gucci love parade

Ten uscat. Ce este? Care este diferenţa între tenul uscat şi cel deshidratat?

Cum a arătat show-ul de modă Gucci ”Love Parade”, la care au defilat numeroase vedete de la Hollywood 

Fațetele dentare, soluția la care apelează din ce în ce mai mulți români. Care sunt beneficiile și în ce situații ar trebui evitate?

Tenul uscat se caracterizează printr-o producţie mai scăzută de sebum, drept urmare nu are lipidele necesare pentru a se menţine hidratat. Acest tip de ten este moştenit genetic, nu este dobândit. Este foarte important însă să ştim să diferenţiem tenul uscat de tenul deshidratat. Mai multe detalii ne dă Ioana Andreescu, medic specialist dermatolog.

Tenul deshidratat nu este un tip de ten ci o consecinţă a mai multor factori cu care interacţionăm (de exemplu: schimbări bruşte de temperatură, aer condiţionat, exfoliere agresivă etc.) şi care determină evaporarea apei din ţesut. Spre deosebire de tenul uscat, tenul deshidratat este temporar şi reversibil.

Pe scurt, tenul uscat se confruntă cu un deficit de lipide (sebum), iar cel deshidratat cu un deficit de apă în straturile superioare ale pielii. Și tenul uscat poate fi deshidratat.

Persoanele cu ten uscat au o piele subţire, fragilă, lipsită de elasticitate cu textură abrazivă şi tendinţă la descuamare. Ridurile de expresie sunt mai accentuate. Poate să apară senzaţia de piele care strânge, mâncărime şi roşeaţă la nivelul obrajilor.

Se poate asocia cu afecţiuni precum rozacee sau dermatită atopică.

Rutina de îngrijire recomandată tenului uscat:

Curăţarea se va face cu geluri blânde de tip syndet (fără săpun). Pentru clătire se va folosi apă călduţă. Se recomandă evitarea duşurilor lungi şi a apei fierbinţi.

Hidratarea este extrem de importantă pentru tenul uscat datorită alterării barierei de protecţie împotriva factorilor externi, caracteristică acestuia. Se vor aplica creme cu proprietăţi hidrolipidice, intens nutritive, cu ingrediente active precum: acid hialuronic (agent de hidratare ce atrage şi reţine apa la nivel cutanat), ceramide (stimulează nivelul de hidratare şi ajută la repararea barierei cutanate), glicerină (este un umectant ceea ce înseamnă că ajută la hidratare și întărește bariera naturală de protecție a pielii).

Deşi este ultimul pas în rutina de îngrijire a tenului uscat, fotoprotecţia este obligatorie. Se recomandă produsele ce asigură protecţie solară UVB şi UVA, cu SPF > 30. Absenţa fotoprotecţiei duce la agravarea tenului uscat.

Este important ca persoanele cu ten uscat să ţină cont de câteva sfaturi:

Hidratarea este esenţială, la fel şi fotoprotecţia şi nu trebuie omise în rutina de îngrijire. Scopul acestora este să întărească funcţia de barieră a pielii şi să o protejeze de agresiunea factorilor de mediu.

Alegerea produselor cosmetice de îngrijire necorespunzătoare poate fi un factor agravant al pielii uscate. Se vor evita produsele pe bază de alcool, mentol care pot agresa suplimentar pielea.

Cu toate că exfolierea este un pas important în ritualul de îngrijire a tenului, aceasta trebuie facută cu precauţie, cu produse blânde.

Tenul uscat este sensibil la poluanţi, vânt, frig, variaţii de temperatură, umiditate scăzută, radiaţii UV. În consecinţă se recomandă evitarea pe cât posibil a acestor factori. Umidificatoarele de aer pot fi folosite în locuinţe şi la birou pentru a menţine hidratarea pielii în lunile de iarnă când aerul este foarte uscat.

Pe lângă trucurile legate de îngrijirea tenului, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, alimentaţia echilibrată şi hidratarea corespunzătoare pot îmbunătăţi semnificativ aspectul pielii.

Produse perfecte pentru tenul uscat

 

Related Posts