Editor Alistmagazine.ro ∙ November 3, 2021 ∙ 3 min read

Tenul uscat se caracterizează printr-o producţie mai scăzută de sebum, drept urmare nu are lipidele necesare pentru a se menţine hidratat. Acest tip de ten este moştenit genetic, nu este dobândit. Este foarte important însă să ştim să diferenţiem tenul uscat de tenul deshidratat. Mai multe detalii ne dă Ioana Andreescu, medic specialist dermatolog.

Tenul deshidratat nu este un tip de ten ci o consecinţă a mai multor factori cu care interacţionăm (de exemplu: schimbări bruşte de temperatură, aer condiţionat, exfoliere agresivă etc.) şi care determină evaporarea apei din ţesut. Spre deosebire de tenul uscat, tenul deshidratat este temporar şi reversibil.

Pe scurt, tenul uscat se confruntă cu un deficit de lipide (sebum), iar cel deshidratat cu un deficit de apă în straturile superioare ale pielii. Și tenul uscat poate fi deshidratat.

Persoanele cu ten uscat au o piele subţire, fragilă, lipsită de elasticitate cu textură abrazivă şi tendinţă la descuamare. Ridurile de expresie sunt mai accentuate. Poate să apară senzaţia de piele care strânge, mâncărime şi roşeaţă la nivelul obrajilor.

Se poate asocia cu afecţiuni precum rozacee sau dermatită atopică.

Rutina de îngrijire recomandată tenului uscat:

Curăţarea se va face cu geluri blânde de tip syndet (fără săpun). Pentru clătire se va folosi apă călduţă. Se recomandă evitarea duşurilor lungi şi a apei fierbinţi.

Hidratarea este extrem de importantă pentru tenul uscat datorită alterării barierei de protecţie împotriva factorilor externi, caracteristică acestuia. Se vor aplica creme cu proprietăţi hidrolipidice, intens nutritive, cu ingrediente active precum: acid hialuronic (agent de hidratare ce atrage şi reţine apa la nivel cutanat), ceramide (stimulează nivelul de hidratare şi ajută la repararea barierei cutanate), glicerină (este un umectant ceea ce înseamnă că ajută la hidratare și întărește bariera naturală de protecție a pielii).

Deşi este ultimul pas în rutina de îngrijire a tenului uscat, fotoprotecţia este obligatorie. Se recomandă produsele ce asigură protecţie solară UVB şi UVA, cu SPF > 30. Absenţa fotoprotecţiei duce la agravarea tenului uscat.

Este important ca persoanele cu ten uscat să ţină cont de câteva sfaturi:

Hidratarea este esenţială, la fel şi fotoprotecţia şi nu trebuie omise în rutina de îngrijire. Scopul acestora este să întărească funcţia de barieră a pielii şi să o protejeze de agresiunea factorilor de mediu.

Alegerea produselor cosmetice de îngrijire necorespunzătoare poate fi un factor agravant al pielii uscate. Se vor evita produsele pe bază de alcool, mentol care pot agresa suplimentar pielea.

Cu toate că exfolierea este un pas important în ritualul de îngrijire a tenului, aceasta trebuie facută cu precauţie, cu produse blânde.

Tenul uscat este sensibil la poluanţi, vânt, frig, variaţii de temperatură, umiditate scăzută, radiaţii UV. În consecinţă se recomandă evitarea pe cât posibil a acestor factori. Umidificatoarele de aer pot fi folosite în locuinţe şi la birou pentru a menţine hidratarea pielii în lunile de iarnă când aerul este foarte uscat.

Pe lângă trucurile legate de îngrijirea tenului, adoptarea unui stil de viaţă sănătos, alimentaţia echilibrată şi hidratarea corespunzătoare pot îmbunătăţi semnificativ aspectul pielii.

Produse perfecte pentru tenul uscat

 

Related Posts

Rujul perfect pentru nuntă

Indiferent dacă ești mireasa sau ai statutul de invitată, dacă vrei să arăți senzațional în pozele de la…

Vara perfectă pentru noi

Vine vara, bine-mi pare! Nu știm alții cum sunt, dar noi iubim vara, pentru că ziua este lungă…

Safe Zone: sfaturile experților pentru îngrijirea părului, vara

Am apelat, din nou, la sfaturile stiliștilor, nutriționiștilor și dermatologilor pentru a ne asigura că vom avea un…

Sărbătorește viața!

Numărul 1 în Spania, Italia și Portugalia atunci când vine vorba de produsele dermatocosmetice pentru piele și păr,…

Ce preferă pielea ta: autobronzare sau albire?

Cum ai vrea să arate pielea ta? Mai luminoasă și fără pete pigmentare? Sau în nuanța caramelului, dar…

L’Oréal și UNESCO susțin femeile din domeniul cercetării prin lansarea unei noi ediții a programului de burse private L’Oréal – UNESCO „Pentru Femeile din Știință”

L’Oréal România și Comisia Națională a României pentru UNESCO continuă să sprijine și în acest an comunitatea științifică…

Protecție solară în fiecare zi

Radiaţiile UV reprezintă ameninţarea invizibilă de care te poţi proteja, cu încredere, aflând mai multe despre protecţia solară,…

Machiaj și îngrijire a pielii cu Cindy Bruna

Cu origini congoleze și italiene, modelul stabilit la Paris, Cindy Bruna, este una dintre vedetele a căror apariție…

Sharon Stone sau cum să arăți de 40 la 64 de ani

Frumusețea la 60+ ani înseamnă mai mult decât un corp cu proporții de invidiat și un ten fără…

Chef de mers la mare!

Cele 10 minute de expunere zilnică la lumina soarelui sunt recomandate și de medici, dincolo de asta ești…