poată apropia cu ușurință, însă în același timp surprinzătoare. Toate parfumurile casei sunt bazate pe momentele mele personale, pe amintirile mele despre un moment – și nu vorbesc aici doar despre arome, ci și despre sunetele acelui moment, culori, sentimente, gustul mâncării, oamenii pe care i-am întâlnit în acel loc și moment… Așadar, sper că brandul va fi recunoscut ca unul dintre cele mai îndrăznețe și mai surprinzătoare din această industrie. Dacă cineva va mirosi un parfum de la Maison Crivelli și va zice „Wow, nu mă așteptam la asta” va fi cel mai mare compliment pe care ar putea să mi-l facă. Și, evident, mi-aș dori ca unul dintre parfumurile mele să ajungă în top 10 a celor mai vândute din lume. (râde)

Dacă ar fi să dați un exemplu de amintire…

Spre exemplu, la Rose SaltifOlia, m-am dus cu gândul la un câmp de trandafiri pe care l-am mirosit chiar în apropierea mării pe când eram copil – a fost una dintre cele mai surprinzătoare amintiri pe care le-am avut despre trandafiri. Pe de altă parte, altcuiva acest miros ar putea să-i stârnească alte amintiri – chiar mi s-a întâmplat de multe ori ca mama și fiul, spre exemplu, să testeze același parfum și să se gândească la două momente diferite din experiența lor comună. Și în asta constă frumusețea experienței! 

Și dacă ați face un parfum despre București?

Va fi despre experiența mea aici. Așa că s-ar putea să fie un parfum despre un București pe care nu-l știi, pentru că va fi despre momentele mele aici. 🙂 De aceea nu menționez niciodată locul care m-a inspirat, ci povestesc despre experiența mea acolo. (Parfumurile Maison Crivelli se găsesc în Beautik Haute Parfumerie)

De multe ori, când ne gândim la cum se creează un parfum, ne imaginăm niște laboratoare, cu cercetători serioși în halate albe și cu o mulțime de sticluțe cu poțiuni fermecate. Cum stă treaba, de fapt?

E mai mult decât despre un laborator. Clar, parfumierii înșiși sunt niște oameni de știință, dar și niște artiști, în același timp. Da, trebuie să aibă cunoștințe de chimie (râde) și să știe cum se combină elementele, dar au nevoie și de acel „artistic vibe” care să îi provoace să creeze un parfum îndrăzneț, original, să-și asume riscuri. Eu am ales să lucrez cu câte un alt parfumier pentru fiecare parfum; am vrut să fie diferit la final. 

Care a fost impactul ultimilor doi ani asupra industriei de parfumuri?

Desigur, a existat un efect asupra industriei de parfumuri – mai întâi unul financiar, pentru că unele magazine s-au închis, oamenii nu au mai călătorit. Însă, pe de altă parte, în țări mari, ca SUA, Rusia etc oamenii au călătorit în țară și au început să cumpere mai mult din magazinele locale. Apoi, stând acasă, oamenii au început să se preocupe mai mult de ei – au fost creșteri importante în segmentul parfumurilor de interior, în skincare. Cred că, în ceea ce privește parfumurile, putem spune că cei mai mulți au avut tendința să cumpere ce deja mai cumpăraseră, și mai puțin să iasă în oraș să încerce parfumuri noi, să descopere altele. 

Când un parfum este… prea mult? Prea multe ingrediente, prea mult purtat și aplicat? 

E o chestiune foarte personală. Pentru parfumier, punctul în care știe parfumul este terminat este foarte important, acel punct în care știi că „ăsta e”, nu mai e nimic de adăugat. Pentru că prea mult poate însemna să adaugi inutil tehnici sau ingrediente care nu sunt necesare. Atunci când vine vorba despre cum porți un parfum… depinde din nou, de gustul personal; unii își doresc să poarte un parfum mai puternic, alții unul mai fresh. Cred că nu e prea mult atunci când încă îl simți pe pielea ta, dar nu îl percepi ca și când ar invada totul spațiul în jur. Depinde, cu anii, și de cunoașterea pe care o deprinzi, de încrederea pe care o ai în tine, de spațiul cultural și stilistic la care ești expus. 

Câte parfumuri ar trebui să avem în dulap, până la urmă? 

Depinde de fiecare. Spre exemplu, cu ani în urmă, eu aveam 2-3 pe care le foloseam în câteva ocazii. Acum, sunt fidel brandului meu și port doar Masion Crivelli (râde), n-aș vrea să fiu infidel. Am 5-6 pe care le folosesc în mod constant. Și, din discuțiile pe care le am cu clienții în magazine, am ajuns la concluzia că aceasta este media. Și că, de obicei, le poartă în anumite momente – unele pentru birou, pentru seară, pentru acasă, parfumuri pe care le iau cu ei în vacanță. Unii oameni nu țin cont de ocazie, alții mixează 2-3 parfumuri deodată, sunt câțiva care urăsc total acest mix, acest layering… Cred că, până la urmă,  trebuie să ai în dulap atâtea parfumuri cât te fac pe tine fericit. 

Thibaud Crivelli și Alina Aliman, în Beautik haute Parfumerie

Related Posts

Rujul perfect pentru nuntă

Indiferent dacă ești mireasa sau ai statutul de invitată, dacă vrei să arăți senzațional în pozele de la…

Vara perfectă pentru noi

Vine vara, bine-mi pare! Nu știm alții cum sunt, dar noi iubim vara, pentru că ziua este lungă…

Safe Zone: sfaturile experților pentru îngrijirea părului, vara

Am apelat, din nou, la sfaturile stiliștilor, nutriționiștilor și dermatologilor pentru a ne asigura că vom avea un…

Sărbătorește viața!

Numărul 1 în Spania, Italia și Portugalia atunci când vine vorba de produsele dermatocosmetice pentru piele și păr,…

Ce preferă pielea ta: autobronzare sau albire?

Cum ai vrea să arate pielea ta? Mai luminoasă și fără pete pigmentare? Sau în nuanța caramelului, dar…

L’Oréal și UNESCO susțin femeile din domeniul cercetării prin lansarea unei noi ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”

L’Oréal România și Comisia Națională a României pentru UNESCO continuă să sprijine și în acest an comunitatea științifică…

Protecție solară în fiecare zi

Radiaţiile UV reprezintă ameninţarea invizibilă de care te poţi proteja, cu încredere, aflând mai multe despre protecţia solară,…

Machiaj și îngrijire a pielii cu Cindy Bruna

Cu origini congoleze și italiene, modelul stabilit la Paris, Cindy Bruna, este una dintre vedetele a căror apariție…

Sharon Stone sau cum să arăți de 40 la 64 de ani

Frumusețea la 60+ ani înseamnă mai mult decât un corp cu proporții de invidiat și un ten fără…

Chef de mers la mare!

Cele 10 minute de expunere zilnică la lumina soarelui sunt recomandate și de medici, dincolo de asta ești…